1515
Annons

S-miljard till fler lärarassistenter

Socialdemokraterna vill skjuta till ytterligare 1,2 miljarder till skolan de kommande fyra åren för att anställa 5 000 fler lärarassistenter och utveckla fritids. Dessutom vill partiet införa en ny yrkeskategori i svenska skolor. 

Foto:Christine Olsson/TT

 Socialdemokraterna vill lägga ytterligare 1,2 miljarder extra på skolan nästa mandatperiod. Merparten av pengarna ska gå till 5 000 fler lärarassistenter och en utveckling av fritidsverksamheten.

Dessutom vill partiet att det ska bli möjligt i hela landet att arbeta på en skola från dag ett på lärarutbildningen, som så kallade läraraspiranter. Idag pågår begränsade försök i Dalarna, som där har ökat intresset för att välja yrket.

Förslaget presenterades vid en presskonferens på Sveavägen i Stockholm.

Efter beskedet summerar därmed de föreslagna tillskotten till skolsektorn till 11,5 miljarder till 2022, enligt partiet.

”En sak vet jag: Grammatik lär man sig inte av skattesänkningar”, säger Magdalena Andersson, finansminister, som pekar på att även en stor del av de 20 välfärdsmiljarder som S har utlovat väntas gå till skolsektorn.

Nyligen presenterade Liberalerna ett förslag på 18 000 fler lärarassistenter till en kostnad av 3,1 miljarder kronor årligen.

Enligt Skolverket kommer det att saknas 80 000 lärare och förskolelärare till 2031. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?