1515
Annons

Så jobbar Europas länder för att stoppa viruset

Ett land har stängt ner helt medan andra nöjer sig med lokala åtgärder som utegångsförbud och munskyddstvång. Så här går det i kampen mot coronaviruset i några av de värst drabbade länderna i Europa just nu.

Foto:Cecilia Fabiano

Tjeckien 

Tjeckien är det EU-land som har haft flest nya fall av covid-19 den senaste tiden, sett till storleken på befolkningen. För att bromsa smittspridningen har regeringen beslutat att stänga ner delar av samhället. Apotek, matbutiker och andra nödvändiga verksamheter får hålla öppet medan andra måste hålla stängt till den 3 november.

Människor uppmanas att jobba på distans och stanna hemma så mycket det går. Det är dock tillåtet att handla mat, hälsa på familj om nödvändigt och besöka fritidshus och parker. Sammankomster med mer än två personer som inte är familj eller kollegor är förbjudet.

Dessutom bygger armén ett fältsjukhus med 500 vårdplatser för covidpatienter.

De senaste två veckorna har Tjeckien registrerat 1 167,3 fall av covid-19 och 9,2 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Belgien 

Belgiens hälsominister Frank Vandenbroucke har liknat smittspridningen vid en tsunami. Och enligt premiärminister Alexander de Croo är läget mycket värre än i våras. Förra veckan registrerade Belgien näst flest nya fall av covid-19 i Europa. All planerad vård har därför ställts in för att tackla utbrottet.

Kaféer och restauranger tvingades stänga i måndags och får inte öppna på en månad. Vissa kan dock sälja hämtmat. Dessutom har landet infört ett nattligt utegångsförbud i hopp om att hålla festprissar hemma och alla som kan råds att arbeta på distans. Sportevenemang får klara sig utan publik och max 200 personer tillåts i publiken på teatrar, konsertlokaler och biografer.

Utrikesminister Sophie Wilmès intensivvårdas sedan hon testat positivt för covid-19.

De senaste två veckorna har Belgien registrerat 1 010,3 fall av covid-19 och 4,1 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Nederländerna 

På mindre än en vecka fördubblades antalet covidpatienter i Nederländerna. Det har fått landet att stänga restauranger och barer, minska antalet tillåtna personer i samma sällskap samt införa munskyddstvång på offentliga platser inomhus.

Samtidigt som landet stängde ned tog dock kungaparet regeringsplanet till Grekland på semester. Det möttes av massiv kritik och kung Willem-Alexander och drottning Máxima vände hemåt igen.

De senaste två veckorna har Nederländerna registrerat 601,8 fall av covid-19 och 2,3 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Frankrike 

Efter flera veckor av brant stigande kurvor över antalet smittade och sjukhusvårdade för covid-19 utropade Frankrike nyligen nationellt hälsonödläge.

Förra lördagen infördes utegångsförbud mellan klockan 21 och 06 i nio stora städer, inklusive huvudstaden Paris. Nu utvidgas det till ytterligare 38 departement, meddelar premiärminister Jean Castex på fredagen. Det innebär att 46 miljoner av Frankrikes 67 miljoner invånare omfattas av utegångsförbudet.

De senaste två veckorna har Frankrike registrerat 480,8 fall av covid-19 och 2,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Storbritannien 

Det hårt pandemidrabbade Storbritannien kämpar mot en andra virusvåg. Premiärminister Boris Johnson vill undvika en nationell nedstängning och har valt att införa lokala restriktioner i England.

Systemet bygger på tre nivåer av åtgärder. I nuläget omfattas Liverpool, Lancashire och Manchester av de tuffaste restriktionerna. Från lördagen gäller det också South Yorkshire. Många barer och restauranger måste stänga i fyra veckor och människor får bara träffa personer från det egna hushållet inomhus.

I Wales trädde en 17 dagar lång nedstängning i kraft på fredagseftermiddagen. Människor uppmanas att stanna hemma så mycket som möjligt och jobba på distans. Verksamheter som klassas som icke-nödvändiga har fått lov att stänga.

De senaste två veckorna har Storbritannien registrerat 360,3 fall av covid-19 och 2,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Spanien 

Spanien blev i veckan första europeiska land att passera en miljon bekräftade fall av covid-19. Landets politiska system gör att ansvaret ligger på regionerna, även om centralregeringen också kan ingripa. Det skedde den 9 oktober då undantagstillstånd utlystes i Madridområdet, som då delvis stängdes ner – trots invändningar från det regionala styret.

Förra veckan meddelade Katalonien att barer och restauranger var tvungna att stänga i 15 dagar. Och regionen Kastilien och Leon har förbjudit alla icke-nödvändiga resor till staden Burgos och närliggande Aranda de Duero på grund av ett ökande antal fall där.

De senaste två veckorna har Spanien registrerat 394,2 fall av covid-19 och 3,9 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Irland 

Irland är det första EU-land som återigen har infört en nationell nedstängning för att bromsa spridningen av covid-19 – i hopp om att få ned siffrorna till jul. Åtgärderna trädde i kraft i onsdags, då irländarna uppmanades att stanna hemma i sex veckor. Alla som kan ska jobba på distans och träning får ske max fem kilometer från bostaden. Butiker som inte fyller nödvändiga syften måste stänga och restauranger får inte servera mat på plats. Skolor kommer däremot att fortsätta att hålla öppet.

De senaste två veckorna har Irland registrerat 276,2 fall av covid-19 och 1,2 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Italien 

När coronaviruset på allvar slog klorna i Italien i mars stängdes hela landet. Men i den andra vågen har regeringen sagt till lokala myndigheter att de får besluta vilka åtgärder som passar bäst för den egna regionen.

Den mest långtgående restriktionen står Lombardiet för. I torsdags kväll infördes ett nattligt utegångsförbud som ska gälla till 13 november. Kampanien har sagt att man tänker införa liknande regler medan Piemonte i helgen stänger köpcentrum.

Det finns uppgifter om att regeringen planerar ytterligare restriktioner i landet.

De senaste två veckorna har Italien registrerat 224,3 fall av covid-19 och 1,5 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Fotnot: Sverige har, som jämförelse, haft 104,4 fall av covid-19 och 0,14 döda per 100 000 invånare de senaste två veckorna.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?