1515
Annons

Så maxar du ditt rut- och rotavdrag 2017

Se upp för restskatten. Speciellt om du har stora obetalda renoveringsprojekt som du planerar göra rotavdrag för och som pågår över årsskiftet. Di listar alla tips du behöver för att maxa ditt rut- och rotavdrag inför 2017. 

Bild:TT

Inför årsskiftet finns det mycket att tänka på när det gäller rut- och rotavdragen. Som med alla skatteärenden gäller det att skicka in dem i rätt tid innan årsskiftet – annars räknas de in i nästa skatteår.

”Om man har stora renoveringskostnader är det aldrig bra att skjuta på betalningarna, utan se till att betala allt som är gjort. Det är betaldatumet som styr när du får avdraget – annars kan det hamna på slutskatten 2018. Betala 2016 det du vill ha skattereduktionen för 2016”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

För att få använda rut- och rotavdraget måste du ha betalat tillräckligt mycket skatt under året, annars riskerar du restskatt. Hur mycket du behöver tjäna för att nå en maxnivå varierar, det beror bland annat på hur mycket du betalar i kommunalskatt och har i ränteavdrag. På Skatteverkets hemsida kan du själv räkna ut ditt rot- och rutavdrag.

På ett år får du söka rotavdrag för max 50.000 kronor per person och hushåll.

”Har man stora reparationer och renoveringar med höga omkostnader som sträcker sig över årsskiftet och man bedömer att man kommer dra av för över 50.000 på ett år är det bra att delbetala det arbete som är utfört”, säger Pia Blank Thörnroos.

Rotavdraget innebär att du betalar 70 procent av arbetskostnaden och övriga 30 procent får utföraren dra av genom skattereduceringen. Det är en fördel att ha en god dialog med utföraren, menar Pia Blank Thörnroos, att vara överens om när fakturor ska betalas och hur. Att betala via bankgiro gör det till exempel lättare för Skatteverket att kontrollera avdragen.

Se över din boendekostnad: Jämför boräntor här (extern tjänst)

Rot-och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50.000 kronor per person och år. Rutavdrag, som rör hushållsnära tjänster, får göras för max 25.000 kronor per år om du är under 65, men för 50.000 om du är över 65. Från och med den första januari 2017 utökas avdraget till att omfatta reparationer och underhåll av vitvaror, t ex kylen eller espressomaskinen.

”Det man ska tänka på om man nu ska ta hem någon för att laga sina vitvaror är att man måste ha en faktura där arbetskostnaden framgår. Det är viktigt eftersom materialkostnader och transportkostnader inte ingår i avdraget. Det är också viktigt att man gör upp med sin utförare så att man är överens om att det utgår rutavdrag, och som då bara avser arbetskostnaden”, säger Pia Blank-Thörnroos.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?