1515
Annons

Så mycket är svenska VM-truppen värd

Två tyskar skulle själva spöa hela den svenska VM-truppen som förbundskapten Janne Andersson precis presenterat. 

I alla fall om man räknar på marknadsvärdet på spelarna på tyskt vis. 

Så det kanske är tur att bollen är rund, som ordspråket säger. 

Sveriges förbundskapten Janne Andersson och spelarna Andreas Granqvist och Marcus Berg vid avancemanget till fotbolls-VM i Ryssland som inleds 14 juni.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson och spelarna Andreas Granqvist och Marcus Berg vid avancemanget till fotbolls-VM i Ryssland som inleds 14 juni.Foto:Antonio Calanni

Om Janne Anderssons Sverige, som presenterades under tisdagen, skulle vinna fotbolls-VM i Ryssland skulle det förstås bli fest på gator och torg – men kanske också på Stockholmsbörsen. Enligt investmentbanken Goldman Sachs rapport från VM 2014 överträffar VM-guldvinnarens ekonomi den globala marknaden med 3,5 procent månaden efter VM. 

Men om ekonomin spelar någon roll för hur fotbollslagen presterar på planen så är Sverige helt chanslösa. Den tyska sajten Transfermarkt.de uppskattar marknadsvärdet på världens fotbollsspelare, i potentiella övergångssummor på klubblagsmarknaden. Av de VM-aktuella lagen rankas Sveriges trupp på en blygsam 22:a plats av 32 lag baserat på spelarnas värde enligt sajten. 

Den svenska truppen är enligt Transfermarkts engelskspråkiga sajt värd 104,36 miljoner brittiska pund, drygt 1,2 miljard svenska kronor. De svenska stjärnorna med högst värde enligt sajten är Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf, som båda uppskattas ha ett marknadsvärde på 25 miljoner pund, drygt 292 miljoner kronor. Snittvärdet på de svenska spelarna är 4,53 miljoner pund, motsvarande 58,46 miljoner svenska kronor.

Det kan jämföras med de regerande mästarna Tyskland, som Sverige möter i gruppspelet. Den tyska truppen är ännu inte uttagen, men bruttotruppen på 26 spelare (där tre ska bort) är värd 949 miljoner pund, 11 miljarder kronor. 

Faktum är att det räcker med två tyskar för att överträffa hela Sveriges fotbollslandslags marknadsvärde. Toni Kroos och Leroy Sané skulle kosta 80 respektive 75 miljoner pund att köpa enligt Transfermarkt. För samma pengar får du hela Sveriges trupp och har ändå 500 miljoner kronor över.

Även Sveriges gruppmotståndare Mexiko överträffar Sverige med ett värde på 164,4 miljoner pund på sin bruttotrupp på 28 spelare. Sverige möter också ett lägre värderat lag, Sydkorea, vars bruttotrupp på 26 spelare kommer upp i ett marknadsvärde på 75,8 miljoner pund, enligt sajten. 

Med detta sätt att räkna blir det alltså en tredjeplats i gruppen för Sverige och respass direkt. Frankrike är högst värderade och slår Spanien i finalen i Moskva den 15 juli, och tyskarna tar bronset. Baserat på tysk matematik, från Transfermarkt.de.

Ganska spekulativt förstås, för ska ju spelas om det också. 

Fotbolls-VM i Ryssland inleds den 14 juni, då värdnationen möter Saudiarabien. Sverige går in i turneringen fyra dagar senare, den 18:e juni då man möter Sydkorea.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?