ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

S tuffar till språkkraven

  • Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S). Foto: Claudio Bresciani/TT

Lär dig svenska, annars ryker socialbidraget!

Även Socialdemokraterna skärper nu språkkraven på de nyanlända ytterligare.

Sedan tidigare har regeringen infört utbildningsplikt i till exempel svenska språket för nyanlända svenskar. Om man nekar blir man av med den statliga ersättningen, det tvååriga etableringsstödet.

Nu går Socialdemokraterna till val på att även det kommunala försörjningsstödet (det som tidigare hette socialbidrag) dras in om den nyanlände inte lär sig svenska för att klara sig på arbetsmarknaden. Det stödet träder ofta in efter att det statliga etableringsstödet tar slut.

"Vi har skärpt kravet vad gäller det statliga stödet, nu vill vi också att man skärper det som kommunerna har ansvar för, försörjningsstödet", säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

"Jag vill säkerställa att också de personer som går på försörjningsstöd ska ta samma ansvar för att göra sig anställningsbara", fortsätter hon.

Sedan tidigare har Moderaterna lagt fram ett liknande förslag , även om M i vissa fall valt att gå ännu längre och villkora permanent uppehållstillstånd med svenskkunskaper.

På senare tid har Socialdemokraterna lagt flera förslag som kan ses som att partiet försöker locka invandringskritiska väljare i valrörelsen.

"Det håller jag inte med om. Jag vill få människor i arbete, genom att ge människor möjlighet men också att man som individ har ett ansvar och språket är viktigt", säger Ylva Johansson.

Det handlar enligt henne om en balans mellan rättigheter och skyldigheter.

"Om man inte talar tillräcklig bra svenska så ska man också ha skyldighet att delta i SFI (svenska för invandrare) för att man ska kunna få ett jobb och tjäna pengar och betala skatt", säger Johansson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer