1515

S vill straffa köp av svartkontrakt

Socialdemokraterna vill göra det straffbart att köpa svarta hyreskontrakt.

Partiet vill också att fastighetsägaren vid behov ska få sätta ett tak för antal boende per lägenhet.

Bild:TT

Förslagen finns med i ett socialdemokratiskt bostadsprogram mot segregation som statsminister Stefan Löfven (S) presenterade på Järvaveckan i nordvästra Stockholm.

Han lovade att det inte ska finnas så kallade utsatta områden i Sverige i framtiden. Den visionen ska nås genom att få folk i arbete, göra skolorna bättre, men också genom att göra själva områdena mer attraktiva.

”Vi ska se till att alla områden är bra områden. De ska vara vackra och trygga”, säger Löfven.

”Det kommer att kräva tid, pengar och långsiktighet.”

Löfven lovar nu att den miljard kronor som regeringen avsatt årligen för upprustning av bostadsområdena från de så kallade miljonprogrammen ska permanentas efter 2020, om S vinner valet.

Sedan tidigare har regeringen lovat att årligen fördela 2,2 miljarder kronor i stöd till kommuner med utsatta områden fram till 2027. Löfven pekar på att S därmed långsiktigt vill satsa sammanlagt 3,2 miljarder kronor årligen på att göra utsatta områden mer attraktiva.

Socialdemokraternas bostadsprogram mot segregation handlar också om att komma åt den svarta bostadsmarknaden, bland annat för att det är en inkomstkälla för kriminella gäng i utsatta områden.

”Det finns en organiserad kriminalitet som tjänar väldigt mycket pengar på den här verksamheten”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

S säger nu ja till att kriminalisera även köp av svarta hyreskontrakt. I dag är det endast straffbart att sälja.

S vill också skärpa straffen för handel med svarta hyreskontrakt, men har ännu inte tagit ställning till straffskalor. Partiet lovar även att införa lagskärpningar mot oskäliga hyror vid andrahandsuthyrning.

Förslagen lades fram av en utredning i höstas. Den föreslog att köp av svartkontrakt ska kunna leda till böter eller fängelse. För de som säljer svarta hyreskontrakt föreslogs maxstraffet höjas till fyra år i fängelse.

De som köper svarta kontrakt kanske inte har något annat val för att få en bostad?

”Lösningen på det här är inte att delta i en svarthandel utan att se till att det byggs”, säger Johansson.

Utredningen föreslog också att fler som köper ett svart hyreskontrakt ska förlora sin lägenhet än vad som sker i dag. S har dock inte satt ned foten i den frågan än.

Partiet vill dessutom göra det möjligt för fastighetsägaren att vid behov sätta ett tak för hur antalet boende per lägenhet, samt göra det lättare att kontrollera hur många som bor där.

Förslagen riktas framför allt mot utsatta områden där trångboddheten kan vara ett stort problem.

”Det är avarterna vi är ute efter. Det finns situationer där det kan bo 10-15 personer i en tvåa eller trea”, säger Johansson.

”Barnen kan knappt vara hemma och läsa läxorna. Det leder till enorma sociala problem.”


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?