ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

S lovar extra ledig vecka för föräldrar

  • Foto: Izabelle Nordfjell/TT

En reform som ger 900.000 familjer en veckas extra ledighet blir Socialdemokraternas stora vallöfte. 

Inom S hoppas man att det blir en upprepning av 1998 års succé med maxtaxan i förskolan - ett löfte som vände valvinden och gav S segern.

Det var mycket som stod på spel när statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson presenterade partiets valmanifest på tisdagen – S sista riktiga chans att skaka om dagordningen och lyfta partiets mycket låga opinionssiffrorna inför valet.

Den socialdemokratiska ledarduon bjöd också på en stor nyhet i form av en ”familjevecka”, som ger alla föräldrar med barn i åldrarna fyra till sexton år en extra veckas ledighet.

”Det här är en reform som gör att fler kan kombinera arbete med familjeliv och som gör att föräldrar kan tillbringa mer tid med sina barn”, säger Stefan Löfven.

Reformen berör hela 900.000 familjer och innebär konkret att man som förälder erbjuds samma ersättning som föräldrapenningen, alltså 80 procent av lönen upp till ett taket. Varje förälder får fem dagar var att ta ut varje år när skolan är stängd under lov eller planeringsdagar.

Reformen ska införas under mandatperioden och beräknas kosta 5,4 miljarder kronor årligen. 

”Det är för många föräldrar som har en press och en stress, en del tvingas gå ned i deltid för att orka med detta och hinna med att vara med barnen, och en del sliter ut sig”, säger Stefan Löfven.

Att den extra ”familjeveckan” skulle leda till att människor arbetar mindre och därmed även drabba tillväxten, tror inte statsministern.

”Det kan bli fler arbetade timmar om fler orkar. Det är för många som är sjukskrivna i dag. Det är stressat. Folk har det slitit där ute, på riktigt”, säger han.

Socialdemokraternas valmanifest är döpt till ”Det största trygghetsprogrammet i modern tid” och innehåller i övrigt kända satsningar, där ytterligare 10 miljarder i generella statsbidrag till kommuner och landsting är det enskilt största löftet. 

Totalt handlar det om reformer för 45,7 miljarder kronor, där lejonparten tas från det så kallade reformutrymmet som beräknas uppstå när ekonomin växer. 

Efter decennier som präglats av ett lappande och lagande i välfärden utgör partiets manifest ett nytt kapitel, enligt Stefan Löfven.

”Nu talar vi om en nationell ambitionshöjning och en större tanke om vad Sverige kan vara, och också vilken sorts trygghet vi som välfärdsnation kan leverera”, säger han, och höjer samtidigt tonläget mot oppositionen. 

”Vi anser att det är moraliskt förkastligt att använda den här ekonomiska styrkan för att sänka skatten mest för de som redan har mest.”

Om familjeveckan blir den ”game changer” S hoppas på och en upprepning av Göran Perssons bedrift från 1998, då han lanserade maxtaxan i förskolan, återstår att se. 

En skillnad mot då är S kraftiga försvagning, vilket gör att partiets vallöften inte har samma tyngd eftersom de efter valet måste förhandlas med en rad andra partier.

Och att det är fråga om desperat valfläsk från S avfärdas bestämt av Magdalena Andersson.

”Det är en reform som är viktig. Det handlar om att ta ytterligare ett steg för att Sverige ska vare det land som leder när det gäller möjligheten för både män och kvinnor att kombinera familjeliv och yrkesliv”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer