Annons

S öppnar för att bygga ut kärnkraften

Socialdemokraterna vill bygga ut kärnkraften och ge grönt ljus till investerare som Jacob Wallenberg.

”På kort sikt handlar det både om att förlänga drifttiden för kärnkraften i Sverige och att öka effekten så att de befintliga kärnkraftverken kan producera mer. Sen är vi öppna för att bygga ny kärnkraft”, säger finansminister Mikael Damberg.

Finansminister Mikael Damberg (S) och Jacob Wallenberg.
Finansminister Mikael Damberg (S) och Jacob Wallenberg.Foto:Claudio Bresciani/TT, Björn Larsson Rosvall/TT, Evelina Carborn.

”Vi vill kraftigt öka elproduktionen för att få ner elpriserna för vanligt folk, men också klara klimatet och skapa jobb när industrin och transporter ställer om från fossila bränslen till el. Sverige behöver mer billig el så snabbt det går”, säger finansminister Mikael Damberg (S), som tillsammans med energiminister Khashayar Farmanbar (S) höll pressträff på lördagen för att presentera partiets generalplan för snabbt utbyggd elproduktion för billig el.

Planen består av tio punkter varav några är kända sedan tidigare, bland annat hur partiet vill stötta hushållen genom ett högkostnadsskydd där 60 miljarder kronor ska ges i stöd till hushåll med högst elräkningar.

Framför allt vill S bredda de energipolitiska samtalen och få till en ny energiöverenskommelse.

”Jag tycker inte att skillnaderna är så stora mellan partierna så vi borde kunna anstränga oss för att bli överens. För det här är så viktigt, inte minst för näringslivet och investerare som ska fatta långsiktiga beslut. De har inte en investeringshorisont på fyra år. När det gäller energipolitik eller stora industrietableringar så är det 10, 20, 30 år man måste ansvara för”, säger Mikael Damberg.

En del i hur elen ska bli billigare är att bygga ut kärnkraftverken. Socialdemokraterna vill ge grönt ljus till investerare som företagsledaren Jacob Wallenberg som öppnat för att investera i kärnkraft om förutsättningar finns.

”Att investera i kärnkraften är dyrt och det tar för lång tid, anser många. Samtidigt finns det en teknikutveckling som är positiv, vi ser små modulära reaktorer som forskas fram och som väntas bli billigare med fler investerare. Men då handlar det om att både kunna få ha fler reaktorer än man får ha nu, enligt lagstiftningen, men också kunna få placera de på fler ställen i landet. Lagrummet måste anpassas för den här utvecklingen”, säger energiminister Khashayar Farmanbar.

Hur stor utbyggnad av befintlig och ny kärnkraft S vill se uppger de dock inte. Idag står kärnkraften för omkring 30 procent av den svenska elförsörjningen.

”Vi ser att vi kommer behöva mer el. Så beroende på hur marknadsläget ser ut och hur investeringarna ser ut kommer kärnkraftverken att spela en stor och viktig roll”, säger Khashayar Farmanbar.

En annan del i partiets föreslagna generalplan är att kraftigt bygga ut den havsbaserade vindkraften. S pekar på att Sverige förbrukar 140TWh el per år och på att det finns ansökningar om att få bygga havsbaserad vindkraft motsvarande 350 TWh.

”Sveriges långa kust ger oss bra möjligheter att bygga vindkraftverk, det blåser mycket och det finns ett jämt vindflöde. Potentialen är enorm”, säger energiministern som tillägger att partiet vill se att handläggningstiden för tillstånden att bygga vindkraftverk halveras.

Socialdemokraterna lyfter även fram en storskalig produktion av biodrivmedel och krav på att installera fler solceller på offentliga och kommersiella byggnader. Partiet lovar också att satsa på svensk produktion av vätgas och att en nationell plan för vätgasinfrastruktur ska tas fram.

”För ökad svensk elproduktion och billig fossilfri el behövs en helhet, en mix av olika energislag. Svenska hushåll och svensk industri har inte råd att vänta flera decennier på mer billig el. Det är särskilt viktigt när vi behöver stärka vårt oberoende och vår säkerhet när Ryssland pressar Europa”, säger finansminister Mikael Damberg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera