1515
Annons

S och MP överens om humanitär skyddsgrund – presenterar nya migrationsförslag

Regeringen vill införa en ny migrationslag med tillfälliga uppehållstillstånd och ger samtidigt ensamkommande gymnasieungdomar en ny chans att stanna i Sverige.
Liberalerna är kritiska, men drar nu tillbaka hotet om att hoppa av budgetsamarbetet med regeringen.

Morgan Johansson (S) och Märta Stevi (MP).
Morgan Johansson (S) och Märta Stevi (MP).Foto:Jessica Gow/TT

Migrationen har varit en av de svåraste knäckfrågorna för den rödgröna regeringen och arbetet med att ta fram en ny migrationslag har dragit ut på tiden.

Dels har Socialdemokraterna och Miljöpartiet haft svårt att komma överens internt, dels har Liberalerna krävt att förslaget om en ny humanitär skyddsgrund måste ändras.

Men på torsdagen valde regeringen till slut att gå fram med ett förslag som ska ersätta den tillfälliga asyllagen, som löper ut i sommar.

”Den stora nyheten är att vi går över till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel. Det är en stor förändring”, säger Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister.

Innehållet bygger på de förslag som förhandlades fram inom den så kallade migrationskommittén förra året, där samtliga partier ingick.

Men den brännande punkten har varit det tillägg som regeringspartierna gjorde upp om efteråt, om en ny humanitär skyddsgrund.

Enligt det förslag som regeringen presenterade på torsdagen ska personer som inte har skyddsskäl ändå kunna stanna i Sverige, om det finns andra särskilda skäl.

Det kan till exempel handla om personer som varit länge i Sverige och skaffat sig en stark anknytning till landet.

”Det skapar en ventil, för de helt orimliga situationer som blir konsekvenserna när det inte finns en sådan möjlighet”, säger Märta Stenevi, jämställdhetsminister och språkrör för Miljöpartiet.

En grupp som nu får en ny möjlighet att stanna i Sverige är ensamkommande ungdomar som omfattas av gymnasielagen.

Däremot kommer inte personer som vistas illegalt i landet att omfattas av den nya skyddsgrunden. Något som gör att Liberalerna drar tillbaka sitt hot att lämna budgetsamarbetet med regeringen redan nu, innan höstens budget är lagd.

”Vårt hot handlade om att vi inte ville medverka till en budget där en budgetpost tillkommer som inte vi varit med och bestämt om. Nu är det hotet borta”, säger Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.

Samtidigt kvarstår kritiken mot den nya skyddsgrunden, inte minst när det gäller de ensamkommande ungdomarna. 

”Det är en amnesti. Det finns partier i riksdagen som tycker att personer som en gång i tiden fick nej och stannat med en konstruerad lag, nu får stanna utan skyddsskäl”, säger Nyamko Sabuni.

Moderaterna och Sverigedemokraterna riktade på torsdagen hård kritik mot regeringens förslag till ny migrationslag, som de hävdar kommer att leda till att invandringen ökar.

Nyamko Sabuni tror inte att den nya migrationslagen blir särskilt långvarig.

”Till 2022. Sen byter vi regering och då måste vi göra om och göra rätt”, säger hon.

Enligt regeringens tidsplan ska en proposition överlämnas till riksdagen under våren och den 20 juli ska den nya migrationslagen träda i kraft.

Morgan Johansson påpekar att antalet asylsökanden minskat kraftigt de senaste åren, sedan regeringen stramade åt migrationspolitiken 2015.

Trots kritiken bedömer han att det finns ett tillräckligt starkt stöd i riksdagen för att regeringen ska få igenom sitt förslag.

”Om man skulle fälla det här förslaget så innebär det att den gamla lagstiftningen kommer att träda i kraft igen, alltså den som var den mest generösa lagstiftningen i hela EU. Det vill inte vi och det tror jag inte att partierna till höger om oss vill heller, men det blir effekten i så fall”, säger Morgan Johansson.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

L lovar sänkta skatter för småföretag: ”Behövs en vitamininjektion”

Liberalerna går till val på sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och vill dessutom förändra de så kallade 3:12-reglerna.

Totalt handlar det om skattelättnader på cirka 7 miljarder kronor, som partiet vill få med i höstens budget.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.
Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.Foto:Pontus Lundahl/TT

Med en månad kvar till valet ser läget betydligt bättre ut för Liberalerna än vad det gjort under större delen av mandatperioden.

Partiet har klättrat upp över spärren och enligt de två mätningar som gjorts under sommaren ligger partiet nu runt 6 procent.

”Vi känner en enorm medvind och Johan Pehrsons förtroendesiffror ökar kraftigt. Vi ser väldigt goda förutsättningar för ett maktskifte”, säger Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Vid sidan av de stora profilfrågorna, skolan och integrationen, kommer Liberalerna att satsa stort på att lyfta fram ekonomin och företagandet under valspurten.

Partiet har tidigare flaggat för skattesänkningar på framför allt låga inkomster och även lanserat flera förslag för att sänka skatten på sparande, bland annat på ISK.

Nu går man fram med två nya förslag riktade mot landets småföretag.

Det ena tar sikte på arbetsgivaravgifterna och det så kallade växa-stödet.

”Det måste bli enklare och billigare att anställa. Nu går vi in i ett nytt läge med lågkonjunktur nästa år, och då behövs en vitamininjektion i de mindre företagen för att vi ska kunna pressa tillbaka arbetslösheten”, säger Mats Persson.

Enligt växa-stödet kan småföretag som anställer sin första medarbetare få en sänkning av arbetsgivaravgifterna, från 31,42 procent till 10,21 procent, under som mest två år.

Sedan förra sommaren, fram till 31 december i år, finns även tillfällig möjlighet att få nedsatt arbetsgivaravgift för ytterligare en anställd.

Det Liberalerna föreslår är stödet utvidgas så att det ska omfatta upp till tio anställda.

Fullt utbyggt räknar partiet med att förslaget kan kosta 6,7 miljarder kronor, i form av uteblivna skatteintäkter.

Finns det inte en risk att ni lägger väldigt mycket pengar på att skapa jobb som kanske skulle komma till ändå?
”Vi ser inte den risken i det här läget. Vi är väldigt oroliga över den lågkonjunktur vi har framför oss och att hushållens pessimism ska leda till hög arbetslöshet”, säger Mats Persson, som pekar på både inflationen och den nya prognosen från Konjunkturinstitutet.

Tidigare har det framför allt varit Centerpartiet som drivit på för sänkta arbetsgivaravgifter och även C har argumenterat för en utbyggnad av växa-stödet.

Men för att det bli en större sänkning av arbetsgivaravgifterna kommer det att krävas ett maktskifte, hävdar Mats Persson.

”Centerpartiet kommer inte att kunna genomföra det de säger. De är en stor skillnad mellan Liberalerna och Centerpartiet. Vi kan leverera det vi säger, det kan inte Centerpartiet. De kommer att stånga sig blodiga i förhandlingarna med Socialdemokraterna”, säger han.

Även om sänkningen av arbetsgivaravgifterna ses som en viktig konjunkturåtgärd, anser Liberalerna att förändringen ska vara permanent.

Mats Persson säger att han kommer att driva frågan i de budgetförhandlingar som väntar i höst, om högerpartierna vinner valet.

”Den kommer att vara prioriterad i det här tuffa ekonomiska läget som vi ser nu”, säger han.

Utöver att sänka arbetsgivaravgifterna vill Liberalerna även sänka skatten för fåmansbolag, genom att förändra de så kallade 3:12-reglerna.

Totalt handlar det om skattelättnader i storleksordningen 300 miljoner kronor.

”Det är en viktig reform för att få till bättre marginaler och därmed fler jobb i den sektorn”, säger Mats Persson.

”Industrin tuffar på och är väldigt konkurrenskraftig. Men vi är oroliga för att pessimismen bland hushållen sprider sig till övriga ekonomin och att arbetslösheten ska gå upp särskilt i de här jobben”, fortsätter han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera