Annons

Så investerar 90-talisterna

Trots att ekonomi är ett komplext ämne är unga svenskar generellt rätt duktiga sparare. Di har pratat med åtta ekonomiintresserade 90-talister för att se hur de ser på börsen och bett dem om deras bästa investeringstips.

Bild:Privat
Andra FarhadBild:Daniel Roos
Sigge BergqvistBild:Privat
Natalie ErikssonBild:Privat
Bild-intervjuer. Från vänster: Andra Farhad, Hannes Lagerroth, Natalie Eriksson, Viktor Jintoft, Gustaf Göthberg, Jennifer Ström, Beata Kull och Sigge Bergqvist.
Bild-intervjuer. Från vänster: Andra Farhad, Hannes Lagerroth, Natalie Eriksson, Viktor Jintoft, Gustaf Göthberg, Jennifer Ström, Beata Kull och Sigge Bergqvist.

En undersökning från i våras visar att ungdomar i Sverige är förvånansvärt bra på att spara. Men trots detta finns det en del kvar att göra för att få yngre att spara och investera i tidiga år.

"Generellt sett är investeringar och sparande något som unga förstår är viktigt men ofta pratar jag med vuxna som säger att de önskar att de börjat spara tidigare." Det säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Di har talat med åtta aktiva investerare som alla är födda på 90-talet för att se hur de sparar, vad de tror om börsen och om deras bästa respektive sämsta klipp. Intervjuerna kommer publiceras på Dagens industris Facebooksida under den kommande veckan. Först ut är ”Börshajen” Andra Farhad.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, lyfter att många börjar tänka på sparade redan när de går på gymnasiet, men att de skjuter på att börja spara för att de inte vet hur de ska gå tillväga. Det gäller särskilt pensionen vilket Gabrielsson inte tycker är konstigt.

"För en ung människa finns det tre steg som är naturliga att prioritera innan man tar tag i pensionen och det är bostad, utbildning och jobb. Framförallt bostadsfrågan har blivit en så central fråga för unga att den idag överskuggar pensionsfrågan."

Gabrielsson beskriver pensionsfrågan som komplex och utmanande. En del av detta är att det är lätt att prata om premiepension vilket inte inkluderar den grupp som inte börjat spara än.

"Det är svårt att få in dem som inte sparar. Bankerna har ett ansvar att möta dem. "

Trots att många som går i pension idag måste sänka sin levnadsstandard för att de inte fått den pension de räknat med så är Gabrielsson hoppfull.

”Unga idag är inte ute och reser lika mycket som de gjorde förr innan de börjar studera eller jobba. De kommer ut i arbetslivet snabbare än tidigare generationer."

För att pensionen ska räcka behövs många i arbetslivet och Gabrielsson understryker att en höjd pensionsålder därför också bidrar till en positiv pensionsprognos.

Samtidigt har sociala medier motiverat unga att investera. Den tekniska utvecklingen har lett till att samtalet om investeringar intagit sociala medier där börsen kommenteras, förklaras och dissekeras. På Facebook har investeringsforum etablerats och idag är det 10-tusentals medlemmar som ställer frågor och berättar om bra och inte minst dåliga köp. I grupper som ”Tjejer som gillar aktier”, ”Economistas”, och ”Aktier” är det högt i tak och investeringsstrategier såväl som fonder och deriveringsinstrument diskuteras. 90-talisterna dominerar forumen men mötet mellan nya och mer erfarna privatsparare har öppnat dörrarna till börsen för dem som inte fått med sig kunskapen hemifrån.

Investeringssparkontots lansering år 2012 har också bidragit till utvecklingen. Kontot lanserades för att förenkla för småsparare att träda in på börsen och har framförallt bidragit till att unga har börjat att spara.

Tanken med investeringssparkontot var att det skulle bli ett mer lättillgängligt alternativ än aktiedepån eller kapitalförsäkringen. På investeringskontot schablonbeskattas man. När skattesatsen, som idag ligger på under en procent, blir det billigare än att investera pengarna via en aktiedepå där du skattar 30 procent endast när du går med vinst.

Foto:

Foto:

Foto:

Foto: Privat

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

 


Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?