1515
Annons

Så fixar mikrofabrikörerna rent vatten världen över

Svenska industriuppstickaren ska tillsammans med Alfa Laval lindra världens vattenkris. Wayout räknar med att sälja minst 50 mikrofabriker för vattenrening kommande halvåret.

Ulf Stenerhag och Martin Renck, grundare av Wayout som utvecklar mikrofabriker för vattenrening.
Ulf Stenerhag och Martin Renck, grundare av Wayout som utvecklar mikrofabriker för vattenrening.

Innovationsbolaget Wayout samarbetar med bland andra Alfa Laval ALFA -0,12% Dagens utveckling , Siemens och Telenor för att utveckla och tillverka mikrofabriker för vattenrening och produktion. I stället för att skeppa glas- och plastflaskor världen runt har Wayout utvecklat en lösning där drycker produceras lokalt i nyckelfärdiga mikrofabriker. Varje mikrofabrik kan ge upp till åtta ton minskade koldioxidutsläpp och en kvarts miljon färre plastflaskor varje månad.

De självförsörjande mikrofabrikerna kan placeras vart som helst och styrs med en app via smarttelefon eller surfplatta. Den första Wayout-mikrofabriken kom på plats på en takterrass i Nairobi för snart ett år sedan. Redan nu har dock Wayout tagit nästa steg, med version två av sin mikrofabrik där man slopar ölbryggning och läskframställning som ingick i konceptet från början.

”Nu ska den bara göra vatten. Det finns tillräckligt att jobba med vatten under vår livstid”, förklarar Ulf Stenerhag, Wayouts grundare och vd från Zanzibar där han nu rekognosera för en mikrofabriksinstallation.

”Vi har nu ett avtal med Alfa Laval som ska tillverka hela hårdvaran till mikrofabrikerna i sina anläggningar runt om i världen.” 

Världsutställningen i Dubai har fungerat som en utmärkt säljkanal för Wayout. 

”Vi räknar med att fylla orderboken med minst 50 fabriker innan världsutställningen är över i mars. Vi är redan i förhandlingar med fler enheter än så.”

Mellanöstern och ö-nationerna i Indiska Oceanen är några av de geografiska marknader som bolaget fokuserar på i första hand, länder där vattenfrågan börjar bli ett allt mer akut problem.

Ulf Stenerhag tror också att trenden med mikrofabriker kommer att sprida sig till många andra branscher.

”Alla vi pratat med på världsutställningen, från högsta cheferna på globala industriföretag till regeringsrepresentanter från olika länder visar exakt samma intresse för konceptet med mikrofabriker. Det står för något som de flesta tror behövs i världen, få ner storleken på produktionsapparater, föra ut dem nära konsumtionen, slippa transporter och komma lokala samhällen till godo.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?