Så gick det för svenskarnas pensionkapital i år

Fonder som förvaltar svenskarnas allmänna pensionskapital hade ett rekordår 2019.

– Det är det bästa året sedan starten på det nya, reformerade pensionssystemet, säger Niklas Ekvall, vd på Fjärde AP-fonden.

Fjolåret var ett starkt år för flera av fonderna som förvaltar det allmänna pensionssystemets buffertkapital. Både Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden som publicerat sina årsbokslut redovisar rekordsiffror.

Syftet med AP-fonderna är att se till att det finns en trygghet i systemet när verkligheten ser ut som den har gjort under de senaste åren, sedan den stora kullen 40-talister blivit pensionärer.

När inbetalningarna till pensionssystemet understiger utbetalningarna som behöver göras till pensionärer tas mellanskillnaden från AP-fonderna.

AP-fonderna räknar med att göra nettoutbetalningar till pensionssystemet i ytterligare cirka 20 år.

Fjärde AP-fonden som är den största av buffertfonderna hade sitt bästa år sedan 2001 under förra året.

– Finansmarknaderna har varit starka och vi har mycket aktier i portföljen. Men även många andra investeringar har gett bidrag, säger Niklas Ekvall på Fjärde AP-fonden.

Fonden hade en avkastning efter kostnader på 21,7 procent och redovisar ett resultat på 75 miljarder kronor efter kostnader och nettoutbetalningar till pensionssystemet på 6,5 miljarder kronor. Vid årets slut uppgick fondkapitalet till 418 miljarder kronor.

Utvecklingen på börsmarknaderna avspeglas även i de andra AP-fonderna. Första AP-fonden hade i fjol sin bästa årliga avkastning på tio år – 15,1 procent. Resultatet landade på 48,6 miljarder kronor och fondkapitalet uppgick till cirka 366 miljarder vid årsskiftet.

”Det innebär att vi med god marginal överträffar våra långsiktiga mål”, säger Teresa Isele, tillförordnad vd för Första AP-fonden, i ett pressmeddelande.

Målet för fonden över en fyraårsperiod är en snittavkastning på fyra procent.

Andra AP-fonden, som presenterade sitt bokslut tidigare i februari, överträffade sina långsiktiga avkastningsmål och nådde sitt högsta resultat någonsin 2019. Fondens avkastning efter kostnader var 15,9 procent och resultatet uppgick till 53 miljarder kronor. Totalt uppgick fondkapitalet till 381 miljarder kronor.

Även Tredje AP-fonden noterade sin bästa årliga avkastning på tio år, 17,6 procent. Resultatet för fjolåret uppgick till 59,5 miljarder kronor.

Sjätte AP-fonden har ännu inte redovisat sina bokslut för 2019.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om bokslutet för Tredje AP-fonden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?