1515
Annons

Så föddes näringslivets Gasell

Det är 20 år sedan den första svenska Gaselltävlingen genomfördes. Idén kom då från Danmark. Men det hela började med en sorts ekonomisk fabel om jobbskapande i US

Byggdesign i Upplands Väsby, med VD Ingemar Ekenheim, blev den första Supergasellen.
Byggdesign i Upplands Väsby, med VD Ingemar Ekenheim, blev den första Supergasellen.Foto:Ronny Karlsson

Begreppet gasell – eller egentligen gazelle – myntades av den amerikanske forskaren David Birch som var en av de första att uppmärksamma hur viktiga snabbväxande företag är för att skapa arbeten. Han delade in företag i tre grupper utifrån resultaten i sin forskning om jobbskapande i USA:

Elefanterna är de stora företagen som visserligen har många anställda men som nyanställer väldigt få och snarare drar ned på antalet anställda.

Mössen är de mycket små företag som bara jobbar för brödfödan och som inte har några egentliga ambitioner att växa, typexemplet är ensamföretagaren.

Gasellerna, däremot, är de snabbväxande företagen, som skapar många nya jobb i ekonomin.

David Birch beskrev Gaseller som företag som växer med åtminstone 20 procent per år i fyra år. Det är ursprunget till Gasellkriterierna. Varje år utgår vi från de fyra senaste årsredovisningarna och letar efter bolag som bland annat har dubblat omsättningen på fyra år. Men det är dessutom ett antal andra kriterier som bolagen måste uppfylla för att bli utsedda till Gaseller av Dagens industri.

I december 2000 publicerade Dagens industri den första listan med Gasellföretag. Det var dock endast 250 av de 1012 bolag som det året korades till Gaseller som lyckades hamna i tidningen. Gaselltävlingens första år gjordes inte heller någon uppdelning på län, det kom först året därpå.

År 2000 presenterades tävlingsresultatet i samarbete med affärsinformationsföretaget Dun & Bradstreet. Därefter har Di bytt dataleverantör ett par gånger. I dag heter Gasellundersökningens dataleverantör Bisnode.

Inspirationen till Dagens industris Gaselltävling kom från systertidningen Børsen i Köpenhamn som presenterade resultatet av sin första gazelleundersøgelse 1995. Den danska Gazelle-tävlingen hade inte samma kriterier som den svenska sedan fick. I Danmark skulle bolagen till exempel omsätta minst en miljon danska kronor – i Sverige är kriteriet en omsättning på mer än 10 miljoner kronor – och vissa branscher ingår inte i den danska undersökningen, exempelvis vård och omsorg.

Dieseln en krona dyrare på två dagar

På torsdagen höjs bensinpriset vid bemannade stationer med 50 öre till 19:58 kronor litern. Dieselpriset höjs med 65 öre till 24:76 kronor per liter.

Foto:Fredrik Persson/TT

Bensinpriset har de senaste två dagarna sammantaget höjts med 65 öre och dieselpriset har under samma tidsperiod höjts med 95 öre.

Oljepriset har under september sjunkit till samma nivåer som i januari i år. Då låg bensinpriset på i snitt 18:34 kronor per liter och dieselpriset snittade på 20:83 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera