Andelen män som är beredda att flytta uppgår till 41 procent, mot kvinnornas 34 procent. Totalt kan 38 procent av de 1.028 intervjuade personerna tänka sig att flytta om distansarbetet fortsätter.
”Det är intressant att se att så många har reflekterat över att flytta och ändra sina liv på grund av den rådande situationen. Tekniken för distansarbete har funnits sedan tidigare, vilket möjliggör flytt för de som vill och kan”, konstaterar Suzana Drakulic, Sverigechef på molntjänstbolaget Citrix som har beställt undersökningen.
Hon tillägger att öppenheten för flytt innebär att arbetsgivare kan bredda sin rekryteringsbas.
Av de tillfrågade uppger 15 procent att de kan tänka sig att flytta till en annan del av Sverige, och 5 procent att de är beredda att flytta utomlands. Fler, 18 procent, säger att de kan flytta antingen inom Sverige eller utomlands.
Det är framför allt ökad livskvalitet, exempelvis att komma närmare naturen, som anges som huvudskäl till öppenheten till en flytt. Näst vanligast svar är att komma närmare släktingar och/eller vänner, följt av viljan att sänka boendekostnaderna.
”Coronapandemin har visat att kontorsarbetare kan arbeta på distans minst lika produktivt och med samma tillgång till teknik som på kontoret, dessutom i en säker miljö. Detta ökar möjligheterna för var de anställda bosätter sig”, skriver Suzana Drakulic.
Undersökningen genomfördes mellan 25 augusti och 2 september. Samtliga deltagare arbetar och har möjlighet att arbeta på distans. I åldersgruppen 18–34 år svarade 46 procent att de är beredda att flytta, medan andelen uppgick till 28 procent i åldersgruppen 50–65 år.