Annons

Så jobbar Europas länder för att stoppa viruset

Ett land har stängt ner helt medan andra nöjer sig med lokala åtgärder som utegångsförbud och munskyddstvång. Så här går det i kampen mot coronaviruset i några av de värst drabbade länderna i Europa just nu.

Foto:Cecilia Fabiano

Tjeckien 

Tjeckien är det EU-land som har haft flest nya fall av covid-19 den senaste tiden, sett till storleken på befolkningen. För att bromsa smittspridningen har regeringen beslutat att stänga ner delar av samhället. Apotek, matbutiker och andra nödvändiga verksamheter får hålla öppet medan andra måste hålla stängt till den 3 november.

Människor uppmanas att jobba på distans och stanna hemma så mycket det går. Det är dock tillåtet att handla mat, hälsa på familj om nödvändigt och besöka fritidshus och parker. Sammankomster med mer än två personer som inte är familj eller kollegor är förbjudet.

Dessutom bygger armén ett fältsjukhus med 500 vårdplatser för covidpatienter.

De senaste två veckorna har Tjeckien registrerat 1 167,3 fall av covid-19 och 9,2 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Belgien 

Belgiens hälsominister Frank Vandenbroucke har liknat smittspridningen vid en tsunami. Och enligt premiärminister Alexander de Croo är läget mycket värre än i våras. Förra veckan registrerade Belgien näst flest nya fall av covid-19 i Europa. All planerad vård har därför ställts in för att tackla utbrottet.

Kaféer och restauranger tvingades stänga i måndags och får inte öppna på en månad. Vissa kan dock sälja hämtmat. Dessutom har landet infört ett nattligt utegångsförbud i hopp om att hålla festprissar hemma och alla som kan råds att arbeta på distans. Sportevenemang får klara sig utan publik och max 200 personer tillåts i publiken på teatrar, konsertlokaler och biografer.

Utrikesminister Sophie Wilmès intensivvårdas sedan hon testat positivt för covid-19.

De senaste två veckorna har Belgien registrerat 1 010,3 fall av covid-19 och 4,1 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Nederländerna 

På mindre än en vecka fördubblades antalet covidpatienter i Nederländerna. Det har fått landet att stänga restauranger och barer, minska antalet tillåtna personer i samma sällskap samt införa munskyddstvång på offentliga platser inomhus.

Samtidigt som landet stängde ned tog dock kungaparet regeringsplanet till Grekland på semester. Det möttes av massiv kritik och kung Willem-Alexander och drottning Máxima vände hemåt igen.

De senaste två veckorna har Nederländerna registrerat 601,8 fall av covid-19 och 2,3 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Frankrike 

Efter flera veckor av brant stigande kurvor över antalet smittade och sjukhusvårdade för covid-19 utropade Frankrike nyligen nationellt hälsonödläge.

Förra lördagen infördes utegångsförbud mellan klockan 21 och 06 i nio stora städer, inklusive huvudstaden Paris. Nu utvidgas det till ytterligare 38 departement, meddelar premiärminister Jean Castex på fredagen. Det innebär att 46 miljoner av Frankrikes 67 miljoner invånare omfattas av utegångsförbudet.

De senaste två veckorna har Frankrike registrerat 480,8 fall av covid-19 och 2,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Storbritannien 

Det hårt pandemidrabbade Storbritannien kämpar mot en andra virusvåg. Premiärminister Boris Johnson vill undvika en nationell nedstängning och har valt att införa lokala restriktioner i England.

Systemet bygger på tre nivåer av åtgärder. I nuläget omfattas Liverpool, Lancashire och Manchester av de tuffaste restriktionerna. Från lördagen gäller det också South Yorkshire. Många barer och restauranger måste stänga i fyra veckor och människor får bara träffa personer från det egna hushållet inomhus.

I Wales trädde en 17 dagar lång nedstängning i kraft på fredagseftermiddagen. Människor uppmanas att stanna hemma så mycket som möjligt och jobba på distans. Verksamheter som klassas som icke-nödvändiga har fått lov att stänga.

De senaste två veckorna har Storbritannien registrerat 360,3 fall av covid-19 och 2,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Spanien 

Spanien blev i veckan första europeiska land att passera en miljon bekräftade fall av covid-19. Landets politiska system gör att ansvaret ligger på regionerna, även om centralregeringen också kan ingripa. Det skedde den 9 oktober då undantagstillstånd utlystes i Madridområdet, som då delvis stängdes ner – trots invändningar från det regionala styret.

Förra veckan meddelade Katalonien att barer och restauranger var tvungna att stänga i 15 dagar. Och regionen Kastilien och Leon har förbjudit alla icke-nödvändiga resor till staden Burgos och närliggande Aranda de Duero på grund av ett ökande antal fall där.

De senaste två veckorna har Spanien registrerat 394,2 fall av covid-19 och 3,9 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Irland 

Irland är det första EU-land som återigen har infört en nationell nedstängning för att bromsa spridningen av covid-19 – i hopp om att få ned siffrorna till jul. Åtgärderna trädde i kraft i onsdags, då irländarna uppmanades att stanna hemma i sex veckor. Alla som kan ska jobba på distans och träning får ske max fem kilometer från bostaden. Butiker som inte fyller nödvändiga syften måste stänga och restauranger får inte servera mat på plats. Skolor kommer däremot att fortsätta att hålla öppet.

De senaste två veckorna har Irland registrerat 276,2 fall av covid-19 och 1,2 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Italien 

När coronaviruset på allvar slog klorna i Italien i mars stängdes hela landet. Men i den andra vågen har regeringen sagt till lokala myndigheter att de får besluta vilka åtgärder som passar bäst för den egna regionen.

Den mest långtgående restriktionen står Lombardiet för. I torsdags kväll infördes ett nattligt utegångsförbud som ska gälla till 13 november. Kampanien har sagt att man tänker införa liknande regler medan Piemonte i helgen stänger köpcentrum.

Det finns uppgifter om att regeringen planerar ytterligare restriktioner i landet.

De senaste två veckorna har Italien registrerat 224,3 fall av covid-19 och 1,5 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Fotnot: Sverige har, som jämförelse, haft 104,4 fall av covid-19 och 0,14 döda per 100 000 invånare de senaste två veckorna.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?