ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

S-politiker åker på skattesmäll – ”Bara bita ihop och betala”

  • Daniel Andersson (S). Foto: Pressfoto

Socialdemokraternas riksdagsledamot Daniel Andersson (S) åker på en skattesmäll efter att han lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket i sin deklaration.

Enligt Skatteverket ska Daniel Andersson, som är ny riksdagsledamot sedan början av 2019, betala 66.818 kronor efter flera missar i deklarationen, varav drygt 10.000 kronor utgörs av en skattebot på grund av de oriktiga uppgifterna. Det visar skattebeslut från Skatteverket som Di tagit del av.

”Vi gjorde ingen grej av det. Vi hade gjort fel och bokfört det på fel månad, det skulle gjorts för månaden efter. Men det spelar ju ingen roll, det blev ju fel och då var det bara bita ihop och betala”, säger Daniel Andersson.

Det var i slutet av 2018 som den 32-årige socialdemokraten inte fick in en fordran från en hyresgäst och som nu, bland annat, resulterat i att Daniel Andersson får en smäll på fingrarna av Skatteverket.

”Skatteverket anser att du inte har kommit in med underlag som visar att kunden sannolikt saknade betalningsförmåga i december 2018. Genom att begära avdrag i december 2018 när kundförlusten inte var konstaterad har du lämnat en oriktig uppgift som gör att skattetillägg ska tas ut”, står det i Skatteverkets beslut.

Daniel Andersson är egenföretagare och en del av verksamheten innefattar uthyrning av lokaler, i det här fallet till en biografverksamhet i Daniel Anderssons hemstad Frövi i Örebro län.

Enligt Skatteverket kunde Daniel Andersson inte fastslå att biografen inte kunde betala en fordran på 291.000 kronor, något som krävs för att avdrag ska få göras.

Biografen gick senare i konkurs men Daniel Andersson lämnade in avdraget till Skatteverket för tidigt och åker därför på skatteboten.

”Jag bommade det”, säger Daniel Andersson.

Trots det valde alltså Daniel Andersson att dra av 52.000 kronor i sin deklaration för förra året. Men hos Skatteverket blev det alltså tvärstopp. 

Myndigheten kommer fram till att de inte fått några bevis för att Daniel Andersson inte fått sina pengar i december 2018, som han ska ha påstått. I själva verket skulle han ha väntat en månad för att avdraget skulle vara korrekt enligt skattereglerna.

”Jag hade rätt att göra avdraget i slutändan”, poängterar Daniel Andersson.

Enligt Skatteverkets beslut har Daniel Andersson, förutom avdragsmissen, också bokfört en faktura felaktigt.

”Systemet är utformat för att man inte ska kunna göra fel, sedan var det olyckligt att det blev såhär men det händer inte igen”, säger Daniel Andersson.

Tycker du att det är svårt med de här reglerna, som småföretagare?

”Lite snurrigt är det faktiskt för gemene man. Jag accepterar att jag gjort fel i det här fallet, jag har lärt mig men det kostar också.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer