Annons

Så kan AI stoppa nästa pandemi – ”alla pusselbitar finns”

Peltarions grundare och vd Luka Crnkovic-Friis, har tunga Wallenberginvesterare som EQT och FAM i ryggen och en kundlista med namn som NASA, Tesla och Harvard. 

Hans ambition med företaget är att bli ett ”Wordpress för AI” syftandes på den busenkla plattformen som gjorde att precis vem som helst kunde skapa sina egna webbsidor.

Foto:Hampus Andersson

”Vår plattform kräver i och för sig lite basic ingenjörskunskap men grundidén är att vi ska ge icke-AI-experter möjligheten att bygga avancerade AI-system och sätta dem i produktion”, förklarar Luka Crnkovic-Friis.

Hur går det då, hur är det med synen på och aktiviteten inom AI ute i de svenska företagen i dag?
”För två tre år sedan var fortfarande inställningen hos många företag mest att AI var en cool, spännande teknik för framtiden. Men under förra årets skiftade det om mot att man mer började fundera på hur man verkligen gör och kan använda AI i praktiken. I och med coronakrisen har det verkligen utkristalliserats och accelererat där företag nu tvingats att väldigt snabbt bli mer digitala med allt vad det innebär.”

Vilka branscher har kommit längst i utnyttjandet av AI?
”AI är ett brett begrepp som innefattar allt från enklare automatisering till den mest avancerade deep learning-tekniken. I den mest avancerade änden av AI så börjar det komma igång nu, men än så länge är det bara de stora techbolagen som gjort imponerande grejer där. Men inom de lite bredare områdena finns en hel del inom tillverkningsindustrin. Fintech är också framåt liksom försäkring och life science.”

Inom vilka branscher eller områden ser du den största potentialen härnäst för AI?
”Ett område där jag tror vi kommer att få se helt otroliga grejer är när genomics och bioinformatik och AI börjar användas ihop, den kombinationen kommer att vara oerhört potent. Där har vi en revolution framför oss.”

Spännande, har du något mer konkret exempel?
”Vi har ett projekt nu med ett amerikanskt institut som håller med autism där vi utifrån DNA ska försöka diagnostisera autism med hjälp av AI. Om det funkar, vilket det finns god anledning att tro att det gör, så är det applicerbart på många andra områden och kan helt förändra hur vi ser på diagnostik.”

Finns det fler områden med riktigt stor AI-potential?
”Alla områden och uppgifter som är repetitiva men som ändå kräver en viss mänsklig intelligens, vilket innefattar all form av administration. Ta sjukvården i Sverige där 50 procent av tiden för läkare och sjuksköterskor går åt till administration. Det skulle kunna reduceras mycket. Samma sak i storbolagen där det är väldigt mycket overhead.”

Om du skulle nämna ett riktigt bra case, ett svenskt företag som använder AI smart?
”Mitt favoritexempel som jag tycker gör något av det häftigaste inom AI i Sverige i dag är Scibase, ett litet medtechföretag. De använder AI tillsammans med en typ av penna som de utvecklat som man sätter mot huden och som kan avgöra om små barn har anlag för atopisk dermatit som ger olika typer av eksem, allergier, astma. Upptäcker man det tidigt kan man sätta in behandling. De hade inte kunnat bygga detta utan vår AI-plattform. Och vi hade såklart inte kommit på det utan deras medicinska kunskap.”

Hur ser utvecklingen ut inom AI-fältet, tekniken, vad är mest spännande där?
”Det senaste året har vi sett stora genombrott inom text-AI. Innan dess var deep learning AI väldigt bra på bilder, video och ljud. Idag kan AI också förstå text på en semantisk nivå. Du kan ha två meningar som säger samma sak men inte ha ett enda ord gemensamt och AI förstår att det är samma sak som menas. Det betyder att det som chatbotarna lovade att göra men som inte fungerade, det börjar faktiskt fungera nu.”

Ett kanadensiskt AI-bolag avslöjade covid-19 nio dagar före WHO. Kommer AI att vara ännu snabbare och bättre nästa gång och helt kunna förhindra nästa pandemi?
”Det är synd att Corona dök upp nu. Om ett eller ett par år hade vi antagligen kunnat utveckla ett vaccin mycket snabbare med kombinationen av just bioinformatik och AI.”

Har du exempel på där AI ändå varit behjälpligt under pandemin? Eller exempel på där AI borde utnyttjas?
”Nej, inte direkt. Det som är lite oturligt i Sverige och i andra europeiska länder är datasituationen. Sydkorea lanserade tidigt en app och har lagt på flera digitala lager för att kontrollera och hantera spridningen, men de hade sin data i ordning. Det är flera företag, inklusive vi, som har erbjudit våra tjänster pro bono men i Sverige har inte regionerna haft någon kompetens för att förbereda data på ett säkert och anonymiserat sätt. Det är synd för mycket hade kunnat göras med hjälp av AI med smittspårning och diagnos.”

Men nästa okända nya virus som sagt, kommer vi att med hjälp av AI kunna undvika att det orsakar en ny pandemi?
”Ja, jag tror att vi kommer att kunna diagnostisera mycket snabbare och få fram tester. Alla pusselbitar finns på plats. Vi har gensaxen Crispr som kan klippa en DNA-sekvens exakt och på AI-sidan har vi analysen av sekvenser. Det handlar bara om att pussla ihop dom bitarna.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?