Hoppa till innehållet

Annons

S vill inte förbjuda tiggeriet

Socialdemokraterna vill skärpa åtgärderna för att stoppa tiggeriet men går försiktigt fram.
Ordningslagen ska ses över och möjligheterna att avhysa bosättningar bli bättre.

Lagar och regler i Sverige ska skärpas och tydliggöras, enligt partikongressens beslut, men det framgår inte riktigt på vilket sätt.

"Det handlar inte om ett generellt förbud men vi kan inte ha ett system där det råder olika regler i olika kommuner, där människor drivs över kommungränserna", sade partistyrelsens föredragande Lena Micko.

Det lugnade kritikerna som fruktat hårdare tag mot tiggarna.

"De signaler som tidigare skickats från ledande företrädare om att överväga ett förbud är nu över", sade Thomas Hammarberg från Stockholm.

Han syftade här på partiledaren Stefan Löfven.

Partistyrelsen ville göra det "lättare att avhysa" från privat mark. Men kompromissen blev i stället att "möjligheten att avhysa otillåtna bosättningar behöver bli bättre".

Partikongressen lägger också till att "de som är på plats måste behandlas rättssäkert och med hänsyn till sin situation". Ett annat tillägg är att antiziganism aldrig får accepteras.

Kongressen behåller förslaget om att se över ordningslagen men lägger till att likvärdiga regler behöver gälla i alla kommuner. Kvar är formuleringen att "vi kommer inte att passivt se på när tiggeri och hemlöshet normaliseras".

I motionssvaren framhåller också partistyrelsen att man inte vill "utesluta att andra åtgärder på sikt kan behöva göras för att motverka att personer nödgas tigga pengar för sin försörjning".

Stämningen på kongressen sammanfattades dock bra av Diana Laitinen Karlsson från Jönköping:

"Vi ska inte bekämpa tiggarna utan tiggeriets orsaker."

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera