1515
Annons

Så går den fortsatta rösträkningen i USA

Joe Biden har kammat hem tillräckligt många delstater för att utropa sig till USA:s näste president.

Ett slutgiltigt resultat kommer dock dröja – röster ska räknas om och rättsliga processer pågår.

Här är läget i delstaterna där det ännu råder viss osäkerhet kring vem som vunnit.

Sittande president Donald Trump har ännu inte erkänt demokraten Joe Bidens seger, trots att han utsetts som trolig vinnare i delstaterna Pennsylvania och Nevada och därmed anses ha säkrat 279 elektorer jämfört med Trumps 214. Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Formellt pågår dock fortfarande rösträkningen och marginalen i en del delstater är så liten att en omräkning troligtvis väntar. Donald Trump har också sagt att han juridiskt kommer att bestrida resultatet i flera stater som Joe Biden nu anses ha fått fler röster i – vilket kan göra processen ännu längre.

 Georgia – 16 elektorsröster

Ingen vinnare har utsetts i delstaten där Biden ligger på 49,5 procent mot Trumps 49,3, med runt 99 procent av rösterna är räknade.

Ställningen är så pass jämn att rösterna troligtvis kommer att räknas om. Omräkningen får dock ske först när valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja ända till den 20 november.

Domare i Georgia har avfärdat en stämning från Republikanerna att sena röster inte skulle räknas.

 Pennsylvania – 20 elektorsröster

Biden väntas vinna delstaten och har, med 98 procent av rösterna räknade, 49,6 procent mot Trumps 49,1 procent.

De sista rösterna väntas ta flera dagar att räkna och rösterna räknas alltid om när segermarginalen är mindre än 0,5 procentenheter.

Flera rättsliga processer pågår i delstaten. I Philadelphia har Trumpkampanjen fått utökad insyn i rösträkningsprocessen.

Trumpkampanjen ville också att räkningen av röster som anlänt efter valdagen ska stoppas. Det avfärdades av en domare Högsta domstolen i fredags. Däremot separeras de poströster som kommit in efter 20.00 på valdagen från andra röster.

 Arizona – 11 elektorsröster

Trump fortsätter att knappa in på Bidens ledning och med 97 procent av rösterna räknade ligger Biden på 49,5 procent mot Trumps 48,9.

Det rör sig om knappt 19.000 röster till Bidens fördel.

Det blir per automatik omräkning om det skiljer mindre än 0,1 procentenheter mellan kandidaterna.

Även här väntas rösträkningen pågå in i nästa vecka.

 Nevada – 6 elektorsröster

Biden väntas ta hem segern. Med 95 procent av rösterna räknade leder han över Trump med 50,0 mot 47,8 procent.

Majoriteten av poströsterna väntas räknas under söndagen enligt lokala myndigheter, rapporterar Reuters.

Den ansvarige ministern och Nevadas högsta domstol granskar rösterna den fjärde tisdagen i november. En kandidat som har förlorat kan begära omräkning upp till tre dagar efter granskningen.

 North Carolina – 15 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Trump 50,0 procent mot Bidens 48,6. Delstaten är traditionellt ett starkt republikanskt fäste men än har ingen vinnare utsetts, enligt CNN.

Ett slutgiltigt resultat väntas först i nästa vecka, enligt myndigheterna

 Alaska – 3 elektorsröster

Endast 47 procent av rösterna är räknade men delstatens resultat spås inte spela in i slutstriden på grund av det låga antalet elektorsröster som står på spel. För närvarande leder Donald Trump på 62,9 procent, Biden har 33,0 procent.


Innehåll från BAE SystemsAnnons

BAE Systems Bofors bidrar till Sverige som attraktiv försvarspartner

BAE Systems Bofors är ett av de äldsta företagen inom svenskt försvar med gedigen erfarenhet av att utveckla och producera försvarssystem. I ett internationellt oroligt säkerhetsläge menar Stefan Löfström, Marknads- & försäljningschef, att det blivit allt viktigare att säkerställa försörjningstryggheten för Sverige och att kunna hålla verksamheten i rörelse även i händelse av kris eller krig.

– Det viktiga är att fortsätta hålla god och nära dialog med leverantörer, myndigheter, politiker och övrig industri, säger han.

BAE Systems är en av världens största försvarskoncerner med 90 000 anställda i fler än 40 länder. I koncernen utvecklar man allt från sensorer till hangarfartyg och är den uppdelad i tolv affärssektorer. BAE Systems Bofors utvecklar försvarssystem inom artilleri, marina pjäser och ammunition. I verksamheten i Karlskoga har man kunnande och spetskompetens för att utveckla och producera internationellt konkurrenskraftiga system.

– Vi är stolta över vår historia och att vara en så viktig del av svensk försvarsförmåga med våra system och produkter. Vi ägs av brittisk-amerikanska BAE Systems-koncernen men är erkända som ett svenskt försvarsföretag som lyder under svensk lagstiftning. Det är en fördel att vara ett mindre och flexibelt företag med lång erfarenhet av att arbeta på en internationell marknad, och samtidigt ha musklerna och den kompletterande kompetens som finns i koncernen, säger Stefan Löfström.

Försörjningskapacitet och utveckling i fokus

Trots att exporten står för 80 procent av omsättningen, vilket gör Sverige till en attraktiv försvarspartner internationellt, understryker Stefan att samarbetet och dialogen med den svenska kunden är enormt viktigt. På samma sätt är det politiska stödet från Sverige viktigt och nödvändigt i internationella samarbetsprojekt och exportaffärer. Dialogen med andra parter är viktigare än någonsin i dessa orostider. Ett stort fokus läggs nu på att trygga försvarets försörjningskedjor och detta bidrar BAE Systems Bofors till genom sitt samarbete med den svenska kunden och med sina leverantörer.

– Vi är en utvecklingsintensiv verksamhet som skapar förstklassiga försvarssystem och försvarsförmågor i nära samverkan med Försvarsmakten, andra myndigheter och företag inom försvarssektorn. Vi måste hela tiden se till att ligga i framkant med teknologi och lösningar som möter kundernas behov och nya hotbilder. En tredjedel av våra drygt 500 anställda arbetar med koncept-, teknik- och produktutveckling. 

Läs mer om BAE Systems Bofors 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?