Annons

Så går den fortsatta rösträkningen i USA

Joe Biden har kammat hem tillräckligt många delstater för att utropa sig till USA:s näste president.

Ett slutgiltigt resultat kommer dock dröja – röster ska räknas om och rättsliga processer pågår.

Här är läget i delstaterna där det ännu råder viss osäkerhet kring vem som vunnit.

Sittande president Donald Trump har ännu inte erkänt demokraten Joe Bidens seger, trots att han utsetts som trolig vinnare i delstaterna Pennsylvania och Nevada och därmed anses ha säkrat 279 elektorer jämfört med Trumps 214. Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Formellt pågår dock fortfarande rösträkningen och marginalen i en del delstater är så liten att en omräkning troligtvis väntar. Donald Trump har också sagt att han juridiskt kommer att bestrida resultatet i flera stater som Joe Biden nu anses ha fått fler röster i – vilket kan göra processen ännu längre.

 Georgia – 16 elektorsröster

Ingen vinnare har utsetts i delstaten där Biden ligger på 49,5 procent mot Trumps 49,3, med runt 99 procent av rösterna är räknade.

Ställningen är så pass jämn att rösterna troligtvis kommer att räknas om. Omräkningen får dock ske först när valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja ända till den 20 november.

Domare i Georgia har avfärdat en stämning från Republikanerna att sena röster inte skulle räknas.

 Pennsylvania – 20 elektorsröster

Biden väntas vinna delstaten och har, med 98 procent av rösterna räknade, 49,6 procent mot Trumps 49,1 procent.

De sista rösterna väntas ta flera dagar att räkna och rösterna räknas alltid om när segermarginalen är mindre än 0,5 procentenheter.

Flera rättsliga processer pågår i delstaten. I Philadelphia har Trumpkampanjen fått utökad insyn i rösträkningsprocessen.

Trumpkampanjen ville också att räkningen av röster som anlänt efter valdagen ska stoppas. Det avfärdades av en domare Högsta domstolen i fredags. Däremot separeras de poströster som kommit in efter 20.00 på valdagen från andra röster.

 Arizona – 11 elektorsröster

Trump fortsätter att knappa in på Bidens ledning och med 97 procent av rösterna räknade ligger Biden på 49,5 procent mot Trumps 48,9.

Det rör sig om knappt 19.000 röster till Bidens fördel.

Det blir per automatik omräkning om det skiljer mindre än 0,1 procentenheter mellan kandidaterna.

Även här väntas rösträkningen pågå in i nästa vecka.

 Nevada – 6 elektorsröster

Biden väntas ta hem segern. Med 95 procent av rösterna räknade leder han över Trump med 50,0 mot 47,8 procent.

Majoriteten av poströsterna väntas räknas under söndagen enligt lokala myndigheter, rapporterar Reuters.

Den ansvarige ministern och Nevadas högsta domstol granskar rösterna den fjärde tisdagen i november. En kandidat som har förlorat kan begära omräkning upp till tre dagar efter granskningen.

 North Carolina – 15 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Trump 50,0 procent mot Bidens 48,6. Delstaten är traditionellt ett starkt republikanskt fäste men än har ingen vinnare utsetts, enligt CNN.

Ett slutgiltigt resultat väntas först i nästa vecka, enligt myndigheterna

 Alaska – 3 elektorsröster

Endast 47 procent av rösterna är räknade men delstatens resultat spås inte spela in i slutstriden på grund av det låga antalet elektorsröster som står på spel. För närvarande leder Donald Trump på 62,9 procent, Biden har 33,0 procent.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?