
Staffan Ekström, global ledare för corporate finance inom tech, media och telekom på EY:
”För inte exklusiva diskussioner med köpare. Prata med flera köpare. Använd rådgivare för bättre pris, bättre övriga villkor och en chans att välja den som också känns bäst.”
”Förbered försäljningen. Ta två, tre månader till förberedelser och se till att ha ordning på informationen om ditt bolag, förstå din skattesituation och ha koll på känsliga frågor.”
”Om du ska jobba kvar, eller är kvar som signifikant ägare, så välj en partner som du har bra kemi med. Men glöm inte att ta noggranna och flera referenser.”

Malin Leffler, advokat och partner, Roschier Advokatbyrå:
”Starta i tid. En väl förberedd försäljningsprocess ökar chansen att få bra betalt. Hur lång tid som behövs beror på vilken typ av process man ska genomföra men minst 6 månader bör man ha på sig. Helst mer. Om du har en exit vid horisonten om än inte i närtid kan du göra mycket för att minska startsträckan genom att löpande applicera ett ”exit readiness” synsätt i den löpande verksamheten. Det gör dig också bättre rustad att agera om ett bra erbjudande dyker upp och du får chans att hitta och lösa eventuella problem innan en försäljningsprocess inleds och därmed undvika negativ inverkan på köpeskillingen.”
”Fundera på om det finns material från tidigare försäljningsprocesser som kan återanvändas. Tänk igenom vad som är viktigt för dig och prioritera. Varför vill du sälja bolaget? Är det viktigt för dig vilket bolag som blir köpare eller är värderingen allena avgörande? Om du är aktiv i bolaget – hur länge kan du tänka dig att vara det efter en försäljning? I vilken roll? Om du säljer bara en del av en koncern – är det något särskilt som bör beaktas för att skydda den verksamhet du har kvar? Eller några överlapp mellan verksamheterna som bör beaktas? Finns det några skatteaspekter att beakta vid planering?”
”M&A är en lagsport. Anlita bra rådgivare i god tid och se till att de samarbetar. Ge dem möjlighet att lära känna ditt bolag, ditt team och era planer och att förstå dina prioriteringar för processen. Se till att ditt interna team har tillräckliga resurser. Fundera på hur existerande incitamentssystem kommer att påverka de som deltar och överväg om något behöver justeras eller kompletteras för att få alla att dra åt samma håll. Ta dina rådgivare till hjälp att etablera en tydlig strategi och taktik för försäljningsprocessen. Identifiera alla viktiga ”stakeholders” på säljarsidan och för bolaget och gör en plan för om och när de ska involveras. Utred om det finns bestämmelser i aktieägaravtal eller andra viktiga avtal som har inverkan på försäljningsprocessen.”

Michael Menzel, chef för corporate finance och M&A i Norden på JP Morgan:
”När det gäller timing av processer är det kritiskt att ha ett starkt ”track record” och momentum i bolaget som ska säljas, det ger investerare förtroende för affärsplanen och möjliggör ett attraktivt pris.”
”I dagens värld med makro- och geopolitisk osäkerhet bygger vi gärna in extra buffert i våra processer för att ge investerare chans att arbete genom due diligence och finansiering ordentligt.”
”En så kallad ”staple financing” arrangerad från säljsidan kan även vara ett sätt i dagens volatila marknad att öka transparens och underbyggande av försäljningscaset gentemot potentiella köpare.”