ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Så mycket kostar VM-framgångarna Sverige

  • Svenska fans jublar vid segern mot Schweiz. Foto: Jack Mikrut

På planen har Sveriges VM-deltagande hittills varit en framgångssaga. Men samtidigt har tre av matcherna spelats under arbetstid. Något som beräknas kosta den svenska ekonomin 13,5 miljarder kronor. 

Sportsligt har VM hittills varit en stor succé för Sverige. Under lördagen ställs man mot England i landets första kvartsfinal sedan 1994. 

Det innebär att Sverige står still för femte gången på drygt tre veckor när miljontals svenskar bänkar sig i sofforna, på pubarna eller i parkerna. 

Men att delta i ett fotbolls-VM har också medfört en del logistiska problem då flera av matcherna har spelats under arbetstid. Många arbetsgivare har alltså ställts inför frågan om huruvida man ska låta de anställda kolla på matcherna trots att de tekniskt sett är på jobbet.

När Konjunkturinstitutets ekonom Johan Samuelsson gästade Sveriges Radio inför öppningsmatchen mot Sydkorea menade han att om hela landet står still under två timmar kostar det flera miljarder kronor för landet. 

"Vi har kommit fram till att två timmar innebär 4,5 miljarder kronor i bortfall i produktion av varor och tjänster", sa han då. 

Då utgår beräkningarna från att alla i arbetsför ålder tittar på matchen i stället för att jobba. Hypotetiska siffror således, men ändå en fingervisning av kostnaderna.

Eftersom tre av Sveriges fyra matcher har spelats under arbetstider innebär det ett bortfall på sex arbetstimmar och en sammanlagd kostnad på 13,5 miljarder kronor. Det är dock värt att notera att förra året var hela landets BNP 4.600 miljarder kronor.

Samtidigt finns det positiva aspekter att ta hänsyn till. Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou menar att exponeringen under VM är positivt för Sveriges handel med andra länder. 

"Jag tror att ju längre man går i såna här turneringen, desto större chans för en positiv effekt i utrikeshandeln. Vi har sett exempel från tidigare turneringar där relativt okända länder har kommit långt vilket har bidragit till exponering på stora marknader", säger han.

Men skulle Sverige gå vidare från kvartsfinalen kan arbetsgivarna pusta ut oavsett hur det går: inga fler matcher spelas under arbetstid. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies