1515
Annons

Så kan bostadsmarknaden räddas från raset

Tio procent eller lite mer. Så mycket faller bopriserna enligt Handelsbankens färska prognos.

Tor Borg, analytiker på Boverket och expert i en ny kriskommission, tror att slopade amorteringskrav kan kickstarta bostadsmarknaden om det går illa.

Tor Borg, analytiker på Boverket
Tor Borg, analytiker på Boverket

I en ny konjunkturrapport målar Handelsbanken upp en dyster bild av den svenska ekonomin och efterlyser ”maximalt expansiv” finans- och penningpolitik. Ett historiskt stort fall i ekonomin ger kraftigt ökande arbetslöshet och fallande bostadspriser.

Bankens basscenario är att bostadspriserna backar med omkring 10 procent jämfört med priserna under det första kvartalet. Under 2021 tror bankens chefsekonom Christina Nyman att priserna delvis återhämtar sig.

Men i prognosen varnas också för att boprisfallet kan bli värre än 10 procent. Det sker om återhämtningen blir långsammare än i bankens huvudprognos. För bostadsmarknaden innebär en långsam återhämtning att bopriserna väntas falla något mer än 10 procent och att priserna inte vänder upp 2021.

Tor Borg, bostadsanalytiker på Boverket, följer bostadsstatistiken veckovis.

”Försäljningen har minskat och priserna har pressats. Men än så länge syns inga stora prisfall”, säger han.

Däremot pekar analytikern på att utbudet är större än normalt och att bostäder till salu ligger ute till försäljning längre.

Vad tror du om bostadspriserna framöver?
”Får vi en snabb återhämtning av ekonomin blir det nog bara ett hack i priskurvan. Bostadsmarknaden är mer trögrörlig än exempelvis bilmarknaden.”

”Får vi en mer utdragen lågkonjunktur blir det lite större nedgångar och mer utdraget” säger Tor Borg.

Han menar att det är svårt att dra paralleller till tidigare förlopp som finanskrisen 2008 eller 90-talskrisen.

”Vid finanskrisen fick bostadsmarknaden en injektion av kraftfulla räntesänkningar. Det går inte nu”, säger Tor Borg som däremot har ett annat recept.

”Ett helt avskaffat amorteringskrav kan ge liknande effekter.”

Tor Borg ingår i Stockholms Handelskammares nystartade Omstartskommission som leds av den välmeriterade ekonomen Klas Eklund. Ett tiotal experter ska under sommaren jobba fram förslag som kan kickstarta Sverige.

”För att få ned arbetslösheten och få framgångsrika företag så krävs att bostadsmarknaden fungerar”, säger Tor Borg.

Ett stort problem enligt bostadsexperten är att byggandet är för krångligt, för dyrt och tar för lång tid.

”Dessutom måste rörligheten öka, att bara bygga nytt räcker inte till.”

En ändrad beskattning är en del av receptet.

”Ägande beskattas lågt, men internationellt sett beskattar vi rörligheten högt. Det är till exempel pantbrev, lagfartsavgifter och reavinstskatt. En skatteväxling bör man fundera på”, säger Tor Borg.

Bättre fungerande finansiering är också en nyckelfråga. Den tillfälliga pausen i amorteringskraven räcker inte långt.

”Fortfarande ligger de ordinarie amorteringskraven kvar när du söker lån. Avskaffa istället amorteringskraven och utred frågan ordentligt. Vi måste hitta ett system som inte stänger ute förstagångsköpare”, säger han.

Bankernas kalkylräntor på 7-8 procent som möter låntagare är inte heller bra enligt Tor Borg.

”I dag går det ju att ta ett 10-årigt bolån till cirka 2 procent. Varför ska man klara av 8 procent? Det går inte ihop.”

Innehåll från TorkAnnons

Att se till helheten - avgörande för hållbara produkter

Hållbarhet är ordet på allas läppar, men vad är egentligen en hållbar produkt? Reneé Remijnse, Sustainability Communications Director för Essitys Professional Hygiene förespråkar att det krävs mer än bara en ”grön märkning”.

– Hållbarhet är ett modeord som är lätt att använda. Men hållbarhet måste integreras i alla delar av ett företag, och alla delar av en produkt för att ha en positiv påverkan på planeten, människor och vinst. Vi kallar detta ”hållbar hygienhantering” med målet att designa produkter och tjänster som passar in i ett cirkulärt samhälle, uppfylla kundernas hygienbehov och stödja deras verksamhet, säger Reneé Remijnse, Sustainability Communication Director, Essity. 

Essity visar vägen

Hon säger att Essity har valt att ligga i framkant eftersom det är en viktig del av företagskulturen och strategin att bryta barriärer och driva hållbara innovationer.

– Redan 1992 började vi använda livscykelanalyser för att mäta miljöpåverkan. Sedan dess har Essity utvecklat hygienprodukter och tjänster från Tork för att minska miljöpåverkan i olika faser av livscykeln som: råmaterial, produktionsprocess, transport och avfallshantering. Essity arbetar också för ett nettonollutsläpp av koldioxid 2050.

Så bidrar produkter från Tork till att minska koldioxidpåverkan

Essity är först i världen med att producera mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp för produkter från Tork vid produktionsanläggning i Lilla Edet. Men Tork jobbar även cirkulärt med produktinnovationer. Några exempel på det är: Tork Clarity skumtvål, som minskar vattenkonsumtionen vid användning och består till 99 procent av naturliga ingredienser. Tork PeakServe, handdukar som är komprimerade till 50 procent vilket minskar transportvolymerna. Tork Coreless toalettpapper utan hylsa, som reducerar både avfall och råvaruanvändning. 

Tork PaperCircle tjänsten minskar både avfall och CO2-utsläpp

Reneé Remijnse ger ytterligare ett exempel som hon säger är banbrytande: Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för använda pappershanddukar. Genom att pappershanddukarna slängs i särskilda återvinningskärl kan dessa samlas in och återanvändas till nya pappersprodukter. Vilket reducerar koldioxidutsläppen för pappershanddukarna med 40* procent och mängden avfall.

– Den största utmaningen när vi skapade den här tjänsten var att involvera alla intressenter i kedjan. Från vår egen produktion till logistik, lokalvårdare och avfallshanterare. Men resultatet har blivit fantastiskt! Idag finns tjänsten i 14 länder och hjälper 35 miljoner människor att återvinna använda pappershanddukar.

– Det är ett bra exempel på tankeledarskap. Vi behöver vara smarta med våra produkter och hjälpa våra kunder att kommunicera vad återvinning kan bidra med, vilket skapar beteendeförändringar. Hållbarhet är inte längre ”Nice to have” utan ett måste. Människor vill ha hållbara produkter och jobba på hållbara företag, säger Reneé Remijnse. 

Hållbarhet ett måste

Ett påstående som styrks av marknadsundersökningen ”Tork Eco Office Research” som Essity genomförde i juni i år. Den visade att 42 procent av Sveriges kontorsanställda anser att deras kontor är för miljöovänliga och att 7 av 10 väljer arbetsplats utifrån företagets hållbarhetsarbete. Dessutom ville 92 procent av respondenterna återvinna mer på kontoret. 

– Med produkter och tjänster från Tork finns möjligheten att visa både anställda och kunder att du bryr dig om miljön, avslutar Reneé Remijnse.

 

* Resultatet från en livscykelanalys (Life Cycle Assessment, LCA) som utfördes av Essity Tork och verifierades av IVL, Svenska Miljöinstitutet, 2017, där estimat baserats på genomsnittsförhållanden inom EU och processerna som undvikits har tagits med i beräkningen.

 

Om Tork: 

Varumärket Tork, en del av det globala hygien- och hälsobolaget Essity, startades 1968 och är verksam på 110 marknader.

• Först i världen med storskalig produktion av mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp.

• Först i världen med återvinningstjänst av pappershanddukar, Tork PaperCircle ®. Sluter cirkeln, minskar avfallet och koldioxidavtrycket från pappershanddukar.

Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar. | Tork SE 

Ett hållbart liv utanför hemmet med Tork | Tork SE 

 

Mer från Tork

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera