ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Så här hanterar verkstadsjättarna krisen

  • Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sveriges två största företag AB Volvo och Volvo Cars stänger stänger sin produktion. Så här gör andra stora företag.

Sandvik

Sandvik stoppar på måndagen produktionen vid sin fabrik i italienska Rovereto efter myndighetsbeslut. Sedan förra veckan är även produktionsanläggningen utanför Como stängd. Sandvik utvärderar nu konsekvenserna av Indiens nya restriktioner.

I Sverige pågår däremot produktionen ännu utan begränsningar även om divisionerna ser över eventuella anpassningar, enligt presschef Martin Blomgren.

”Hittills så kör vi vidare med produktionen, men uppmanar de som kan jobba hemifrån att göra det. Vi har även vidtagit ett antal åtgärder för att skydda de som måste vara på plats”, säger han till Di.

Atlas Copco

Atlas Copco meddelade på fredagen att bolaget tvingats stänga ner delar av sin produktion i belgiska Antwerpen till följd av coronaviruset. Bolagets presschef Sara Liljedal uppger för Di att den svenska produktionen ännu är igång.

 ”Vi bevakar löpande utvecklingen och vi följer de lokala rekommendationerna och reglerna i de länder där vi har verksamhet”, skriver hon i ett mejl till Di.

Under helgen beslutade italienska myndigheter att stänga ner alla fabriker som inte har en samhällsbärande funktion. Atlas Copco utvärderar nu i vilken utsträckning beslutet påverkar bolaget, då delar av verksamheten kan anses som samhällskritisk.

Epiroc

Även Eprioc bedömer att de utökade restriktionerna i ett antal länder däribland Italien ”sannolikt kommer påverka” bolaget under veckan. Däremot fortlöper den svenska produktionen för närvarande oförändrad, enligt Epirocs presschef Ola Kinnander.

Inga anställda har permitterats, medan antalet konsulter däremot har minskat.

”Vi har minskat antalet konsulter i år och vi fortsätter att se över behoven framöver. Har inga siffror att ge i nuläget”, skriver Ola Kinnander i ett mejl till Di.

ABB

ABB har ännu inte stoppat någon produktion, varken i Sverige eller utomlands.

”Däremot kan vi komma att omfattas av obligatoriska nedstängningar i vissa jurisdiktioner där vi är verksamma”, uppger bolagets presschef Daniel Smith för Di.

Vidare har bolaget ännu inte permitterat någon personal till följd av covid-19. De har skurit ned på externa kostnader, men större projekt på gruppnivå som kräver konsulter är fortsatt aktiva, enligt Daniel Smith.

SKF

SKF har inte stoppat någon produktion i Sverige. Däremot har de temporärt stängt tillverkning i fabriker i Spanien, Italien och Frankrike som tillverkar lager för fordonsindustrin. Efter den italienska regeringens beslut att stänga ned samtliga fabriker som inte har en samhällsbärande funktion har SKF även stängt ned sina övriga fabriker i Italien. Användandet av konsulter är skarpt begränsat sedan tidigare, uppger bolagets presschef Theo Kjellberg för Di.

Assa Abloy

Assa Abloy har successivt återupptagit sin verksamhet i Kina efter tidigare stopp och räknar med att vara tillbaka till full produktion under april. Samtidigt har coronavirusets effekter ökat i Europa där Assa Abloys fabriker i Frankrike och Italien nu är stängda och de anställda har permitterats.

Assa Abloys presschef Christiane Belfrage uppger för Di att produktionen i Sverige i dagsläget löper på som vanligt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer