S-vänster vill reformera budgeten

Inför regeringens höstbudget i veckan föreslår vänsteroppositionen inom Socialdemokraterna bland annat större statligt ansvar för kommuner och regioner, ett kraftigt pensionslyft, enhetlig fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och omfattande satsning för att nå klimatmålen.

"Det finanspolitiska ramverk som utformades på 1990-talet utgör i dag en onödig tvångströja som pressar politiken till ekonomiskt och samhälleligt skadliga prioriteringar mellan välfärdens kostnader och nödvändiga investeringar", skriver S-föreningen Reformisterna på Dagens Nyheters debattsida.

I det som man kallar reformbudget ska driftsbudgeten finansieras fullt ut och ha som mål att ligga i balans över konjunkturcykeln, i stället för dagens överskottsmål. Med sina förslag i en "ny grön giv för Sverige" skulle skattekvoten långsiktigt öka från dagens 43,4 procent av bruttonationalprodukten till 46,1 procent, enligt Reformisterna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?