1515
Annons

Så håller chefen koll på dig som jobbar hemma

Mental fitness-app, wearables som mäter humöret hos personalen och terapisamtal via mobilen. Det är några av hjälpmedlen för företagen som vill vårda sina anställda på distans.

Foto:Stefan Wermuth

Coronakrisen har inneburit att många tvingats jobba hemma i snart ett år. Allt tyder på att vi också efter pandemin får se mer av hybridarbete vilket innebär att många kommer att fortsätta jobba mer eller mindre på distans. Det innebär nya utmaningar för arbetsgivare att hålla kontakten likväl som att sörja för personalens välmående. Här är några av de hetaste tjänsterna för personalvård online just nu.

Bluecall
Svenska Bluecall är en mobil, virtuell agent för terapisamtal för företag. Med en mobilapp som företag kan erbjuda sina anställda kan de som har behov lätt komma i kontakt med en samtalsterapeut direkt via ett telefonsamtal eller via en chatt. Behovet av samtalsstöd har under den rådande pandemin ökat drastiskt, enligt Bluecall som har sett en ökning på drygt 75 procent i antal samtal via tjänsten. 

Moodbeam
Brittiska Moodbeam har utvecklat ett enkelt, uppkopplat ”aktivitetsarmband” som chefen kan dela ut till sina anställda för att hålla koll på hur de mår när de jobbar på distans.

Armbandet har bara en gul och en blå knapp. Gult trycker du om du är lycklig, nöjd och glad och blått om du är olycklig och nere och mår dåligt. Arbetsgivaren kan sedan läsa av hur alla anställda mår under kortare eller längre perioder. 

Fika
Fika är, namnet till trots, en brittisk Londonbaserad tjänst som bygger på ”mental fitness”. Fika-appen vill uppmuntra människor att stödja sina kamrater och sig själva genom att fokusera på att bygga upp ”emotionell kondition” genom reflektion och genom att prata, lyssna och ställa frågor genom kontakt med andra människor. Precis som i fikarummet på jobbet alltså. Appen ska enligt Fika utveckla sju färdigheter i mental kondition; självförtroende, positivitet, fokus, kontakt, mening, motivation och stresshantering.

Spill
Brittiska Spill var först en mobilapp för allt-i-ett stöd för mental hälsa. Nu har tjänsten relanserats via meddelandetjänsten Slack. Företag som erbjuder sina anställda Spill kan nu enkelt ”slacka” med en samtalsterapeut vid behov. Alternativt boka en videosession med en kvalificerad terapeut. Via Slack finns också möjligheten att bläddra i verktyg och innehåll för mental hälsa.

Lifesum
Svenska Lifesums app hjälper användarna att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på så väl matintag som träningsrutiner. Lifesum har över 45 miljoner användare i Europa och USA och har också lanserat en tjänst där arbetsgivare har möjlighet att erbjuda appen till sina anställda som en förmån.

Welbot
Welbot bygger på så kallad nudging, det vill säga ger en liten knuff i rätt riktning. Det brittiska företaget har utvecklat en programvara som skickar påminnelser till de anställda under arbetsdagen i syfte att minska stillasittande beteende och förbättra det fysiska och mentala välbefinnandet på jobbet.

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera