Annons

Så dyrt blir 5g för konsumenter

Motsvarande 100 kronor i månaden och ett nytt telefontillbehör. Det är vad 5g-pionjären Verizon kräver av sina kunder för att uppgradera till nästa generations mobilnät.

Pristestet blir en viktig indikation för slutanvändarnas betalningsvilja.

Foto:David Paul Morris

Mobiljätten Verizon, som leds av Ericssons förra vd Hans Vestberg, var först ut att lansera 5g-tjänster i USA.

När nu mobilstandarden ska rullas ut ytterligare – i ett inledande skede gällde det bara trådlöst bredband i hemmet i begränsad skala – går operatören ut med villkoren för användare.

Verizons kunder ska betala 10 dollar, motsvarande 100 kronor, utöver det ordinarie månadspriset för ett mobilabonnemang.

Dessutom behöver abonnenten skaffa en 5g-kompatibel telefon, Verizon kommer inledningsvis bara att sälja ”Moto 5g mod”, ett hårdvarutillbehör som är nästan lika stort som - och knäpps på - Motorolas telefon z3.

De första näten, i Chicago och Minneapolis, tas i drift den 11 april.

En nyckelfråga för 5g är hur de massiva investeringarna i infrastruktur ska bära sig för operatörerna.

Det spekuleras ofta i att nya tjänster, som att spela online, ska betala kalaset, men nu har alltså Verizon valt en mer direkt väg.

Konkurrenten T-Mobil har till exempel tydligt deklarerat att man inte kommer att ta extra betalt för 5g

”Vi har inga planer på ett differentierat pris för 5g-åtkomst till skillnad från 4g”, sa operatörens vd Mike Sievert till Wall Street Journal i februari.

Ännu står det skrivet i stjärnorna vad svenska konsumenter kommer att få betala för att nyttja 5g-tjänster. För närvarande finns inget kommersiellt nät i drift i Sverige – bara ett begränsat nät på Tekniska högskolan i Stockholm.

Frekvensutrymmet är inte färdigauktionerat till operatörer på den svenska marknaden, inte ens tidplanen är helt klar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera