S nobbar Socialistinternationalen

Socialdemokraterna väljer att lämna Socialistinternationalen.
En enhällig partistyrelse har röstat för ett utträde som kommer att meddelas senare i veckan.

"Bakgrunden är att det är en omodern organisation som inte lever upp till de förväntningar som vi har på en international", säger Andrine Winther, internationell sekreterare för Socialdemokraterna, till TT.

Ytterligare ett huvudargument till beslutet är den politiska riktningen hos vissa medlemspartier.

"Vi har försökt lämna fram förslag om att man ska hitta kriterier för vilka som ska kunna vara medlemmar. Det ska också finnas möjligheter när partier förändras i en odemokratisk riktning för hur man som organisation ska kunna agera men vi har tyvärr inte fått gehör för det."

Socialistinternationalen som har sina rötter i den Andra internationalen som grundades redan 1889 har ett 150-tal medlemmar över hela världen. Organisationen har dock kraftigt ifrågasatts kraftigt under lång tid. Under den arabiska våren kritiserades man för att ha agerat för lite och sent mot Tunisiens premiärminister Ben Ali liksom Egyptens motsvarighet Hosni Mubarak, båda vars partier var medlemmar.

Bland medlemspartierna finns också Nicaraguas sandinister, något som kraftigt ifrågasatts.

"Inte ens våldtagna 13-åringar får genomföra abort i sandinisternas Nicaragua", sade Socialdemokraternas före detta partisekreterare Carin Jämtin till Aktuellt i Politiken.

"Det är ju ett av de partier som vi haft starka åsikter om, liksom ett par andra partier. Vi tycker det här ska vara en international för socialdemokratiska partier som vill minska ojämlikheter i världen", säger Andrine Winther.

Varför har då inte det här beslutet tagits tidigare?
"Vi har velat använda varenda verktyg i verktygslådan för att faktiskt förändra organisationen. Vi har sedan slutet av 90-talet varit ledande och drivande i att komma med konkreta förslag i hur organisationen ska förändras men nu kommit till vägs ände."

Socialdemokraternas fokus kommer i stället ligga på nätverket Progressive Alliance som bildades för fyra år sedan och som har ett 100-tal medlemsländer.

"Den största skillnaden är att vi försöker vara moderna och öppna. Alla som deltar kan bidra med sina kunskaper och erfarenheter liksom tankar och idéer hur man vinner politiska val som socialdemokratiskt parti", säger Andrine Winther.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?