Så blir uppstarten: Landets tyngsta beslutsfattare ger sin bild i ny intervjuserie

Sverige efter pandemin. Med det som övergripande tema träffar Di:s politiske redaktör PM Nilsson några av landets tyngsta beslutsfattare i en ny intervjuserie. Första delen publiceras på måndag och blir en upptakt inför Di-gruppens konferens Uppstart Sverige som arrangeras i september. 

Foto:TT/Danny Lawson/Jack Mikrut

Med start måndagen den 12 april inleder Di en intervjuserie där några av Sveriges tyngsta beslutsfattare kommer att ge sin bild av pandemin och de förändringar den har fört med sig för svenskt näringsliv. 

”Pandemin har varit den största chocken för näringslivet på många decennier, en del jämför den med andra världskriget. Kriser leder alltid till omställningar och omprövningar och det är väldigt intressant att ta reda på hur beslutsfattare i och omkring näringslivet tänker om tiden efter pandemin”, säger PM Nilsson, Di:s politiske redaktör. 

Det är PM Nilsson som under våren kommer att träffa ett flertal beslutsfattare för intervjuer som publiceras både på Di TV och i Dagens industri. Hans förhoppning är att intervjuerna ska leda till eftertankar hos företagare och makthavare.

”Vilka beteendeförändringar är bestående? Kommer vi att bo och arbeta på ett annat sätt? Hur påverkar det i så fall städerna och våra transportflöden? Hur ska man se på maktkampen mellan USA och Kina? Hur kommer klimatfrågan att påverkas av pandemin? Det blir sådana frågor jag tror är intressanta på lång sikt.” 

Di:s politiske redaktör PM Nilsson.
Di:s politiske redaktör PM Nilsson.Foto:Jesper Frisk

Coronapandemin lamslog Sverige och världen när den först slog till i början av 2020. Efter drygt ett år har vaccineringen kommit i gång och ett liv bortom pandemin börjar skönjas. 

”Vi är nog många som just nu funderar på hur tillvaron efter corona kommer att se ut. Kommer vi att umgås som tidigare? Kommer vi att organisera arbetslivet annorlunda? Att redan nu börja tänka på de här frågorna och ha en plan för hur man ska agera efter pandemin gör Sverige startredo den dagen restriktionerna lättar”, säger Peter Fellman, Di:s chefredaktör.

Intervjuserien blir också en upptakt till konferensen Uppstart Sverige, som hålls den 7-8 september. Den arrangeras av Di-gruppens alla varumärken, och kommer att bjuda på ett fullspäckat program. 

”I september förra året arrangerade vi eventet Omstart Sverige, med båda ministrar och börs-vd:ar bland gästerna. Den blev oerhört uppskattad. Men då var vi i ett lite annat läge. Nu tar vi konceptet vidare och skapar ännu bättre förutsättningar för beslutsfattare inom politik och näringsliv att mötas och fatta rätt beslut inför det kommande året”, säger Thomas Danielsson, konceptchef Di-gruppen. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MicrosoftAnnons

Microsoft om storsatsningen i Sverige: ”Historisk digital acceleration just nu”

Microsoft ser en stark utvecklingspotential för digitala plattformar i Sverige – och öppnar inom kort tre nya datacenter för hållbara molntjänster här.

– Vi är just nu mitt uppe i den mest omfattande tekniktransformationen i mänsklighetens historia, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Microsofts tre nya svenska datacenter kommer vara bland de mest hållbara i världen när de står klara 2021. Redan från start kommer de att drivas med 100 procent förnybar energi. 

– Vi har tillsammans med Vattenfall utvecklat en modell för att säkra tillgången på förnybar el 24/7, där vi timme för timme kan följa energianvändningen. Dessutom ser vi till att avfallet hanteras cirkulärt, inklusive uttjänta servrar och annan hårdvara, säger Hélène Barnekow.

Datacentren blir världsledande när det gäller säkerhet och teknologi för hållbara molntjänster, kommer att ligga i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Där kommer de att möta upp den växande efterfrågan som finns från organisationer på tillgång till hållbara molntjänster med högre hastighet och tillförlitlighet.

Parallellt med detta görs också stora sociala satsningar på de orter där datacentren etableras.

– Vi satsar bland annat på att ge 150 000 svenskar tekniska kompetensutvecklingsmöjligheter under det kommande året, dels för att fler ska kunna arbeta med IT, dels för att göra det möjligt för fler att vara med på den digitala resan. Mycket av vår framtida livskvalitet hänger ju på vad vi kan ta till oss digitalt, exempelvis inom vård, skola och arbetsliv, säger hon.

Microsoft världsledande på mjukvarulösningar

Microsoft har sedan starten 1975 etablerat sig som pionjär och marknadsledare när det gäller mjukvarulösningar för produktivitet och kommunikation. De senaste åren har det skett en snabb och genomgripande digital transformation med en kraftigt ökande efterfrågan på snabba, säkra och hållbara molntjänster.

För Microsoft ligger fokus inte bara på att ta fram teknik och mjukvara, utan i ännu högre grad på att skapa hållbara och säkra digitala plattformar som kan användas både för storskaliga AI-lösningar till gränsöverskridande samarbeten.

– Sverige ligger långt framme när det gäller innovationer, hållbarhet och IT. Det finns dessutom en stark samverkanskultur. Det har varit viktiga faktorer för vår lokalisering av datacentren och kommer säkerligen också att bli framgångsfaktorer för nya spännande affärer och utveckling av nya arbetstillfällen, exempelvis inom spelindustrin men även inom mer traditionell industri, säger Hélène Barnekow.

Blir en pådrivande kraft

Sverigeetableringen är ett led i Microsofts satsning på att utveckla säkra och hållbara molntjänster för både stora företag, organisationer, offentliga aktörer och privatpersoner.

– Vi är mitt uppe i en digital transformation som för alltid kommer att förändra vårt sätt att verka och arbeta.  I den omställningen vill vi vara en pådrivande kraft och bidra till en positiv utveckling för individer, företag och samhällen, avslutar Hélène Barnekow.

Om Microsoft och hållbarhet 

Microsoft har länge haft en ambitiös hållbarhetsagenda och målen har steg för steg skruvats upp. Senast 2030 ska Microsoft vara koldioxidnegativt och 2050 ska företaget ha kompenserat för all koldioxidpåverkan sedan starten 1975.

Läs mer på: Hållbar digital transformation (microsoft.com)​​​​​​​ 

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?