Så har de fått eleverna att gilla skolmaten

En varuhuschef på Åhléns i Gävle och en regionchef på Preem slog sina påsar ihop och köpte Mitt gastronomi i Sundsvall. Fem år senare har de trefaldigat omsättningen och sjösatt en app som ska få skoleleverna att äta upp maten.

Åsa Ingemarsson står mitt i smeten – den dagliga driften av restauratörverksamheten.
Åsa Ingemarsson står mitt i smeten – den dagliga driften av restauratörverksamheten.Foto:Håkan Wike

Åsa Ingemarsson och Sofia Nordell jobbade under början av 2000-talet ihop med Åhléns varuhus på olika platser i Sverige och de kände tidigt att de nog ville göra något eget tillsammans, någon gång.

”Vi tog sedan olika vägar ett tag, jag hamnade på Preem, men 2012 ringde jag Åsa och sa att ’det är ute med guldklocka – jag har något’.”

De tog över företaget Mitt Gastronomi i Sundsvall, en ort ingen av dem egentligen hade någon relation till men det avskräckte inte.

”Vi hade ju drivit verksamhet och affärer åt andra företag, service kunde vi, men nu var det läge att göra det åt oss själva”, säger Sofia Nordell.

Företaget de köpte hade en bas av kunder men behövde växa. Med nätverkande och hårt praktiskt jobb i stan lyfte Åsa Ingemarsson och Sofia Nordell medvetenheten kring företaget. De vann allt fler upphandlingar på skolorna. Företagen i Sundsvall hängde på. Catering växte och en liten lunchrestaurang med matlådor mitt i city blev ett ansikte utåt.

”Vi ställer alltid upp oavsett vad, var och hur – och det har gett resultat”, säger Åsa Ingemarsson.

På Engelska skolan i Sundsvall lagas frukost, mellanmål och luncher till eleverna, men köket används också för de lunchlådor de säljer till företag och lunchrestaurangen i stan.

”Jag har mitt mobila kontor här”, säger Åsa Ingemarsson.

”Samtidigt kan jag ta hand om vår största skolkund och finns till hands för de som jobbar med våra övriga beställningar.”

Ordet ”förtjusa” är en ledstjärna i företaget. Oavsett om det är en elev, ett bröllopspar eller catering till en fotbollscup ska mottagaren vara mer än nöjd.

”Därför är våra kockar och de som levererar ut maten otroligt viktiga, utan dem hade vi aldrig lyckats”, menar Åsa Ingemarsson.

Allt handlar inte om att servera mat. Sedan 2015 har Sofia Nordell jobbat med appen Mitt Käk, en utvecklad digital tjänst som nu fått lite luft under vingarna. Det är ett parallellt spår till restauratörsverksamheten i Mitt Gastronomi och de båda har levt i symbios i snart tre år. Den dagliga verksamheten har varit en testbana för appen och appen har varit ett hjälpmedel för att nå nya affärer. Utvecklingen har skett i eget bolag, Såni Innovation, men i praktiken jobbar Mitt Gastronomi och appen Mitt käk ihop.

”När vi började med skolmat var vi så förvånade över hur mycket som kastades och att få elever åt skolmat överhuvudtaget”, berättar Sofia Nordell.

Kraven på valfrihet, variation och vällagade rätter blev grunden till Mitt Käk. Eleverna får ett antal rätter att välja på i appen och de lägger in sin ”beställning” för kommande vecka. Restauratören vet på så vis hur många som vill äta vad och beställningar av råvaror blir effektivare, svinnet minskar och eleverna äter mer av den mat de själva har valt.

”Det är vinst för alla”, säger Sofia Nordell.

”Det slängs mat för 500 miljoner per år i Sverige, det är helt galet. Attityden att ’barn ska äta vad som bjuds’ innebär bara att de inte äter, eller köper något annat på stan i stället.”

Eftersom barnen i dag oftast har sina mobiler till hands var det också helt rätt teknik att nå dem. Arbetet med appen har tagit många tusen timmar och därtill ekonomiska investeringar i teknikutveckling. Sofia Nordell har ”lycktas prata till sig” utvecklingsbidrag för sin start up-app och resultatet har genererat flera företagarutmärkelser under det senaste året. Men roligare ändå är att appen minskat matsvinnet med närmare 80 procent på testskolorna, enligt Sofia Nordell.

”Mitt Gastronomis verksamhet i Sundsvall har vuxit tack vare appen, men vi vill kunna erbjuda enbart appen till företag i andra städer också”, säger Sofia Nordell.

Det blir nu två allt tydligare spår för duon. Verksamheter som utvecklas parallellt.

Omsättningsprognosen för Mitt Gastronomi 2018 är 17 miljoner kronor, varav 14 Mkr är måltider till skolor och företagsrestauranger, resterande omsättning är på catering.

De har själva fått 1.300 nya elever att servera varje dag sedan appen lanserades för ett halvår sedan och möjligheten för andra restauratörer bör vara densamma.

Appen har än så länge inte börjat generera pengar via extern försäljning av tjänsten och affärslösningen om hur man ska sälja den till externa företag är inte helt klar. Men, det är nu dags att satsa vidare, anställa säljare för att få ut appen till branschen.

”Det blir nästa utmaning, att våga växla upp och anställa för att få ut appen”, säger Sofia Nordell.

”Det är den utvecklingen jag brinner för nu – appen är verkligen min baby.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så ska fastigheter stå pall översvämningar och värmeböljor

Kraftig nederbörd, stigande havsnivåer och högre temperaturer. De klimatförändringar vi ser idag påverkar många delar av samhället – inte minst våra fastigheter. 

– För att förebygga skador bör fastighetsägare börja klimatanpassa sina fastigheter redan idag, säger Riksbyggens miljöchef Karolina Brick. 

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig att förvalta hållbart 

Våra fastigheter är byggda för att klara både väder och vind, men i takt med att klimatet förändras kan de också behöva rustas för mer extrema väderrelaterade händelser, som exempelvis ras och översvämningar. Riksbyggen, som är en av Sveriges största fastighetsförvaltare, arbetar aktivt med att skapa medvetenhet kring klimatanpassning av fastigheter.

– Många fastighetsägare förlitar sig på att försäkringen ska täcka eventuella klimatrelaterade skador – och det gör den i de flesta fall. Försäkringsbolagen har dock länge flaggat för att om det exempelvis börjar bli upprepade översvämningar i en fastighet, kanske det inte längre kan räknas som en oförutsedd händelse. Då måste man istället börja jobba förebyggande, förklarar Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Kartlägga risker

Det första steget för en fastighetsägare som vill ligga steget före när det kommer till klimatanpassning, är att kartlägga vilka klimatrelaterade risker fastigheten kan utsättas för. De riskerna kan se väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Exempelvis behöver kanske en bostadsrättsförening i en stad, där det är brist på vegetation, se över vad som kan åtgärdas för att förebygga effekter av värmeböljor. Medan en havsnära fastighet istället kan behöva rustas för översvämningar och ökad nederbörd. 

– Vid kraftigare och mer frekventa regnoväder kan till exempel effekten bli att vattnet inte hinner rinna undan runt fastigheten, och att det istället tränger in i källaren. En konsekvens av det kan vara att vattnet når elinstallationer, vilket i sin tur kan leda till strömavbrott och stora skador.

– När man har kartlagt de olika riskerna som ens fastighet kan utsättas för, finns det en rad olika åtgärder kopplade till dessa som man kan jobba med som fastighetsägare. Det kan vara allt från att installera en backventil för att förhindra att källaren översvämmas till att förvara värmekänslig utrustning i naturligt svala utrymmen, för att bara nämna ett par exempel av många, säger Karolina Brick och tillägger:

– Sedan finns det såklart massor av åtgärder som vi kan utföra i vår förvaltning. Vi gör en underhållningsplanering varje år där vi kartlägger vad som behöver göras för att fastigheten ska må bra. 

Som en del i arbetet med att stärka fastighetsägares förmåga att skydda sina hus från klimatrelaterade skador, har Riksbyggen tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar med åtgärder för att fastigheterna och de boende ska klara exempelvis skyfall och värmeböljor bättre.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig med förvaltningen 

Exempel ur checklistan:

Förebyggande åtgärder för ökad nederbörd/stigande vattennivåer

• Installera skydd mot vatten som trycks upp bakvägen i källaren vid en översvämning. Till exempel kan avstängningsbara golvbrunnar och backventiler användas.

• Vid val av material och färgtyp för ytbehandling av fasader ta hänsyn till ökad nederbörd.

• En konsekvens av översvämningar kan vara att vattnet når elinstallationer med strömavbrott och stora skador som följd. Vid renoveringar bör exempelvis vattentäta dörrar väljas till rum med el- och undercentral.

Förbyggande åtgärder för storm- och åskväder

• Kontrollera så att takpannor, skorstensplåtar och andra byggmaterial som kan blåsa av är ordentligt fastsatta.

• Installera ett överspänningsskydd i fastigheten. Överspänningsskyddet hjälper framförallt till direkt när överspänningen uppstår så att elapparater inte slås ut.

• Det är bra om föreningen äger en presenning som kan används för att täcka en skada på byggnaden.

• Avlägsna dåliga eller gamla grenar/träd så de inte kan ge upphov till skador.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?