1515
Annons

Valet 2022

S vill förbjuda friskolornas vinstuttag

VISBY. Socialdemokraterna går till val på att helt förbjuda friskolornas vinster och enligt statsminister Magdalena Andersson är det nu viktigt att ”alla eventuella kryphål täpps igen”.

Skolföretaget Academedias vd Marcus Strömberg slår tillbaka och dömer ut förslaget som orealistiskt.

Foto:Jack Mikrut

Socialdemokraterna var först ut i årets förkortade upplaga av politikerveckan i Almedalen.

Med sig till Visby hade Magdalena Andersson ett nytt utspel om skolan och precis som tidigare är udden riktad mot friskolorna.

”Sverige har som enda land i världen släppt in vinstintresset i den skattefinansierade skolan”, säger hon.

”Elever och föräldrar har reducerats till kunder. Skolor, lärare och rektorer ställs mot varandra i en hetsig konkurrens snarare än att samarbeta för barnens bästa”, fortsätter hon.

Förra mandatperioden tog regeringen fram ett förslag för att begränsa skolföretagens vinster, men det röstades ned av riksdagen.

Beskedet nu inför valet är att Socialdemokraterna vill göra ett nytt försök, och dessutom gå ett steg längre.

”Vi kan inte fortsätta att lappa och laga i ett system som är riggat för segregation, glädjebetyg och stök. Vi behöver gå till roten med de problem som skolan har”, säger Magdalena Andersson.

”Det räcker nu, vi socialdemokrater vill förbjuda vinstuttag i skolan”, fortsätter hon.

Regeringen har nu beslutat att tillsätta en utredning som ska ta fram förslag på hur ett vinstförbud kan utformas. Enligt Magdalena Andersson är det viktigt att förbudet inte går att kringgå.

”Vi vill alltså inte bara förbjuda vinstuttaget utan också se till att alla eventuella kryphål täpps igen”, säger hon.

Skolföretaget Academedias vd Marcus Strömberg är mycket kritisk till S-utspelet och tycker att ”skolorna förtjänar bättre.”

Ett vinstförbud kan vara slutet för svensk friskola, som vi känner den i dag, menar han.

”Att förbjuda vinstuttag, då förbjuder man ju också aktiebolag. Jag tror att i stort sett alla fristående gymnasier och skolor, 90 procent, bedrivs i den formen. Jag bedömer inte förslaget som realistiskt”, säger han.

Samtidigt röstar elever och föräldrar med fötterna, och enligt Marcus Strömberg är det till friskolornas fördel.

”Jag bedömer också att vi går mot en höst när vi har all time high i fristående skolor - igen”, säger han.

Magdalena Andersson uppger dock att Socialdemokraternas mål inte är att stänga några skolor. Utredaren ska därför föreslå en lösning som gör att de friskolor som i dag tar ut vinst ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.

”Så skolor ska inte behöva stänga, det är själva vinstutdelningen vi riktar in oss på”, säger hon.

Även om Socialdemokraterna nu ytterligare skärper sin kritik mot skolföretagens vinster, finns en klar majoritet i riksdagen som motsätter sig ett vinstförbud.

Magdalena Andersson tar dock fasta på det folkliga stöd som finns för att begränsa vinsterna.

”Vi har en nej-sägar-riksdag som till skillnad från svenska folket vägrar att se vilka problem vi har med den sönderprivatiserade skolan som vi har i Sverige”, säger hon.

”Vi tillsätter nu den här utredningen. Sedan är det ett val i höst. Vill man få slut på marknads- och vinstjakten i svensk skola kan man rösta på Socialdemokraterna.”

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

M vill se bidragstak och sänkt a-kassa

Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser.

Det är huvudlinjen i Moderaternas förslag för att bryta utanförskapet.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.Foto:Jesper Frisk

Under en moderatledd regering ska bidragstaket vara fullt implementerat under nästa mandatperiod. Den ny utbetalningsmyndigheten som införs 2024 ska administrera bidragstaket.

Det ska alltid löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag, enligt Moderaterna. Därför vill partiet även sänka a-kassan.

Partiet säger nej till att permanenta höjningen som gjordes under pandemin. A-kassan ska få skarpare avtrappning och den samlade tiden kortas till ett år.

För att över huvud taget få bidrag kräver Moderaterna heltidsaktivitet från bidragstagarna. Alla ska vara beredda att flytta för att ta ett jobb.

För att göra fler anställningsbara föreslår Moderaterna en utbyggnad av antalet praktikplatser med 30 000. De ska främst vara för långtidsarbetslösa. Utbildningsplikten ska också skärpas.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera