1515
Annons

Så mycket rikare blir svenskarna 2017

De som arbetar får många hundralappar mer kvar i plånboken 2017. Garantipensionärer, studenter och arbetslösa tillhör däremot nästa års förlorare.

Bild:TT

Svenskarnas reallöner har ökat de senaste 20 åren och 2017 blir inget undantag.

En familj med två arbetande vuxna, två barn och villa får nästan 600 kronor mer kvar i plånboken varje månad nästa år, visar Swedbanks analys som bygger på data över typhushåll. För en familj som bor i hyreslägenhet blir tillskottet drygt 800 kronor per månad.

Lönerna för typhushållen ökar med drygt tre procent 2017, varav inflationen äter upp mindre än hälften. När inkomstskatten samtidigt blir lägre innebär det glada dagar för svenskarnas privatekonomi. Nästa år höjs prisbasbeloppet, vilket innebär att jobbskatteavdraget höjs och skatten minskar.

Den som bor ensam får cirka 350 kronor mer per månad och en ensamstående förälder med två barn cirka 400 kronor mer per månad.

"Hushållen har levt i de bästa av alla världar. Vi har inte bara haft flera år med god reallöneutveckling, utan också flera år av sjunkande bolåneränta", säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

Men nu tror han, precis som många andra experter, att räntorna snart börjar att stiga. Därför har Arturo Arques ett råd till exempelfamiljen som nästa år får 600 kronor mer kvar i plånboken:

"Bor man i en villa eller bostadsrätt, har stora lån och lever med små marginaler, är det bra att använda det extra tillskottet till att öka amorteringarna", säger han.

Även pensionerna stiger och ett pensionärspar med inkomstpension och tjänstepension får knappt 300 kronor mer kvar att leva på 2017.

Den som endast har garantipension får däremot mindre pengar kvar i plånboken. Pensionen höjs med drygt en procent, men högre utgifter och inflation äter upp hela höjningen Garantipensionären får cirka 130 kronor mindre kvar i plånboken varje månad.

Andra grupper som förlorar pengar nästa år är studenter och arbetslösa. Eftersom arbetslöshetsersättningen inte höjs lämnar prisökningarna drygt 200 kronor mindre kvar i den arbetslösas plånbok varje månad. Studiemedlen däremot höjs med drygt 110 kronor, men eftersom hyrorna höjs och priserna ökar får studenterna lite mindre kvar att leva för än 2016.

Exempel på hur inkomsterna och utgifterna förändras 2017

https://infogr.am/1009550f-af40-4822-985d-6aedaaed039b

https://infogr.am/9dd0b537-f1e5-4ec6-aab8-06646d40b4ac

https://infogr.am/ba00d2a3-1959-4966-8520-cc14a9b3c7ac


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?