Annons

S ställs utanför rödgrönrosa block i Göteborg

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bildar ett nytt politiskt block i Göteborg.

Med 19 mandat i kommunfullmäktige har blocket två fler mandat än Socialdemokraterna – som lämnas utanför.

De rödgrönrosa – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ – bildar ett nytt block i komunpolitiken i Göteborg. På en presskonferens presenterade gruppledarna Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi) planerna.
De rödgrönrosa – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ – bildar ett nytt block i komunpolitiken i Göteborg. På en presskonferens presenterade gruppledarna Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi) planerna.Foto:Thomas Johansson/TT
”Sista ordet är inte sagt i det här ärendet än”, säger Göteborgs S-ledare Ann-Sofie Hermansson.
”Sista ordet är inte sagt i det här ärendet än”, säger Göteborgs S-ledare Ann-Sofie Hermansson.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Åtta veckor efter valet är läget fortfarande oklart i Göteborgs kommun. Sedan det nystartade partiet Demokraterna, vars huvudfråga är att stoppa infrastrukturprojektet Västlänken, fick 14 mandat har inget av de traditionella blocken egen majoritet och hur kommunen ska styras är oklart.

Och nu skrivs den kommunala politiska kartan om. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ går samman och bildar ett block. Överenskommelsen kallas för ett valtekniskt och budgetmässigt samarbete.

”Om tre veckor kommer vi tre partier att lägga en gemensam budget. Vi utgör ett block och kommer från och med nu att förhandla som ett block. Alla överenskommelser med andra partier gör vi i fortsättningen som ett block”, säger Daniel Bernmar, Vänsterpartiet.

Och i det kommande budgetförslaget utesluter han inte skattehöjningar för göteborgarna.

”Skattehöjning finns på bordet”, erkänner Daniel Bernmar.

Den nya gruppbildningen kan leda till att Socialdemokraterna får svårare att besätta viktiga poster i kommunen. Som näst största block, efter Alliansen, har de ett försteg framför Socialdemokraterna.

Men S ledare i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, är inte särskilt orolig.

”Sista ordet är inte sagt i det här ärendet än. Min uppfattning är att vi behöver en bredare överenskommelse för att få till ett stabilt styre av staden”, säger hon till TT.

Nu fortsätter i stället partiet att samtala med de andra partierna, utom SD, i ett försök att nå någon form av bredare lösning.

”Alla som förhandlat vet att man inte kan bjuda upp med en rak vänster. Man behöver sätta sig ner förutsättningslöst”, säger Hermansson.

Hur ett bredare samarbete kan se ut på längre sikt är en fråga som samtliga behöver ställa sig, anser hon.

”Nu har man valt att gå i opposition. Det som är mest oväntat är att miljöpartiet går den vägen och ställer sig i vänsterhörnet istället för att söka ett bredare samarbete.”

Men miljöpartiets Karin Pleijel är inte nådig i sitt svar. Hon anser att Ann-Sofie Hermansson varit kallsinnig mot dem i de sonderade samtal som förts.

”Socialdemokraternas bristande intresse, deras passivitet och den oskickliga hanteringen av situationen har gjort att vi inte kan vänta längre. Vårt tålamod är slut”, säger hon.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?