Annons

Så mycket kostar klapparna

Handeln spås en strålande jul men lönsamheten ser mindre ljus ut  Prognosen för årets julhandel siar om en försäljningsökning på 3 procent i december.

”30 procent av handlarna dras med röda siffror i en högkonjunktur med minusränta. Vad händer när det vänder?”, frågar sig Jonas Arnberg, vd på Handelns Utredningsinstitut, HUI.

Bild:TT

Det lär bli ännu ett julhandelsrekord, och en föga förvånande fortsättning på en utvecklingskurva som har pekat uppåt länge. Senast julhandeln gick ned var under 1990-talets krisdagar.

”Konjunkturen är på topp, till stor del driven av konsumtionen och köpstarka hushåll. Det är naturligt att detaljhandeln följer utvecklingen”, säger Jonas Arnberg.

Totalt beräknas vi handla för 78,5 miljarder kronor under december, varav 32,5 miljarder landar hos dagligvaruhandeln och 45,9 miljarder går till sällanvaruköp. Det innebär att varje svensk ska shoppa för 7.783 kronor under december.

Försäljningen går upp, men det är inte alla handlare som får dela på julkakan. Enligt HUI:s prognos, går vi mot en handel med större och färre aktörer på marknaden.

”De större butikskedjorna har hittar en lösning för e-handeln, där tillväxten framför allt finns. Den handlare som inte hänger med på nätet halkar efter”, säger Jonas Arnberg.

Andra faktorer som påverkar decembersiffrorna är väder och kampanjdagar. Förra årets snösmocka redan i november fick konsumenterna att skynda sig till butikerna och flyttade klädhandeln till månaden innan jul. Även nya kampanjdagar som Black Friday gör att november månad kniper delar av decemberhandeln. En kapplöpning till årets slut med allt tätare readagar, har gjort att prisökningen uteblivit under många år och lönsamheten är skakig.

”Det blir en god jul för konsumenterna, men en utmaning för handlarna. 30 procent dras med röda siffror i en högkonjunktur med minusränta. Vad händer när det vänder?”, frågar sig Jonas Arnberg.

Ett annat orosmoln på himlen är osäkerheten på bostadsmarknaden som blossat upp under hösten. Flera experter spår ett prisfall på 10-15 procent innan årets slut. Skulle de siffrorna bekräftas och dimpa ner mitt i julhandeln kan konsumenterna bli oroliga och hålla hårdare i plånboken, menar Jonas Arnberg. Möbel- och bygghandeln, som annars spås bli vinnare i jul med en försäljningsökning på 5 procent vardera, skulle troligtvis drabbas hårdast.

”Jag tror att det skulle kunna påverka handeln snabbt och drastiskt, men då kanske främst de köp som ses som extra. Vi kommer fortfarande att handla julmat och klappar till barnen”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?