Villor och stora våningar är inte längre hett bland svenska bostadsspekulanter i Frankrike. På önskelistan står mindre lägenheter, helst i Nice dit det går direktflyg från Sverige varje dag.
”Köper du i Cannes får du betala mer för taxin dit än för flygbiljetten”, säger Carl Florman, om varit mäklare på Frranska Rivieran i 30 år.
I dag åker den som har en bostad ner till Rivieran 10-15 gånger per år och stannar några dagar åt gången, i stället för 2-3 längre vistelser per år som förr, fortsätter han.
"Då är förbindelserna viktiga."
Siffror från franska mäklare pekar på att 2017 var ett rekordår sett till antalet bostadsaffärer i Frankrike. Enligt Carl Florman ökade optimismen om ekonomin efter presidentvalet i fjol. Priserna i hela landet ökade med i snitt cirka 3-5 procent beroende på bostadstyp, visar preliminära siffror från landets notarier, som inte har några officiella uppgifter för just Rivieran.
Den största skillnaden mellan bostadsmarknaden i Frankrike och Sverige är pristransparensen, säger Harald Starke, mäklare på Bjurfors och bosatt i Frankrike.
”Det är sällan man har information om andra sålda bostäder i samma område. Uppgifterna finns, men är svåra att få fram”, säger han.
Som köpare är man alltså väldigt utlämnad till mäklaren.
Enligt Harald Starke får man räkna med mellan 400.000 och 600.000 euro, motsvarande 4,1 till 6,2 miljoner kronor, för en lägenhet med tre rum i ett attraktivt bostadsområde.
"Varje kvarter har sin prisbild. Strandpromenaderna är dyrare", säger han.
I Frankrike har man precis som i andra länder i södra Europa så kallade ägarlägenheter. Bostadsrättsföreningar existerar inte. Det betyder att du kan göra vad du vill i bostaden utan att det ska godkännas och många svenskar hyr ut uppemot 20 veckor per år.
Men även om trycket har ökat på bostadsmarknaden gäller det inte alla objekt. Alla säljare har inte heller velat anpassa sig till att marknaden varit dämpad åren efter finanskrisen, enligt Carl Florman.
”Säljarna vill ha lika mycket som när det stod på toppen. En del objekt har varit ute på marknaden i två-tre år”.
På grund av trögheten ska man vara medveten om att det är en marknad där man inte kan köpa vad som helst och känna sig för något år.
”För det första är det höga mäklararvoden, 5 procent plus moms. Bara för att få tillbaka de pengarna måste du ha en prisstegring. Och sedan är det inte säkert att du får sålt”, säger Carl Florman.