1515

Så kan AI stoppa nästa pandemi – ”alla pusselbitar finns”

Peltarions grundare och vd Luka Crnkovic-Friis, har tunga Wallenberginvesterare som EQT och FAM i ryggen och en kundlista med namn som NASA, Tesla och Harvard. 

Hans ambition med företaget är att bli ett ”Wordpress för AI” syftandes på den busenkla plattformen som gjorde att precis vem som helst kunde skapa sina egna webbsidor.

Foto:Hampus Andersson

”Vår plattform kräver i och för sig lite basic ingenjörskunskap men grundidén är att vi ska ge icke-AI-experter möjligheten att bygga avancerade AI-system och sätta dem i produktion”, förklarar Luka Crnkovic-Friis.

Hur går det då, hur är det med synen på och aktiviteten inom AI ute i de svenska företagen i dag?
”För två tre år sedan var fortfarande inställningen hos många företag mest att AI var en cool, spännande teknik för framtiden. Men under förra årets skiftade det om mot att man mer började fundera på hur man verkligen gör och kan använda AI i praktiken. I och med coronakrisen har det verkligen utkristalliserats och accelererat där företag nu tvingats att väldigt snabbt bli mer digitala med allt vad det innebär.”

Vilka branscher har kommit längst i utnyttjandet av AI?
”AI är ett brett begrepp som innefattar allt från enklare automatisering till den mest avancerade deep learning-tekniken. I den mest avancerade änden av AI så börjar det komma igång nu, men än så länge är det bara de stora techbolagen som gjort imponerande grejer där. Men inom de lite bredare områdena finns en hel del inom tillverkningsindustrin. Fintech är också framåt liksom försäkring och life science.”

Inom vilka branscher eller områden ser du den största potentialen härnäst för AI?
”Ett område där jag tror vi kommer att få se helt otroliga grejer är när genomics och bioinformatik och AI börjar användas ihop, den kombinationen kommer att vara oerhört potent. Där har vi en revolution framför oss.”

Spännande, har du något mer konkret exempel?
”Vi har ett projekt nu med ett amerikanskt institut som håller med autism där vi utifrån DNA ska försöka diagnostisera autism med hjälp av AI. Om det funkar, vilket det finns god anledning att tro att det gör, så är det applicerbart på många andra områden och kan helt förändra hur vi ser på diagnostik.”

Finns det fler områden med riktigt stor AI-potential?
”Alla områden och uppgifter som är repetitiva men som ändå kräver en viss mänsklig intelligens, vilket innefattar all form av administration. Ta sjukvården i Sverige där 50 procent av tiden för läkare och sjuksköterskor går åt till administration. Det skulle kunna reduceras mycket. Samma sak i storbolagen där det är väldigt mycket overhead.”

Om du skulle nämna ett riktigt bra case, ett svenskt företag som använder AI smart?
”Mitt favoritexempel som jag tycker gör något av det häftigaste inom AI i Sverige i dag är Scibase, ett litet medtechföretag. De använder AI tillsammans med en typ av penna som de utvecklat som man sätter mot huden och som kan avgöra om små barn har anlag för atopisk dermatit som ger olika typer av eksem, allergier, astma. Upptäcker man det tidigt kan man sätta in behandling. De hade inte kunnat bygga detta utan vår AI-plattform. Och vi hade såklart inte kommit på det utan deras medicinska kunskap.”

Hur ser utvecklingen ut inom AI-fältet, tekniken, vad är mest spännande där?
”Det senaste året har vi sett stora genombrott inom text-AI. Innan dess var deep learning AI väldigt bra på bilder, video och ljud. Idag kan AI också förstå text på en semantisk nivå. Du kan ha två meningar som säger samma sak men inte ha ett enda ord gemensamt och AI förstår att det är samma sak som menas. Det betyder att det som chatbotarna lovade att göra men som inte fungerade, det börjar faktiskt fungera nu.”

Ett kanadensiskt AI-bolag avslöjade covid-19 nio dagar före WHO. Kommer AI att vara ännu snabbare och bättre nästa gång och helt kunna förhindra nästa pandemi?
”Det är synd att Corona dök upp nu. Om ett eller ett par år hade vi antagligen kunnat utveckla ett vaccin mycket snabbare med kombinationen av just bioinformatik och AI.”

Har du exempel på där AI ändå varit behjälpligt under pandemin? Eller exempel på där AI borde utnyttjas?
”Nej, inte direkt. Det som är lite oturligt i Sverige och i andra europeiska länder är datasituationen. Sydkorea lanserade tidigt en app och har lagt på flera digitala lager för att kontrollera och hantera spridningen, men de hade sin data i ordning. Det är flera företag, inklusive vi, som har erbjudit våra tjänster pro bono men i Sverige har inte regionerna haft någon kompetens för att förbereda data på ett säkert och anonymiserat sätt. Det är synd för mycket hade kunnat göras med hjälp av AI med smittspårning och diagnos.”

Men nästa okända nya virus som sagt, kommer vi att med hjälp av AI kunna undvika att det orsakar en ny pandemi?
”Ja, jag tror att vi kommer att kunna diagnostisera mycket snabbare och få fram tester. Alla pusselbitar finns på plats. Vi har gensaxen Crispr som kan klippa en DNA-sekvens exakt och på AI-sidan har vi analysen av sekvenser. Det handlar bara om att pussla ihop dom bitarna.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?