Så håller chefen koll på dig som jobbar hemma

Mental fitness-app, wearables som mäter humöret hos personalen och terapisamtal via mobilen. Det är några av hjälpmedlen för företagen som vill vårda sina anställda på distans.

Foto:Stefan Wermuth

Coronakrisen har inneburit att många tvingats jobba hemma i snart ett år. Allt tyder på att vi också efter pandemin får se mer av hybridarbete vilket innebär att många kommer att fortsätta jobba mer eller mindre på distans. Det innebär nya utmaningar för arbetsgivare att hålla kontakten likväl som att sörja för personalens välmående. Här är några av de hetaste tjänsterna för personalvård online just nu.

Bluecall
Svenska Bluecall är en mobil, virtuell agent för terapisamtal för företag. Med en mobilapp som företag kan erbjuda sina anställda kan de som har behov lätt komma i kontakt med en samtalsterapeut direkt via ett telefonsamtal eller via en chatt. Behovet av samtalsstöd har under den rådande pandemin ökat drastiskt, enligt Bluecall som har sett en ökning på drygt 75 procent i antal samtal via tjänsten. 

Moodbeam
Brittiska Moodbeam har utvecklat ett enkelt, uppkopplat ”aktivitetsarmband” som chefen kan dela ut till sina anställda för att hålla koll på hur de mår när de jobbar på distans.

Armbandet har bara en gul och en blå knapp. Gult trycker du om du är lycklig, nöjd och glad och blått om du är olycklig och nere och mår dåligt. Arbetsgivaren kan sedan läsa av hur alla anställda mår under kortare eller längre perioder. 

Fika
Fika är, namnet till trots, en brittisk Londonbaserad tjänst som bygger på ”mental fitness”. Fika-appen vill uppmuntra människor att stödja sina kamrater och sig själva genom att fokusera på att bygga upp ”emotionell kondition” genom reflektion och genom att prata, lyssna och ställa frågor genom kontakt med andra människor. Precis som i fikarummet på jobbet alltså. Appen ska enligt Fika utveckla sju färdigheter i mental kondition; självförtroende, positivitet, fokus, kontakt, mening, motivation och stresshantering.

Spill
Brittiska Spill var först en mobilapp för allt-i-ett stöd för mental hälsa. Nu har tjänsten relanserats via meddelandetjänsten Slack. Företag som erbjuder sina anställda Spill kan nu enkelt ”slacka” med en samtalsterapeut vid behov. Alternativt boka en videosession med en kvalificerad terapeut. Via Slack finns också möjligheten att bläddra i verktyg och innehåll för mental hälsa.

Lifesum
Svenska Lifesums app hjälper användarna att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på så väl matintag som träningsrutiner. Lifesum har över 45 miljoner användare i Europa och USA och har också lanserat en tjänst där arbetsgivare har möjlighet att erbjuda appen till sina anställda som en förmån.

Welbot
Welbot bygger på så kallad nudging, det vill säga ger en liten knuff i rätt riktning. Det brittiska företaget har utvecklat en programvara som skickar påminnelser till de anställda under arbetsdagen i syfte att minska stillasittande beteende och förbättra det fysiska och mentala välbefinnandet på jobbet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MediCheckAnnons

Så får du rätt behandling mot svåra folksjukdomen

Över en halv miljon svenskar har problem med sköldkörteln – men i många fall fungerar inte behandlingen.

– Tyvärr är det vanligt med fel behandling, ungefär 20 procent skulle behöva få annan hjälp än den som vanligtvis erbjuds. Men hos oss på MediCheck är det annorlunda säger Kenneth Ilvall, specialist inom allmänmedicin.

Kontakta Sköldkörtelkliniken här 

Sköldkörteln, som sitter på halsen, producerar hormoner som vår kropp behöver och är även viktig för ämnesomsättningen. Men hos drygt 500 000 svenskar har balansen sköldkörteln rubbats – vilket kan ge många olika besvär. Det är mycket vanligt med ständig trötthet, nedstämdhet och krånglande mage. De allra flesta som drabbas är kvinnor. Dessutom har uppemot 100 000 särskilt stor problematik.

– Ofta kan blodprover visa ett okej resultat innan sjukdomen bryter ut med full kraft. Därför är det viktigt att lyssna in vilka symptom patienten har och vara lyhörd när de inte stämmer in på andra sjukdomar. Man ska inte bara gå på provresultatet, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Man ska inte vara rädd som vårdpersonal att ta den extra tiden att ställa några djupare frågor för att utesluta sköldkörtelproblem. Annars finns risk att man får behandling för nåt annat.

Svårt att fånga upp signaler

Han blev intresserad av sköldkörtelsjukdomar tidigt i sin läkarbana. Det var över 15 år sedan och idag är Kenneth Ilvall specialiserad inom området.

– Jag träffade kvinnor ”mitt i livet” som hade svåra problem. Normalt sett är det en grupp som är relativt frisk och när vi hade många patienter i barnafödande ålder som uppvisade dessa symptom, förstod jag att det är en problematik som ofta missas. Patienterna förklarar gärna bort det med att ”man jobbar mycket just nu”, många är högpresterande och tvingar sig själva att bara köra på, fastän det uppenbart är något som är fel. Generellt är vården för de flesta av dessa patienter bra, men alla är inte lika duktiga på att fånga upp signalerna på att något faktiskt är fel, trots att proverna ligger inom referensvärdena, säger Ilvall.

Ett hinder är alltså att sätta rätt diagnos, ett annat är att patienterna reagerar olika på Levaxin – den medicin som oftast erbjuds vid sköldkörtelsjukdom.

– Ungefär 80 procent av patienterna svarar bra på den medicinen, men de återstående 20 procenten blir tyvärr ofta sämre och det är dem vi måste lägga krut på.

Fler metoder finns

Enligt Kenneth Ilvall finns idag alternativa behandlingar av sköldkörtelsjukdom, men metoderna når sällan ut till patienterna:

– Det finns möjligheter att behandla på andra sätt, som det snabbverkande Liothyronin som är den aktiverade substansen. Samtidigt är det dyrare och ställer mycket högre krav på vården att hitta rätt dos, det ger i vissa fall effekter som inte alltid upplevs som gynnsamma, exempelvis hjärtklappning och svettningar. Dessa går oftast över och patienterna får ofta en positiv långtgående effekt, säger han och utvecklar:

– Jag tycker det är svårt att motivera varför den del av patienterna som inte kan behandlas effektivt med enbart Levaxin inte ska få testa Liothyronin. Detta ska förstås göras med stor försiktighet och i god dialog med patienten genom löpande uppföljningar, det är oftast här som det kan svikta i vården. Tiden räcker inte till.

Få hjälp – var du än bor

Genom sitt arbete hos Sköldkörtelkliniken på MediCheck kan Ilvall erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuellt anpassade behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att patienterna sökt vård för besvären under lång tid utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en ”second opinion” vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

Kontakta Sköldkörtelkliniken här

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?