ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 18 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
Hand in hand

Så gick det sen för Hand in Hand i Indien

  • Foto: , Claes-Göran Flinck

Konkreta resultat i form av jobb och ökad levnadsstandard är facit efter Hand in Hands projekt i Indien som Dagens industri tidigare har följt. ”Jag fick en verkligt stark känsla av att jag hade gjort något riktigt bra”, säger företagsledaren Peter Rejler.

I snart tio år har Di samarbetat med utvecklingsorganisationen Hand in Hand, och på olika sätt bidragit till och uppmärksammat det arbete som görs med att utbilda kvinnor i entreprenörskap, för att de ska kunna lyfta sig själva och sina familjer ur fattigdom.

Årets kampanj riktar sig för första gången till Kajiado county i Kenya, men tidigare projekt har framför allt varit i delstaten Tamil Nadu i Indien. Det var här Hand in Hand startade för 20 år sedan, delvis på grund av de stora problemen med barnarbete.

”Vi kan nu med glädje se att våra insatser och den generella utvecklingen i Tamil Nadu har gett resultat. Barnarbete är inte längre lika vanligt förekommande i de områden vi arbetat längst”, säger Richard Nordström, tf generalsekreterare för Hand in Hand.

Våren 2012 lanserades vd-duellen i Di. Där utmanade den kaxige och vältränade Peter Rejler sex andra vd:ar i lika många sporter. 

Mats Årjes, David Rönnberg, Jenny Rydhström, Rutger Arnhult, Sten Karlsson och Torsten Jansson antog utmaningen och fajtades med Peter Rejler i bland annat bordtennis, maraton och boxning. 

I varje utmaning slogs det vad om 50.000 kronor som skulle gå till välgörande ändamål, och i slutänden gick 400.000 kronor via Hand in Hand till byn Thethigiripatti i Tamil Nadu i Indien. 

”Jag gillade att man stöttade kvinnor i att starta eget och på så sätt skapade en långsiktig förändring, och att man även hjälpte byarna på ett hållbart sätt”, säger Peter Rejler.

Två år senare åkte Peter Rejler till Thethigiripatti tillsammans med två av utmanarna. Då hade stora förändringar genomförts i byn, bland annat renovering av två förskolor, ett medborgarcentrum med dator och bibliotek hade inrättats, 130 personer hade genomgått it-utbildning, tusentals djur hade undersökts av veterinär och allt barnarbete hade förbjudits. 

27 kvinnor hade utbildat sig i självhjälpsgrupper och startat egna företag.

”Kvinnorna var de företagsamma i byn. Då insåg jag verkligen betydelsen av det Hand in Hand gör. Och jag minns också att vi körde lite idrottstävlingar, och efteråt sprang alla barnen efter mig och de andra och kramades – jag fick en verkligt stark känsla av att jag hade gjort något riktigt bra”, säger Peter Rejler.

Då var du i ditt livs form. Hur är den i dag?

”Jag skulle säga att jag är i minst lika bra form. Jag tränar fortfarande två timmar om dagen och kör lite olika tävlingar. Senast i somras vann jag SM-guld i dubbel i veterantennis, och kom trea i singel.”

Torsten Jansson, vd för handelsbolaget New Wave Group, deltog i vd-utmaningen. Förutom att han förlorade två utmaningar och fick bidra med 150000 kronor till Hand in Hand ur egen ficka, blev han så förtjust i konceptet att han även finansierade tre egna byprojekt i Indien. 

Alla tre byprojekt är numera avslutade och resultatet är imponerande: totalt har cirka 150 nya företag startats tack vare Torsten Janssons bidrag. 

Förutom att familjer har fått det bättre ekonomiskt ställt har ungdomarna i byarna utbildats i datorkunskap, vilket gör det lättare för dem att få jobb i de närliggande städerna, och de lokala naturresurserna utnyttjas numera mer effektivt.

Dagens industri sponsrade under två år byn Kunnavakam i Tamil Nadu i ett så kallat Village Upliftment Programme. Där utbildades 75 kvinnor, och 42 av dem startade egna företag. 

Dessutom gjordes konkreta insatser som renovering av förskolan, inköp av ny spis till skolans kokerska och en it-buss med fyra persondatorer kom regelbundet till byn. 

Projektet är i dag avslutat, men de positiva effekterna lever vidare i form av förbättrad levnadsstandard, ökad kunskap om rättigheter och bättre hälsoförhållanden i byn.

Även om årets julkampanj riktar sig mot Kenya fortsätter arbetet i Indien, nu även i andra delstater.

”Det är värt att notera att varje delstat i Indien har en befolkning som är i nivå med ett stort europeiskt land eller större. Hand in Hand India har nu påbörjat expansion till delstaten Uttar Pradesh som har 220 miljoner innevånare, varav 66 miljoner lever på mindre än 1,90 dollar (motsvarande 15,80 kronor, Di:s anm) per dag. Vi har med andra ord en hel del arbete framför oss”, säger Richard Nordström, tillförordnad generalsekreterare för Hand in Hand.