Annons

Så många krogar har smittskyddet stängt

Totalt 39 restauranger och barer har hittills fått stänga på grund av smittorisk, efter beslut från smittskyddsläkare.

”Gästerna lyssnar inte på oss, speciellt inte om de har druckit. Då försvinner vettet och det blir en svår situation”, säger Isabelle Källström, chef på en restaurang som har fått stänga.

Sedan i onsdags får kommunerna på egen hand fatta beslut om att stänga krogar som bedöms inte följa Folkhälsomyndighetens regler. Innan dess har makten legat hos regionernas smittskyddsläkare som under vår och sommar 39 gånger stängt en krog av smittskyddsskäl, enligt en kartläggning från TT. Alla krogarna har kunnat öppna igen, ofta inom mycket kort.

En krog som fick stänga i början av maj är Linnéterrassen i Göteborg. När beslutet kom kände restaurangledningen att beslutet var orättvist och sade att man skulle överklaga till förvaltningsrätten. Men ledningen ångrade sig.

”Vi gjorde inte det eftersom vi fick öppna igen efter helgen”, säger Isabelle Källström, restaurangchef på Linnéterrassen.

När krogen öppnade på nytt var det med mer avstånd och plexiglas mellan en del platser.

”Nu vet vi att vi gör rätt. Det var nya regler för alla och det är väldigt svårt att veta hur man ska göra eftersom mycket är tolkningsfrågor. Det var skönt att få ett godkännande för vi vill inte göra fel heller. Så på så sätt var det positivt också att de var här och kontrollerade”, säger Isabelle Källström.

Över hälften av krogarna som har fått stänga finns i Region Stockholm. Mycket på grund av en aktiv miljöförvaltning i Stockholms stad som gjort ett stort antal inspektioner som smittskyddsenheten har fått bedöma, berättar Per Follin, smittskyddsläkare vid Region Stockholm.

”När vi stängde de första krogarna hade det ett stort signalvärde. Jag tror att många skärpte sig med automatik”, säger han.

I flera regioner har dock ingen restaurang behövt stänga efter beslut från smittskyddsläkare. Men det har fortfarande inneburit arbete, berättar Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköpings län.

”Det har varit kännbart ändå. Jag är ensam smittskyddsläkare på 13 kommuner, så jag är glad för den här lagändringen där både tillsyn och beslut ligger på samma enhet”, säger hon.

För det mesta har följsamheten varit bra i regionen, tycker Bengnér. Även om enstaka krogar har fått anmärkningar.

”Men de har ändrat sina arbetssätt och följt råden vid upprepad kontroll. Så det har aldrig gått vidare till ett stängningsbeslut”, säger smittskyddsläkaren.

Att hela beslutsansvaret flyttas från smittskyddsläkare till kommunerna är bra, enligt Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten. Egentligen ville myndigheten att kommunerna skulle ha hela ansvaret från början.

”Ja, vi diskuterade det. Men det gick inte av lagtekniska skäl”, säger Bitte Bråstad.

Folkhälsomyndigheten hade däremot juridisk möjlighet att ge smittskyddsläkare befogenhet att stänga krogar av smittskyddsskäl. Och de nya bestämmelserna behövde komma på plats snabbt.

”Det var så bråttom inför påsk. Vi hade krismöte med regioner och turistorter och vi hade ju sett att restauranger var en stor smittkälla i Alperna”, säger Bitte Bråstad.

Nu blir smittskyddsläkarna avlastade och kommunerna har andra verktyg än att stänga ner ett ställe.

”I stället för ett stängningsbeslut kan man till exempel ge ett föreläggande som säger att man inte får ha öppet efter klockan 23”, säger Bitte Bråstad.

”Problem har framför allt uppstått efter klockan 23, då man har slutat äta och i stället dricker. Det är svårt för restaurangerna att få gästerna att ta ansvar då.”


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?