ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så har småspararna handlat inför rapportperioden

  • Foto: TT/Colourbox

Stämningen är allt mer orolig bland svenska småsparare inför den stundande rapportperioden. Under april har man köpt defensiva aktier och tagit hem vinster, konstaterar sparekonomerna på Nordnet och Avanza.

Känslan bland spararna är allt mer nervös i väntan på kvartalssiffrorna som börjar släppas på allvar under nästa vecka. Handeln under april vittnar hittills om en ökad försiktighet.

”Det som sticker ut i köplistan är att bank och industri saknas helt och hållet. När jag pratar med kunder är många oroade för att vi har toppkänning. Förväntningarna har dragit iväg och nu måste de infrias. Hos privatspararna finns en hel del tveksamhet till att så sker”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Även kunderna på Avanza agerar oroligt, enligt bankens sparekonom.

”Privatpersoner tror inte på konjunkturen. Det finns inga tecken på att man köper Atlas Copco eller Volvo. I stället köper man handplockade aktier som SCA för att man gillar omstöpningen eller Autoliv för att man har köpt på botten”, säger Claes Hemberg.

Att bolag som Tobii, Dometic och Ekornes tilhör de mest köpta beror på brist på intresse för storbolagen, anser han.

”De har ingenting i topplistan att göra.”

Han ifrågasätter samtidigt rimligheten i att klädjätten H&M är en av de mest köpta aktierna under april. Under de senaste två åren har aktien fått omkring 70.000 nya aktieägare, som samtliga ligger på minus.

”Man köper för att Stefan Persson äger den. Men han har råd att köpa i alla väder, det har inte vanligt folk. Man ska vara lite försiktig för H&M är ingen nybörjaraktie längre. Då kanske Investor eller Industrivärden är bättre att köpa”, säger han.

Bland aktierna som Avanza-kunderna säljer hittas Hexagon, Nordea och Fingerprint Cards – vilket sparekonomen förklarar med en rådande misstro mot bolagen i fråga.

”I övrigt säljer man aktier där man gjort vinster, som Volvo, JM, Sobi och Cellavision. Det är inte alls lika positivt som i början av året. Nu har man fått utdelning och blir mer försiktiga när man blickar framåt. Många är skeptiska”, säger Hemberg.

Joakim Bornold noterar att spararna har plockat hem vinster i råvarubolagen, och att allt fler tycks positionera sig för en mer defensiv marknad.

”Jag tycker att man gör rätt, för det står och väger nu inför den här rapportperioden. Antingen lyckas man växa i kostymen och då kanske börsen fortsätter uppåt, men missar man så är fallhöjden ganska hög”, säger sparekonomen.

https://infogr.am/sa_har_smaspararna_handlat_under_april

Tyck till