Annons

S och MP överens om migrationsförslag – efter flera uppmjukningar

Regeringen har kommit överens om hur man ska hantera migrationsfrågan. Lösningen blev ett tillägg som bland annat gör det lättare för ensamkommande att stanna i Sverige. 

Isabella Lövin (MP) och Morgan Johansson (S) vid onsdagens presskonferens.
Isabella Lövin (MP) och Morgan Johansson (S) vid onsdagens presskonferens.Foto:Amir Nabizadeh/TT

Hela migrationskommitténs förslag ska skickas på remiss, med bland annat tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel. Det har Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om efter interna förhandlingar.

Samtidigt gör man ett antal tillägg, som på samtliga punkter handlar om uppmjukningar. Dessa går också på remiss, efter en uppgörelse mellan partierna. Därmed har den rödgröna regeringen på kort tid skakat av sig ännu en tvistefråga mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Ett av tilläggsförslagen handlar om att det så kallade gymnasieregelverket ska lättas upp tillfälligt, så att det blir lättare att stanna för ensamkommande. Efter gymnasiestudierna ska det krävas ett års varaktigt jobb mot tidigare två och man ska få dubbla tiden, tolv månader, på sig att hitta ett arbete. 

Yrkesintroduktionsanställning eller en kombination av arbete och deltidsstudier ska också möta försörjningskravet för uppehållstillstånd, enligt språkröret Isabella Lövin (MP), vars parti stod bakom tre av de 26 förslagen i Migrationskommitténs ursprungliga betänkande. 

”Det är en orimlig situation i dag. Det är mycket svårt. Det tror jag att de flesta förstår”, säger Isabella Lövin och hänvisar till corona. 

Dessutom kommer anknytning till Sverige att väga tyngre för personer som varit länge i Sverige med tillfälligt uppehållstillstånd, så att de ändå ska kunna stanna när skyddsskälen upphör, enligt förslaget. 

”Det kan handla om personer som varit här fem, kanske tio år eller längre än så. Då kan det vara orimligt att i det läget köra ut hela familjen”, säger justitieminister Morgan Johansson (S) som menar att det behövs en ventil. 

”Vår bedömning nu är att det finns goda möjligheter att få stöd för de här förslagen”, säger Morgan Johansson, vars parti backade upp samtliga förslag i den parlamentariska kommitténs betänkande. 

Även ungdomar som är etablerade i Sverige, som har tillfälligt uppehållstillstånd, ska lättare kunna stanna och kvotflyktingar ska kunna ansöka om familjeåterförening, enligt tilläggen  

Isabella Lövin anser att det handlar om att ”täppa till luckor” i den parlamentariska utredningens förslag.
”Vi vill ta steg framåt så att Sverige kan få en rättssäker migrationspolitik”, säger hon. 

Den tillfälliga migrationslag som ska ersättas löper ut sommaren 2021. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera