Så drömmer svenskarna om att bo

En villa på landet toppar listan över hur svenska folket vill bo.

Att bo i lägenhet i stadsmiljö lockar däremot bara vart femte hushåll.

Bild:TT

Det är undersökningsföretaget Kantar Sifo, som på uppdrag av Landshypotek Bank, har frågat ut drygt 3.000 svenskar om deras bostadsdrömmar.

På frågan hur man allra helst vill bo, utan hänsyn till arbete eller pengar, är ett eget hus på landsbygden det vanligaste svaret. Var tredje person väljer en sådan bostad.

Nummer två på bostadstoppen, som 21 procent väljer, är en villa nära eller i en mellanstor stad. Villa i storstad eller på mindre ort är också populärt, det väljs av 15 respektive 12 procent.

Lägenhet i storstad är förstahandsvalet för 12 procent av hushållen, medan knappt var tionde väljer att bo i en lägenhet i en mellanstor stad.

Drömmarna om ett liv på landet är däremot långt från verkligheten för många. Uppemot 50 procent fler vill bo på landet jämfört med hur många som bor där enligt Kantar Sifo. Hälften av hushållen bor i dag som de önskar enligt undersökningen.

Enligt SCB:s statistik från december 2015 är det halva befolkningen som bor i ett småhus som ägs av någon i hushållet. Var femte person bor i en bostadsrätt och var fjärde bor i hyresrätt. En mindre andel av befolkningen bor i specialbostäder, som äldreboende eller studentbostad.

På frågan om vilka faktorer som rankas högst när det gäller omgivningar i valet av bostad är en lugn omgivning tveklöst nummer ett enligt Landshypoteks undersökning. Andra faktorer som rankas högt är möjlighet att utöva intressen, närhet till naturen och möjlighet till att finna arbete.

De som i dag bor i städer tycker att karriärmöjligheter samt kultur- och restaurangutbud är viktigare än de som bor på landsbygden.

Boende på landsbygden sätter däremot egen trädgård och närhet till natur högre än vad storstadsborna gör.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?