Annons

S vill begränsa arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna och LO vill begränsa arbetskraftsinvandringen. "Normala LO-jobb" ska gå till dem som bor i Sverige. Men regeringspartnern Miljöpartiet är inte med på förslaget.

"Jobb som kräver kort eller ingen utbildning ska i första hand tillsättas av personer som redan bor i Sverige", säger näringsminister Mikael Damberg (S) till TT.

Under 2016 beviljades drygt 3.900 arbetstillstånd till yrken som högst kräver en kortare utbildning eller introduktion. Större delen rörde jobb som bärplockare, plantörer eller liknande.

"I framtiden bör dessa jobb gå till personer som redan bor i Sverige", skriver Mikael Damberg tillsammans med LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på DN Debatt.

"Det är en begränsning i möjligheten att ta emot arbetskraftsinvandring för det som vi kallar för normala LO-jobb", säger Thorwaldsson till TT.

Han och Damberg hänvisar till att det bara förra året kom över 160.000 asylsökande till Sverige och att utmaningen är att få in de nyanlända på arbetsmarknaden.

"En del av dem har väldig kort utbildning och liten språkkunskap. Det är extra viktigt att de kommer i jobb snabbt. Då är den här typen av arbetsmarknad väldigt viktig. Då tycker vi att det är rimligt att man ändrar lagen om arbetskraftsinvandring", säger Mikael Damberg.

De nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring tillkom under alliansregeringen med stöd från Miljöpartiet, vilket inte ökade MP:s popularitet i LO-borgen. Men MP vill inte backa från nuvarande regler.

"Nej, vi har samma position som tidigare. Vi tycker att dagens regelverk är värdefullt och vi jobbar naturligtvis på olika sätt för att förbättra det och förhindra att människor utnyttjas och för att korta handläggningstiderna", säger partiets talesperson Maria Ferm (MP) till TT.

Mikael Damberg tror inte att de som tar de aktuella låglönejobben skulle få löner under svensk standard.

Ett tag fanns det problem med villkoren, men nu finns det kollektivavtal som är tecknade för flera av de här grupperna på svensk arbetsmarknad.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson innebär förslaget ingen positionsförflyttning för LO men däremot för Socialdemokraterna.

"Vad vi har kommit överens om är att göra både och. Dels att underlätta för de bristyrken vi har, att göra det enklare att komma hit, dels att helt enkelt i första hand lediggöra de här jobben för människor boende i Sverige", säger han.

En orsak att bärplockare kommer utifrån, ofta från Asien, är de låga lönerna. Men att reservera jobben till människor som bor i Sverige är inte att bakvägen införa de låglönejobb LO sagt nej till.

"Nej, nej! Vi accepterar inte att man har jobb i Sverige under kollektivavtal, och det har varit problemen med arbetskraft som kommer utanför EU att vi haft enormt många skandaler och dubiösa arbetsgivare som utnyttjat människor fruktansvärt", säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Förslaget kommer att tas upp på Socialdemokraternas kongress i april.


Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?