Annons

Så mycket höjs hyrorna 2018

Hyreshöjningarna i de avtal som är klara ligger på cirka 0,9 procent i genomsnitt i år. Även om hyrorna inte är klara för de stora allmännyttiga bolagen i Stockholm och Göteborg lär dock snittet hålla sig hyfsat stabilt.

Det säger Hyresgästföreningen förhandlingschef Erik Elmgren till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det brukar stå sig ganska väl. Vi har runt 150.000 lägenheter i Stockholm och Göteborg för medling, men det brukar vara väldigt en liten variation i höjningarna. Dessutom kan vi se att variation är ännu mindre de år vi har lägre höjningar", säger han.

Hittills har drygt 600.000 lägenheter fått hyran fastställd för 2018, av runt 1,5 miljoner hyreslägenheter. Enligt Hyresgästföreningens statistik är hyreshöjningarna 0,88 procent för allmännyttan och 0,98 procent för privata fastighetsägare, vilket motsvarar totalt drygt 0,9 procent för hela hyresmarknaden.

Förhandlingarna har gått trögt mellan Hyresgästföreningen och de stora allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm och Göteborg. De har nu gått vidare till den partsgemensamma Hyresmarknadskommittén för medling.

De stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm förhandlar gemensamt och kräver i snitt 2,8 procents hyreshöjning, med ett spann på 2,3-3,3 procent. Även i Göteborg förhandlar de stora kommunala bostadsbolagen tillsammans och de kräver hyreshöjningar på 3,5 procent.

"Kraven i Stockholm och Göteborg sticker ut", säger Erik Elmgren.

I Malmös kommunala bostadsbolag MKB höjdes hyrorna med 1,02 procent i ett 15-månadersavtal från den 1 januari 2018, alltså motsvarande drygt 0,8 procent för 2018.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera