Annons

Så mycket bör barnen betala hemma

Unga lämnar föräldrahemmet allt senare — men hur länge är det okej att bo kvar gratis? Två privatekonomer är eniga — det är rätt att ta betalt. Däremot kan summan diskuteras.

Bild:TT

"Det är viktigt att barnen lär sig att hantera pengar, och ser vad det kostar att leva", säger privatekonomen Sharon Lavie från Ikano bank.

Hon berättar att barnen efter att de gått ut gymnasiet bör bidra till hushållsekonomin genom att betala för boendet. Men att det kan vara svårt att kräva pengar av sina barn förstår hon.

"Om man tar upp det i god tid borde det inte bli några problem. Tar man också avstamp i vad lagen säger har man också mer underlag", säger Sharon Lavie.Anpassad summa efter inkomst

Enligt Konsumentverket uppgår en månadskostnad för boende och uppehälle till 4 240 kronor om ett barn bor hemma. Lavie rekommenderar därför den summan som en rimlig kostnad för barnet att betala.

"Sen kan man självklart anpassa den här summan efter vad barnet har för inkomst. Kanske kan man också börja med en lägre summa för att sedan höja efter hand", säger hon.

Risken med att be barnen betala för boendet är att de blir upprörda.

"De kan ju slå bakut när de hör det, men det är viktigt att de lär sig hur det är att vara vuxen, att stå på egna ben", säger Sharon Lavie.Stadig inkomst

Sparekonomen Claes Hemberg på Avanza bank håller med om att barnen ska betala för sitt boende. Dock först när de har en stadig inkomst, antingen via studier eller arbete.

"Vuxen blir man egentligen först när man börjar studera på universitetet, och det är väl då man också borde börja betala om man bor hemma", säger han.

Hemberg anser att man bör trappa upp barnets ansvar steg för steg. Man bör även prata igenom ekonomin och ansvaret för de egna utgifterna tidigt, gärna några år innan barnet blir myndig.

På det sättet får barnen en bild av vuxenlivet innan de kommer dit själva.

"De vet då vad som kostar och var pengarna hamnar", säger han.

Han rekommenderar att barnen bör betala ungefär en tredjedel av sin inkomst till boendet om de bor hemma.

"Men det viktiga är inte summan pengar utan vetskapen om att det är en viktig peng som betalas", säger Claes Hemberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?