S-lotteri säljer spel till skuldsatta

Socialdemokraternas lotteri finansierar partiarbetet. Men lotter säljs på kredit till skuldsatta svenskar, avslöjar Dagens Nyheter.

Det är olagligt att sälja spel och lotter på kredit. Men Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU har ett undantag från lagstiftningen sedan 2004.

Det gör det möjligt för det gemensamt ägda bolaget Kombispel att sälja lotter i form av prenumeration som betalas i efterhand på faktura, alltså spel på kredit. Spelen drivs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Samtliga intäkter går till partikassan, skriver Dagens Nyheter.

Tillstånd och undantag utfärdas av Lotteriinspektionen, som anser att risken för skuldsättning för lotter på faktura är låg. Men sedan 2014 har A-lotterierna och Kombispel ansökt om betalningsföreläggande för sammanlagt 8.079 personer. I närmare 2.000 fall har skulden inte betalats och därmed lett till en betalningsanmärkning, rapporterar Dagens Nyheter.

Tidningen har dessutom hittat 700 fall där personer kunnat köpa lotter på kredit trots att de redan har skulder hos Kronofogden.

Under de senaste tio åren har det rör sig om en halv miljard kronor enligt Dagens Nyheter. Under fjolåret handlade det om en tredjedel av partiets intäkter.

Flera experter Dagens Nyheter talat med är kritiska till förfarandet.

"Att man låter en konsument som hamnat i betalningssvårigheter fortsätta spela på lotteriet tycker jag är bedrövligt", säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket, till tidningen.

Socialdemokraterna får också hård kritik av företrädare för koalitionspartnern Miljöpartiet.

"Det här är så otroligt mörkt. S tjänar pengar på att sälja lotter på kredit till redan skuldsatta", skriver Hanna Lindström, språkrör för Grön Ungdom, på Twitter och fortsätter:

"Och verkar dessutom ha fixat lagen om spelköp på kredit till sin egen fördel. Blir så jävla ledsen."

Partikollegan Anders Schröder, riksdagsledamot för Gävleborgs än, twittrar:

"Hoppas verkligen att S nu går ut och ställer sig bakom ett stopp för lotteriförsäljning till skuldsatta."

För närvarande pågår ett reformarbete kring den svenska spellagstiftningen. Än så länge föreslår regeringen att undantaget som gör det möjligt för Kombispel att sälja lotter på kredit ska kvarstå.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?