1515

Så kan folkomröstningen förändra Turkiet

Med en knapp majoritet gick grundlagsändringen i Turkiet igenom, som ger president Recep Tayyip Erdogan mycket större makt.

Men hur påverkar omröstningen Turkiets framtid och landets relation till omvärlden? Här är några viktiga vägskäl.

Bild:TT

Närmare eller längre från EU-medlemskap?
Den redan frostiga relationen mellan EU och Turkiet lättades inte direkt upp av valkampanjen inför omröstningen. Den var nämligen full av ilskna utspel från presidenten, riktade mot olika EU-länder. Erdogan använde sig till exempel av nazistliknelser när han kritiserade det faktum att kampanjmöten stoppats i Tyskland och Nederländerna. Turkiet har även vid flera tillfällen hotat med att säga upp flyktingavtalet med EU.

Frågan är vilket håll landet kommer gå åt nu — närmare eller längre ifrån ett EU-medlemskap? Ett uttalande från Erdogan efter valsegern i går kan tala för det senare. Presidenten sa att han ska diskutera ett återinförande av dödsstraffet med premiärminister Benali Yildirim och med oppositionella nationalistpartiets ledare Devlet Bahceli, och att det kanske också avgörs i en folkomröstning.

"Därmed ger han fortsatt fingret åt EU", säger Michael Sahlin, tidigare Sveriges ambassadör i Ankara och numera forskare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Starkare eller svagare Erdogan?
Valet gick visserligen Erdogans väg och ger honom mer makt. Men det knappa valresultatet kan vara ett bekymmer för honom. Fadi Hakura, Turkietkännare vid Londonbaserade tankesmedjan Chatam House kallar resultatet för "som bäst en pyrrhusseger".

"Han förlorade sin majoritet i storstäderna Ankara, Istanbul, Adana och Izmir. Han har förlorat grunden för sitt stöd bland väljarna", säger Hakura till AFP.

Grundlagsändringarna ska bli verklighet efter november 2019, när nästa presidentval har hållits. Frågan är hur Erdogan kommer att agera fram tills dess.

"Om han känner sig trygg nu så kan ha gå tillbaka till en mer liberal politik, som när han utvecklade ekonomin. Men jag tvivlar på att det kommer att ske, för han är omgiven av ultranationalister, och de kommer aldrig acceptera att han försöker skapa fred med kurderna till exempel. Det finns en risk att han fortsätter striden med Gülenrörelsen, att montera ner myndigheter och fängslar folk", säger Jenny White, professor vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Fredsprocess eller militär aktion?
Erdogan var den första turkiske ledaren som inledde fredsförhandlingar med den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK, vilket resulterade i vapenvila. Den bröts dock sommaren 2015 och Erdogan har sedan dess försökt bekämpa PKK militärt. Ett jämnt resultat i folkomröstningen kan få presidenten att välja en mer försonlig ton, tror vissa.

Michael Sahlin ställer sig frågan varför Turkiet inte drabbats av några större terrorangrepp sedan nyårsnatten.

"Beror det på polisiär effektivitet eller på att det pågår några förhandlingar under radarn som man inte ser", säger han?

Försoning eller splittring?

Turkiet är ett splittrat land, vilket inte minst resultatet av folkomröstningen visar på.

"Även om ja-sidan har vunnit är det ett väldigt tydligt svar från befolkningen att de inte går med på de ändringar som är på väg att hända i Turkiet. Det kommer att öka polariseringen än mer", säger Helin Sahin, Turkietkännare vid Internationella Palmecentret.

De politiska ledarna har hävdat att lagändringarna kommer leda till mer demokrati. Erdogan har ofta beskyllt nej-sägarna för att spela PKK och Gülenrörelsen - som han anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 - i händerna.

"Erdogan vinner, men i slutändan så älskar halva delen av befolkningen honom, medan andra halvan avskyr honom. Däri ligger krisen för det moderna Turkiet", säger Soner Cagapty, författare av den kommande boken "The New Sultan" till AFP.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?