1515
Annons

Så många vill flytta om distansarbetet fortsätter

Om distansarbetet fortsätter på längre sikt kan nästan fyra av tio kontorsarbetare tänka sig att flytta till en annan del av Sverige eller utomlands, främst för ökad livskvalitet. Det visar en ny Sifo-undersökning.

Andelen män som är beredda att flytta uppgår till 41 procent, mot kvinnornas 34 procent. Totalt kan 38 procent av de 1.028 intervjuade personerna tänka sig att flytta om distansarbetet fortsätter.

”Det är intressant att se att så många har reflekterat över att flytta och ändra sina liv på grund av den rådande situationen. Tekniken för distansarbete har funnits sedan tidigare, vilket möjliggör flytt för de som vill och kan”, konstaterar Suzana Drakulic, Sverigechef på molntjänstbolaget Citrix som har beställt undersökningen.

Hon tillägger att öppenheten för flytt innebär att arbetsgivare kan bredda sin rekryteringsbas.

Av de tillfrågade uppger 15 procent att de kan tänka sig att flytta till en annan del av Sverige, och 5 procent att de är beredda att flytta utomlands. Fler, 18 procent, säger att de kan flytta antingen inom Sverige eller utomlands.

Det är framför allt ökad livskvalitet, exempelvis att komma närmare naturen, som anges som huvudskäl till öppenheten till en flytt. Näst vanligast svar är att komma närmare släktingar och/eller vänner, följt av viljan att sänka boendekostnaderna.

”Coronapandemin har visat att kontorsarbetare kan arbeta på distans minst lika produktivt och med samma tillgång till teknik som på kontoret, dessutom i en säker miljö. Detta ökar möjligheterna för var de anställda bosätter sig”, skriver Suzana Drakulic.

Undersökningen genomfördes mellan 25 augusti och 2 september. Samtliga deltagare arbetar och har möjlighet att arbeta på distans. I åldersgruppen 18–34 år svarade 46 procent att de är beredda att flytta, medan andelen uppgick till 28 procent i åldersgruppen 50–65 år.


Revisorer varnar 3:12-utredare för gamla hjulspår: ”Vore ytterst tråkigt”

Inom kort gasar regeringens nytillsatta 3:12-utredning igång. På FAR ser man mest risker med projektet – inte minst med direktivens fokus på förenkling. 

”Det är svårt att förenkla utan att försämra”, kommenterar Hans Peter Larsson, Skatterådgivare FAR. 

Hans Peter Larsson, Skatterådgivare FAR.
Hans Peter Larsson, Skatterådgivare FAR.Foto:Jesper Frisk

Till hösten drar kommittén som nyligen tillsatts att utreda 3:12-reglerna igång sitt arbete. Juristen Linda Haggren, justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, leder utredningen. Direktiven från regeringen är tydliga: Det komplexa regelverket ska förenklas. 

”Reglerna är snillrikt konstruerade. De ska både stimulera till företagande och förhindra inkomstomvandling. Så det är en ganska komplex uppgift att ge förslag på förenklingar”, säger Linda Haggren. 

Hur svårt blir det att jobba fram bra förenklingsförslag?
”Klart det är en utmaning. Därför är vi tre ledamöter i kommittén och har relativt gott om tid. Men det återstår att se hur mycket förenklingar vi kan komma fram till.”

Till sin hjälp får utredningskommittén en grupp experter, bland annat en representant från FAR, branschorganisationen för revisorer. Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, är dock tveksam till om utredningen kan leda fram till några förbättringar.

”Jag tror att Företagarsverige har rätt höga förväntningar. Själv har jag inga speciella förväntningar alls. Det är svårt att förenkla utan att försämra. Direktiven är så öppet skriva så att alla kan läsa in vad de önskar”, säger han till Di. 

Vilken blir främsta utmaningen?
”Den del som handlar om inkomstomvandling kommer bli svårast att hantera. Definitionen av kapital och inkomst av tjänst är lite gammeldags.”

Behöver regelverket förenklas?
”Den här sektorn fungerar tio gånger bättre i dag än om vi backar bandet 30 år”, fortsätter Hans Peter Larsson och betonar: 

”Det mest önskvärda vore om man skjuter in de slutsatser som man kommer fram till i en större skatteutredning.”

Vad ser du för risker nu när 3:12 ska utredas igen?
”Risken är att man börjar tänka i gamla banor. Det vore ytterst tråkigt. Vi har ett himla drag i entreprenörskapet i Sverige, som vi alla drar fördel av. Det får inte försämras. Entreprenörer som tar risk måste få en avkastning som känns schysst, relevant och rättvis.”

Han tillägger: 

”Direktiven rymmer mer än bara förenkling. Det är lite av samma frågor som varit upp sedan Silfverbergs utredning 2016. Men nu kallar man det 'förenkling', så att säga.”

Ulrika Lundh Eriksson, skatterådgivare på PwC, ser också utmaningar med uppdraget men pekar på att förenklade regler kan gynna entreprenörer. 

”Syftet är bra. Det ska vara lätt att göra rätt som företagare”, säger hon och fortsätter: 

”I grund och botten är det välkommet med en ny utredning och ett större omtag. Sedan slutsatserna från den förra utredningen drogs tillbaka har det funnits en osäkerhet bland företagare om vad som kommer att gälla framöver.” 

Ser du några risker?
”Att slutresultatet blir mer komplext, trots målet att förenkla, och leder till försämringar jämfört med nuvarande system.”

Ulrika Lundh Eriksson är skatterådgivare på PwC.
Ulrika Lundh Eriksson är skatterådgivare på PwC.Foto:PwC

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?