1515
Annons

Så gick det på M&A-marknaden 2016

Tillgången till billig upplåning har drivit på förvärvstakten under 2016. Antalet förvärv minskade jämfört med 2015, men 2016 blev det näst bästa året på M&A-marknaden sedan 2007.

AT&T:s köp av Time Warner för 108 miljarder blev årets största affär.
AT&T:s köp av Time Warner för 108 miljarder blev årets största affär.Bild:AP

Mängden företagssammanslagningar och förvärv minskade under 2016 med 17 procent till 3.600 miljarder dollar från rekordåret 2015 när nivån var 4.370 miljarder dollar, enligt Financial Times. Det är dock tillräckligt för att göra 2016 till det näst bästa året för förvärv sedan 2007. Den intensiva förvärvsperioden har drivits av tillgången till upplåning till attraktiva priser, enligt Financial Times.

Ett antal stora förvärv under de sista månaderna av 2016 lyfte totalbeloppet till den näst högsta årliga nivån sedan finanskrisen, trots politisk turbulens och tuffare myndighetsgranskningar, noterar finanstidningen.

En avmattning i den aggressiva förvärvstakten i kinesiska företag vägdes upp av AT&T:s köp av mediegruppen Time Warner för 108 miljarder dollar inklusive skulder, som ser ut att bli årets största affär.

"2015 dominerades av ett stort antal megaaffärer. I år har det varit ett jämnare flöde av transaktioner, vilket är bra för affärerna", säger Sarkis Jebejian, partner vid juristfirman Kirkland & Ellis, till Financial Times.

Affärerna hindrades tillfälligt av Storbritanniens oväntade folkomröstningsbeslut i juni att lämna EU och Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet i november, men läget normaliserades så snart företagens styrelser kom över de oväntade beskeden, uppger han.

Kinesiska företag nästan fördubblade sin förvärvsaktivitet under 2016 jämfört med 2015 till 220 miljarder dollar.


S: Avtalet med Kakabaveh ligger fast

Socialdemokraterna står fast vid avtalet med den politiska vilden Amineh Kakabaveh som fått ny aktualitet med anledning av Turkiets nej till en svensk Natoansökan.

Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V).
Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V).Foto:Fredrik Sandberg/TT

I utbyte mot den avgörande rösten i Magdalena Anderssons statsministeromröstning i höstas skrev Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin ett avtal med Amineh Kakabaveh (partilös, tidigare V) som utlovade fördjupat samarbete med det politiska partiet PYD i norra Syrien. Avtalet har inte gått obemärkt förbi i Turkiet, som betraktar partiet som en del av terrorstämplade PKK.  

Amineh Kakabaveh sa till Ekot i förra veckan att S inte infriat sin del av uppgörelsen och att hon därför inte kan medverka i avgörande omröstningar. Men, från Socialdemokraternas sida gäller den fortfarande.   

Hittills har Socialdemokraterna som en direkt konsekvens av avtalet med riksdagsledamoten träffat företrädare för den syriska oppositionen och även stått värd för dess interna möten på svensk mark, enligt Kenneth G Forslund (S), ordförande i utrikesutskottet. 

”Min inställning är att vi ska jobba vidare och försöka hitta ett sätt att bli överens om helheten”, säger Kenneth G Forslund. 

Det som har fått motparten på dåligt humör är att kurdiska flyktingar, på grund av bedömningar av Säpo och Migrationsverket, har svårt att få uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.

”Det är den diskussionen som vi inte är riktigt överens om”, säger Kenneth G Forslund och pekar på att myndigheters beslut är något som vare sig S eller regeringen kan styra över. 

Att dödförklara avtalet skulle samtidigt kunna vara ett sätt att visa Turkiet god vilja, en värdefull valuta i den strandade Natoprocessen. 

”Det är inget av det som de frågar efter”, säger Kenneth G Forslund. 

Minns Januariavtalet, kan man ha ett avtal när en av parterna har sagt upp det?
”Hon har inte sagt upp det, utan menar att hon inte har fått leverans på en viss del och det innebär att hon inte kommer att rösta på ett visst sätt. Men min uppfattning är att hon är intresserad av att vi ska lösa de sakerna”, säger Kenneth G Forslund. 

Di har sökt Amineh Kakabaveh, som befinner sig utomlands. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?