S-M-C-koalition vill kräva tillstånd för tiggare i Eskilstuna

En majoritet i Eskilstunas kommunstyrelse föreslår att de som tigger i kommunen måste ha tillstånd av polisen.

Skånska Vellinges planer på ett tiggeriförbud med hänvisning till lokala ordningsföreskrifter stoppades av länsstyrelsen i höstas. Kommunstyrelsen i Eskilstuna vill gå en delvis annorlunda väg. Enligt förslaget från S-M-C-majoriteten ska en ny paragraf införas i de lokala ordningsföreskrifterna som innebär att den som ägnar sig åt "passiv pengainsamling" är tvungen att söka tillstånd hos polisen.

"Vi gör det här utifrån ett humanistiskt perspektiv. Någon måste ta tag i den här frågan, framför allt för de här människornas skull. De far väldigt illa och kan utnyttjas av andra", säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till Dagens Samhälle.

Han bedömer att det idag handlar om 30-50 personer och sticker inte under stol med att det handlar om att få bort tiggeriet.

"Ja, det är klart att vi vill komma dit. Men om vi inför en tillståndsplikt blir personen också tvingad att ta kontakt med polisen, som får en väg in till de här personerna. Är det någon som är i en utsatt position? Ska man ha rätt att få tillståndet? Gynnar det den här personens situation?"

Förslaget går nu på remiss till bland annat förvaltningarna och polisen. Enligt Jimmy Jansson kommer dock den politiska majoriteten att driva frågan vidare oavsett svaren och även i det här fallet väntas ärendet prövas av länsstyrelsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?