ANNONS:
Till Di.se

Så mycket mer tjänade makteliten

  • Foto: TT/Colourbox

Aldrig har inkomstskillnaden mellan den svenska makteliten och industriarbetarna varit så stor som i dag. Det visar en färsk LO-rapport. ”Toppen drar ifrån medan botten halkar efter”, säger Anna Almqvist, LO-ekonom. 

Under onsdagen presenterade LO sin årliga rapport som jämför inkomstskillnaderna mellan industriarbetare och Sveriges maktelit inom bland annat näringsliv, politik och media. Mellan 2015 och 2016 har vd:arna inom den ekonomiska eliten ökat sina genomsnittliga inkomster från 54,3 till 55,1 industriarbetarlöner. Det går även att jämföra med 1980 då samma grupp hade en genomsnittlig inkomst på motsvarande nio industriarbetarlöner. 

”Inkomstskillnaderna ökar i Sverige och har gjort det i flera decennier. Orsaken är att toppen drar ifrån medan botten halkar efter”, säger Anna Almqvist, LO-ekonom som har skrivit den aktuella rapporten. 

Jämför med andra yrkesgrupper kan skillnaden bli ännu större. År 2016 hade de 50 vd:arna i den ekonomiska eliten en inkomst som motsvarande 59,9 gånger lönen för en undersköterska och 71,2 gånger för en lokalvårdare. Hela maktelitens genomsnittliga inkomst under 2016 motsvarade 18,8 industriarbetarlöner.

”Den procenten som finns i toppen fick motsvarande nästan 12 procent av de totala inkomsterna för 2016. Anledningen är delvis att kapitalinkomsterna har blivit större och mer koncentrerade till denna grupp”, säger Anna Almqvist. 

LO har även tittat på könsfördelning och enligt rapporten är det fortfarande betydligt fler män som sitter på maktpositioner. Skillnaderna är dock stora mellan de undersökta undergrupperna. 

”Antalet kvinnor har ökat sedan starten och i dag består makteliten av 31 procent kvinnor. Bland de 50 vd:arna vi har tittat på inom den ekonomiska eliten var bara fyra stycken kvinnor. Innan 2000 fanns det inte en enda kvinna i denna undergrupp”, säger Anna Almqvist.

 I rapporten kartläggs också åtgärder som andra länder har föreslagit för att bromsa inkomstskillnaderna.

 ”De skillnader vi ser i vår undersökning är bortom all rimlighet. Det har naturligtvis stor betydelse om de med mest makt i samhället har långt högre inkomster än de som påverkas av deras beslut. Vår ambition är att lyfta debatten och titta på länder som har kommit längre än Sverige”, säger  Anna Almqvist. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies