ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

S-lotteri säljer spel till skuldsatta

Socialdemokraternas lotteri finansierar partiarbetet. Men lotter säljs på kredit till skuldsatta svenskar, avslöjar Dagens Nyheter.

Det är olagligt att sälja spel och lotter på kredit. Men Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU har ett undantag från lagstiftningen sedan 2004.

Det gör det möjligt för det gemensamt ägda bolaget Kombispel att sälja lotter i form av prenumeration som betalas i efterhand på faktura, alltså spel på kredit. Spelen drivs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Samtliga intäkter går till partikassan, skriver Dagens Nyheter.

Tillstånd och undantag utfärdas av Lotteriinspektionen, som anser att risken för skuldsättning för lotter på faktura är låg. Men sedan 2014 har A-lotterierna och Kombispel ansökt om betalningsföreläggande för sammanlagt 8.079 personer. I närmare 2.000 fall har skulden inte betalats och därmed lett till en betalningsanmärkning, rapporterar Dagens Nyheter.

Tidningen har dessutom hittat 700 fall där personer kunnat köpa lotter på kredit trots att de redan har skulder hos Kronofogden.

Under de senaste tio åren har det rör sig om en halv miljard kronor enligt Dagens Nyheter. Under fjolåret handlade det om en tredjedel av partiets intäkter.

Flera experter Dagens Nyheter talat med är kritiska till förfarandet.

"Att man låter en konsument som hamnat i betalningssvårigheter fortsätta spela på lotteriet tycker jag är bedrövligt", säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket, till tidningen.

Socialdemokraterna får också hård kritik av företrädare för koalitionspartnern Miljöpartiet.

"Det här är så otroligt mörkt. S tjänar pengar på att sälja lotter på kredit till redan skuldsatta", skriver Hanna Lindström, språkrör för Grön Ungdom, på Twitter och fortsätter:

"Och verkar dessutom ha fixat lagen om spelköp på kredit till sin egen fördel. Blir så jävla ledsen."

Partikollegan Anders Schröder, riksdagsledamot för Gävleborgs än, twittrar:

"Hoppas verkligen att S nu går ut och ställer sig bakom ett stopp för lotteriförsäljning till skuldsatta."

För närvarande pågår ett reformarbete kring den svenska spellagstiftningen. Än så länge föreslår regeringen att undantaget som gör det möjligt för Kombispel att sälja lotter på kredit ska kvarstå.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer