1515

Så hittar du vinnarna på sommarbörsen: ”God sannolikhet att göra bra affär”

Stockholmsbörsen har gått in i vänteläge, men flera bolag kan dra nytta av den accelererande vaccineringen. 

Det säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson som pekar ut tre vinnaraktier på sommarbörsen.

”Där har man sett att sektorkollegorna i USA fått en rejäl skjuts just nu”, säger han om en av aktierna.

Avanzas sparekonom Nicklas Andersson
Avanzas sparekonom Nicklas AnderssonFoto:Pressbild/TT/Most Photos

Handeln på Stockholmsbörsen har varit i något av ett vänteläge senaste tiden, säger Nicklas Andersson, även om uppgången har varit stark sedan börsfallet i april 2020.  

”Börsen har stigit en hel del i år, lägg till oro för stigande inflation och långräntor så har du en liten våt filt. Nu väntar vi på rapportsäsongen för andra kvartalet för att se om den kan ge börsen förnyad energi för att fortsätta norröver härifrån”, säger han.

Många bolag hade det tufft under andra kvartalet i fjol och förra årets rapportperiod för andra kvartalet var tung. Men nu bedömer Nicklas Andersson att vi kommer att få se en rejäl återhämtning i många bolag. 

”Andra kvartalet ifjol var som mörkast i väst. Så vi kommer se en kraftig förbättring men det är ju också till stor del diskonterat i marknaden. Frågan är väl hur pass bra rapporterna blir och vad bolagen säger om utsikterna härifrån. Å ena sidan har många bolag varit duktiga på att hålla i kostnader å andra sidan vittnar många bolag om störningar i distributionskedjor.”

”Det blir en oerhört intressant rapportperiod. Den kommer nog också bidra till att det blir en lite mer aktiv sommarbörs än vanligt.”

Nicklas Andersson tycker att man ska utgå ifrån sig själv i spaningen efter potentiella vinnare på sommarbörsen. Många valde att tillbringa semestern på hemmaplan förra året och det har pratats om växande camping-trender, hemester och staycation. Han tycker sig se ett skifte som kan gynna flera börsbolag. 

”Jag tror att man ska fundera på hur vårt beteende förändrats nu jämfört med tidigare. Vilka bolag tar en allt större del av vår plånbok och vilka nya vanor tror vi kommer kunna bestå efter pandemin?” 

Som exempel nämner han att många åkte på friluftresor i fjol, bland annat till fjällen, något som ser ut att bli populärt även i år. Om så blir fallet kan husvagnstillverkaren Kabe KABE B +0,91% Dagens utveckling gå starkt i sommar. Husvagns- och husbilsförsäljningen har redan ökat rejält jämfört med förra året, upp med 30 procent. Kabe-aktien har i sin tur handlats upp med 53,5 procent på ett år. 

”Där har man sett att sektorkollegorna i USA fått en rejäl skjuts just nu. Och det är klart att om du köper en husbil eller husvagn så är det ett åtagande på flera år. Sedan är du inne i 'loopen' och kanske byter upp dig till nästa variant.”

”Det är det jag menar med det här skiftet, att man vänjer människor vid något nytt. Det skapas trender nu som man förmodligen kan extrapolera flera år fram i tiden.” 

Ett annat exempel på ett bolag i samma segment som kan gynnas av camping-trenden är Dometic DOM -0,24% Dagens utveckling , en global underleverantör av diverse friluftsprodukter till bland annat husvagnsindustrin. 

”En sak som många bolag som gynnats av det senaste årets beteendeförändringar vittnat om är ju flaskhalsproblematik och störningar i försörjningskedjan. Helt enkelt att kunna få ut prylarna när efterfrågan stiger. Det är också en utmaning. Myntet har ju två sidor – det finns risker i det hela också.”

För tillfället har distributionskedjorna runtom i världen en del flaskhalsar. I mars stängdes Suezkanalen efter att ett fartyg lagt sig på tvären. Transportnavet fyller en viktig funktion i världshandeln – och trots att kanalen bara var stängd i en dryg vecka påverkar totalstoppet fortfarande, säger Nicklas Andersson.  

”Ytterligare en intressant faktor är stigande priser, kommer bolagen absorbera dem och tarva på marginalerna eller kommer de lyckas föra vidare kostnadsökningarna på kunderna?”, säger han och tillägger:  

”Det är lite upp till bevis nu och det är kanske därför också som marknaden är lite mer försiktig just nu.” 

Ett annat bolag som har gynnats av pandemin är byggvarukedjan Byggmax BMAX +0,42% Dagens utveckling , som har ett starkt börsår bakom sig. 

”Vi ser hur mycket sommarstugor som köps och att många renoverar. Det kom en bolånerapport för en tid sedan där man pratade om tilläggslån och att dem i stor utsträckning gick till renoveringar hemma. Den trenden lär nog kunna fortsätta ännu en tid.”

Att identifiera dessa trender kan vara en nyckel till en framgångsrik sommar på börsen, bedömer Nicklas Andersson. 

”Det är intressant att fundera kring vilka bolag som kan gynnas av det här skiftet och hur världen kommer se ut efter pandemin. Sen är det såklart viktigt att försöka skapa sig en uppfattning kring hur mycket av det här som redan är diskonterat i aktiekurserna på kort sikt. Temat pandemivinnare är ju inte nytt på något sätt, men den som fångar de långsiktiga trendvinnarna har god sannolikhet att göra en bra affär.”


Innehåll från ToyotaAnnons

Här planeras för nästa generation av elbilar

Elhybrider, laddhybrider och vätgasbilar med endast vattenånga som utsläpp.

Nu laddar Toyota för att även lansera nästa generation av batteridrivna elbilar.

Möt Toyota bZ-serien vars premiärmodell är utrustad med både solpaneler och flygplansratt.

Nollutsläpp och solfångare – lär dig allt om Toyota bZ4X 

1997 lanserades Toyota Prius – världens första massproducerade hybridbil.

Nu, snart 25 år senare, laddar Toyota för nästa stora steg i utvecklingen. 2025 kommer Toyota erbjuda fler än 40 elektrifierade modeller, varav 15 batteridrivna elbilar.

Den nya helelektriska bZ-serien är en central del i den nya satsningen. Bokstavskombinationen bZ är hämtat från Beyond Zero vilket är benämningen på Toyotas nya manifest. I framtiden tänker Toyota inte bara utveckla utsläppsfria fordon samt uppnå koldioxidneutralitet – man vill gå ännu länge, bortom nollgränsen, för att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld.

Resan ska vara en njutning

Den första modellen i bZ-serien presenterades nyligen på bilsalongen Shanghai Motor Show.

Toyota bZ4X Concept är en fyrhjulsdriven mellanklass-SUV, skapad för att vara en bekväm och uppkopplad miljö där människor under en resa kan njuta av tiden tillsammans.

- Vår målgrupp är de som prioriterar att tillbringa tid med familj och vänner. Toyota bZ4X ska kunna vara en hub för dem, konstaterar Toyotas chefsingenjör Koji Toyoshima.

Rymlig och öppen kupé

Toyota bZ4X är byggd på den nya plattformen e-TNGA som konstruerats specifikt för eldrivna fordon. Lång hjulbas och korta överhäng bidrar till en ovanligt rymlig och öppen kupé. Med e-TNGA kan både utveckling och tillverkning av elbilarna effektiviseras. Fler modeller och varianter kan erbjudas till lägre kostnad.

Systemet för fyrhjulsdrift, med elmotorer på fram- och bakaxel, har utvecklats tillsammans med biltillverkaren Subaru. Systemet ger Toyota bZ4X en genuin offroad-förmåga och även extra säkerhet och trygghet vid körning i alla väg- och väderförhållanden.

Modellen blir också först i världen i serieproduktion med en kombination av en ”flygplansratt” och ett system för steering-by-wire. Den här tekniken ger föraren bättre kontroll genom att ta bort störningar från ojämnt underlag och vid inbromsning vilket ger bättre precision i förhållande till hastighet och styrvinkel. 

Inbyggd solpanel

Toyotas bZ-modeller ska bidra till målet om att nå koldioxidneutralitet. Ambitionen är att neutralisera koldioxidutsläppen under bilens hela livscykel – från tillverkning, leverans och användning till skrotning och återvinning.

Bilens miljöprofil stärks ytterligare av ett inbyggt solfångarsystem som utökar räckvidden. När bilen står parkerad och solen skiner bidrar systemet till batteriets uppladdning.

Se videoserien om framtidens mobilitet, bilbranschen och elektrifieringen 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?