1515
Annons

Valet 2022

S vill förbjuda friskolornas vinstuttag

VISBY. Socialdemokraterna går till val på att helt förbjuda friskolornas vinster och enligt statsminister Magdalena Andersson är det nu viktigt att ”alla eventuella kryphål täpps igen”.

Skolföretaget Academedias vd Marcus Strömberg slår tillbaka och dömer ut förslaget som orealistiskt.

Foto:Jack Mikrut

Socialdemokraterna var först ut i årets förkortade upplaga av politikerveckan i Almedalen.

Med sig till Visby hade Magdalena Andersson ett nytt utspel om skolan och precis som tidigare är udden riktad mot friskolorna.

”Sverige har som enda land i världen släppt in vinstintresset i den skattefinansierade skolan”, säger hon.

”Elever och föräldrar har reducerats till kunder. Skolor, lärare och rektorer ställs mot varandra i en hetsig konkurrens snarare än att samarbeta för barnens bästa”, fortsätter hon.

Förra mandatperioden tog regeringen fram ett förslag för att begränsa skolföretagens vinster, men det röstades ned av riksdagen.

Beskedet nu inför valet är att Socialdemokraterna vill göra ett nytt försök, och dessutom gå ett steg längre.

”Vi kan inte fortsätta att lappa och laga i ett system som är riggat för segregation, glädjebetyg och stök. Vi behöver gå till roten med de problem som skolan har”, säger Magdalena Andersson.

”Det räcker nu, vi socialdemokrater vill förbjuda vinstuttag i skolan”, fortsätter hon.

Regeringen har nu beslutat att tillsätta en utredning som ska ta fram förslag på hur ett vinstförbud kan utformas. Enligt Magdalena Andersson är det viktigt att förbudet inte går att kringgå.

”Vi vill alltså inte bara förbjuda vinstuttaget utan också se till att alla eventuella kryphål täpps igen”, säger hon.

Skolföretaget Academedias vd Marcus Strömberg är mycket kritisk till S-utspelet och tycker att ”skolorna förtjänar bättre.”

Ett vinstförbud kan vara slutet för svensk friskola, som vi känner den i dag, menar han.

”Att förbjuda vinstuttag, då förbjuder man ju också aktiebolag. Jag tror att i stort sett alla fristående gymnasier och skolor, 90 procent, bedrivs i den formen. Jag bedömer inte förslaget som realistiskt”, säger han.

Samtidigt röstar elever och föräldrar med fötterna, och enligt Marcus Strömberg är det till friskolornas fördel.

”Jag bedömer också att vi går mot en höst när vi har all time high i fristående skolor - igen”, säger han.

Magdalena Andersson uppger dock att Socialdemokraternas mål inte är att stänga några skolor. Utredaren ska därför föreslå en lösning som gör att de friskolor som i dag tar ut vinst ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.

”Så skolor ska inte behöva stänga, det är själva vinstutdelningen vi riktar in oss på”, säger hon.

Även om Socialdemokraterna nu ytterligare skärper sin kritik mot skolföretagens vinster, finns en klar majoritet i riksdagen som motsätter sig ett vinstförbud.

Magdalena Andersson tar dock fasta på det folkliga stöd som finns för att begränsa vinsterna.

”Vi har en nej-sägar-riksdag som till skillnad från svenska folket vägrar att se vilka problem vi har med den sönderprivatiserade skolan som vi har i Sverige”, säger hon.

”Vi tillsätter nu den här utredningen. Sedan är det ett val i höst. Vill man få slut på marknads- och vinstjakten i svensk skola kan man rösta på Socialdemokraterna.”

Valet 2022

Miljöpartiet ökar – över spärren i ny mätning

Miljöpartiet får 5,2 procent av väljarstödet och klättrar över riksdagsspärren i en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter.

MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.
MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.Foto:Jack Mikrut

Den betydande ökningen för partiet, som i tidigare Novus-undersökningar hamnat under 4-procentspärren sedan i december i fjol, är statistiskt säkerställd och antas bland annat bero på stöd från vänstersidans väljare.

”Vi ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet. Huvudförklaringen är sannolikt att man inte ser någon annan utväg; om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering”, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

MP-språkröret Märta Stenevi lyfter också fram klimatpolitiken som ett skäl, men delar bilden av att taktik kan ligga bakom.

”Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning”, säger Stenevi till SVT.

Mätningen visar också att Moderaterna och Sverigedemokraterna är lika stora, båda partierna får 18,6 procent av väljarstödet.

Totalt får S, MP, V och C 49,8 procent tillsammans och är därmed större än M, SD KD och L som får 48,6 procent. 1,6 procent säger sig vilja rösta på andra partier.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera