ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Så mycket har Johan Karlström dragit in på Skanska

  • Foto: Jesper Frisk

Efter nästan 10 år, en total aktieavkastning på 150 procent och en kvarts miljard kronor i ersättning lämnar Johan Karlström - som väntat - vd-posten i byggjätten Skanska.
Enligt Di:s källor pekar nu allt mot att nyblivne USA-chefen Anders Danielsson tar över.

Vd-bytet i Skanska är det senaste i raden i Fredrik Lundbergs bolagssfär de senaste åren. Av Lundbergföretagens innehav har nu åtta av nio portföljbolag - med Hufvudstaden som undantag - fått ny vd under de senaste fyra åren, varav merparten har fått det under de senaste två åren.

Johan Karlströms sorti - som sker vid årsstämman i april nästa år - tillhör dock de mer väntade. För det första är det till våren tio år sedan han tillträdde och för det andra har han rätt att i formell och ekonomisk mening gå i pension på sin 62-årsårsdag, vilken är i januari 2019. Fram till dess ska han stanna som rådgivare.

"Personligen så tycker jag faktiskt att det räcker, det är en lämplig tid att skifta över stafettpinnen till nästa vd i bolaget. Jag har haft fantastiska år i Skanska", säger Johan Karlström till Di.

Di skrev i maj att nye USA-chefen Anders Danielsson med allra största sannolikhet blir Skanskas näste vd, och nu efter Johan Karlströms avgångsbesked uppger källor för Di att allting alltjämt pekar mot att Anders Danielsson blir vd.

Precis som tidigare är finansdirektören Peter Wallin reservkandidaten till vd-posten om något mot förmodan stoppar Anders Danielsson från att bli vd.

När det gäller Johan Karlströms framtid som pensionär kommer han sannolikt inte ha några problem med sin försörjning. Som vd för Skanska har han under åren 2008-2016 haft en total ersättning på 237 miljoner kronor, varav nästan 40 Mkr är avsatt till pensionen. Det innebär att hans totala vd-ersättning inklusive den för 2017 kommer att landa en bit över en kvarts miljard kronor.

Några nya vd-jobb är inte heller aktuellt.

"Jag har inga speciella planer, men jag kommer inte att ta någon operativ roll. Jag har haft linjeroller i över 30 år, så jag tycker att det räcker."

Är du intresserad av fler styrelseuppdrag, utöver det du i dag har i Sandvik?
"Det finns många frågor som engagerar mig, både ute i samhället och i den bransch som jag har varit verksam i under hela mitt yrkesliv, så det kommer säkerligen att finnas frågeställningar och uppdrag att hugga tag i. Men jag ska ta det lite lugnt – jag känner mig inte ett dugg stressad."

Det Skanska som Johan Karlström lämnar är i stora delar ett annat än det han tog över 2008, där framför allt den egna projektutvecklingen har växt kraftigt. Under 2016 stod den för 62 procent av rörelseresultatet jämfört med 27 procent under 2008, och detta är en av de två saker som Johan Karlström själv lyfter fram på frågan vad han är mest stolt över när han ser tillbaka på sina år som Skanskachef.

"Den andra biten är vårt samhällsengagemang, där vi har visat hur man kan bedriva en affär som är väldigt ihopkopplad med aktuella samhällsfrågor och landat i en tydlig värdering och är tydlig med det både extern och internt i bolaget", säger han.

Hittills har Johan Karlströms år som vd gett Skanskas aktieägare en totalavkastning på cirka 150 procent, vilket är i linje med SIX Return Index. Det är däremot betydligt sämre än byggkonkurrenten NCC.

Vad ger du dig själv för betyg avseende aktieutvecklingen under din vd-tid?
"Jag ska inte recensera aktiekursen, den beror på så väldigt många faktorer, så det får andra göra", säger Johan Karlström.

Tyck till