S och MP överens om humanitär skyddsgrund – presenterar nya migrationsförslag

Regeringen vill införa en ny migrationslag med tillfälliga uppehållstillstånd och ger samtidigt ensamkommande gymnasieungdomar en ny chans att stanna i Sverige.
Liberalerna är kritiska, men drar nu tillbaka hotet om att hoppa av budgetsamarbetet med regeringen.

Morgan Johansson (S) och Märta Stevi (MP).
Morgan Johansson (S) och Märta Stevi (MP).Foto:Jessica Gow/TT

Migrationen har varit en av de svåraste knäckfrågorna för den rödgröna regeringen och arbetet med att ta fram en ny migrationslag har dragit ut på tiden.

Dels har Socialdemokraterna och Miljöpartiet haft svårt att komma överens internt, dels har Liberalerna krävt att förslaget om en ny humanitär skyddsgrund måste ändras.

Men på torsdagen valde regeringen till slut att gå fram med ett förslag som ska ersätta den tillfälliga asyllagen, som löper ut i sommar.

”Den stora nyheten är att vi går över till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel. Det är en stor förändring”, säger Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister.

Innehållet bygger på de förslag som förhandlades fram inom den så kallade migrationskommittén förra året, där samtliga partier ingick.

Men den brännande punkten har varit det tillägg som regeringspartierna gjorde upp om efteråt, om en ny humanitär skyddsgrund.

Enligt det förslag som regeringen presenterade på torsdagen ska personer som inte har skyddsskäl ändå kunna stanna i Sverige, om det finns andra särskilda skäl.

Det kan till exempel handla om personer som varit länge i Sverige och skaffat sig en stark anknytning till landet.

”Det skapar en ventil, för de helt orimliga situationer som blir konsekvenserna när det inte finns en sådan möjlighet”, säger Märta Stenevi, jämställdhetsminister och språkrör för Miljöpartiet.

En grupp som nu får en ny möjlighet att stanna i Sverige är ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen.

Däremot kommer inte personer som vistas illegalt i landet att omfattas av den nya skyddsgrunden. Något som gör att Liberalerna drar tillbaka sitt hot att lämna budgetsamarbetet med regeringen redan nu, innan höstens budget är lagd.

”Vårt hot handlade om att vi inte ville medverka till en budget där en budgetpost tillkommer som inte vi varit med och bestämt om. Nu är det hotet borta”, säger Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.

Samtidigt kvarstår kritiken mot den nya skyddsgrunden, inte minst när det gäller de ensamkommande ungdomarna. 

”Det är en amnesti. Det finns partier i riksdagen som tycker att personer som en gång i tiden fick nej och stannat med en konstruerad lag, nu får stanna utan skyddsskäl”, säger Nyamko Sabuni.

Moderaterna och Sverigedemokraterna riktade på torsdagen hård kritik mot regeringens förslag till ny migrationslag, som de hävdar kommer att leda till att invandringen ökar.

Nyamko Sabuni tror inte att den nya migrationslagen blir särskilt långvarig.

”Till 2022. Sen byter vi regering och då måste vi göra om och göra rätt”, säger hon.

Enligt regeringens tidsplan ska en proposition överlämnas till riksdagen under våren och den 20 juli ska den nya migrationslagen träda i kraft.

Morgan Johansson påpekar att antalet asylsökanden minskat kraftigt de senaste åren, sedan regeringen stramade åt migrationspolitiken 2015.

Trots kritiken bedömer han att det finns ett tillräckligt starkt stöd i riksdagen för att regeringen ska få igenom sitt förslag.

”Om man skulle fälla det här förslaget så innebär det att den gamla lagstiftningen kommer att träda i kraft igen, alltså den som var den mest generösa lagstiftningen i hela EU. Det vill inte vi och det tror jag inte att partierna till höger om oss vill heller, men det blir effekten i så fall”, säger Morgan Johansson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?