1515
Annons

S-lotteri säljer spel till skuldsatta

Socialdemokraternas lotteri finansierar partiarbetet. Men lotter säljs på kredit till skuldsatta svenskar, avslöjar Dagens Nyheter.

Det är olagligt att sälja spel och lotter på kredit. Men Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU har ett undantag från lagstiftningen sedan 2004.

Det gör det möjligt för det gemensamt ägda bolaget Kombispel att sälja lotter i form av prenumeration som betalas i efterhand på faktura, alltså spel på kredit. Spelen drivs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Samtliga intäkter går till partikassan, skriver Dagens Nyheter.

Tillstånd och undantag utfärdas av Lotteriinspektionen, som anser att risken för skuldsättning för lotter på faktura är låg. Men sedan 2014 har A-lotterierna och Kombispel ansökt om betalningsföreläggande för sammanlagt 8.079 personer. I närmare 2.000 fall har skulden inte betalats och därmed lett till en betalningsanmärkning, rapporterar Dagens Nyheter.

Tidningen har dessutom hittat 700 fall där personer kunnat köpa lotter på kredit trots att de redan har skulder hos Kronofogden.

Under de senaste tio åren har det rör sig om en halv miljard kronor enligt Dagens Nyheter. Under fjolåret handlade det om en tredjedel av partiets intäkter.

Flera experter Dagens Nyheter talat med är kritiska till förfarandet.

"Att man låter en konsument som hamnat i betalningssvårigheter fortsätta spela på lotteriet tycker jag är bedrövligt", säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket, till tidningen.

Socialdemokraterna får också hård kritik av företrädare för koalitionspartnern Miljöpartiet.

"Det här är så otroligt mörkt. S tjänar pengar på att sälja lotter på kredit till redan skuldsatta", skriver Hanna Lindström, språkrör för Grön Ungdom, på Twitter och fortsätter:

"Och verkar dessutom ha fixat lagen om spelköp på kredit till sin egen fördel. Blir så jävla ledsen."

Partikollegan Anders Schröder, riksdagsledamot för Gävleborgs än, twittrar:

"Hoppas verkligen att S nu går ut och ställer sig bakom ett stopp för lotteriförsäljning till skuldsatta."

För närvarande pågår ett reformarbete kring den svenska spellagstiftningen. Än så länge föreslår regeringen att undantaget som gör det möjligt för Kombispel att sälja lotter på kredit ska kvarstå.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Bilens roll i framtidens stad: ”Vardagslivet måste gå ihop”

Egen bil, bilpooler eller inga bilar alls?

När framtidens stadsdelar utvecklas är frågan kring mobilitet central – och en utmaning.

– Om biltrafiken minskar i ett område får man flera positiva följdeffekter, samtidigt behöver folk ha en fungerande vardag, säger Maria Hagman, bostadsutvecklingschef syd/väst hos Ikano Bostad.

Elinegård i Malmö – en unik stadsdel 

På 1960-talet, i samband med att Klarakvarteren revs i Stockholm, fanns långt gånga planer på att motorvägar och parkeringshus skulle dominera stadsbilden i huvudstaden. Bilen stod i centrum, både bildligt och bokstavligt.

– Det är intressant hur bilen påverkat stadsplaneringen trots att den var relativt ny. Speciellt på 60-talet fick bilen ta väldigt stor plats i hur samhället utformades, säger Maria Hagman.

Nuförtiden har andra tankar rullat in. När Ikano Bostad planerar nya stadsdelar står istället hållbarhet, trygghet, mötesplatser och hemmakänsla i fokus. Bilen är ingen egen fråga – utan en del av den totala mobiliteten i området.

– När våra städer växer måste man se över hur stor plats bilen ska ta, vi har ett mänskligt perspektiv på trafikflödena där gång- och cykeltrafik prioriteras. Ska vi nå de globala utvecklingsmålen till 2030 måste bilarnas utsläpp ner.

Maria Hagman, bostadsutvecklingschef syd/väst hos Ikano Bostad.
Maria Hagman, bostadsutvecklingschef syd/väst hos Ikano Bostad.

Samlar all parkering på ett ställe

Malmöstadsdelen Elinegård byggs enligt Ikano Bostads metodik, där forskning och insikter om människans beteenden samt hållbarhetsprogrammet Citylab Actions, ligger till grund. Där kommer mobilitetshuset Kojan ligga centralt i stadsdelen – och samla områdets bilparkering med tillhörande laddplatser samt pooler för de boende att låna såväl cykel som bil vid behov. Kojan inrymmer även cykelverkstad och andra gemensamma ytor för de boende.

– Där kommer i princip all parkering att ske, vilket gör att gatorna blir lugnare, mindre bullriga och mer trivsamma att promenera på. Genom att erbjuda andra lösningar, som billpool, vill vi underlätta för de boende så de inte behöver ha en egen bil, säger Hagman och fortsätter.

– Med mobilitetshuset hoppas jag att de boende hittar nya vanor, att man väljer att cykla eller ta kollektivtrafik för kortare transporter.

Mobilitetshuset i Elinegård.
Mobilitetshuset i Elinegård.

Grönskan kan ta mer plats

Hagman är tydlig med att bilen fyller sin funktion i vardagen, samtidigt som en fungerande kollektivtrafik och cykelvägar kan ersätta delar av bilbehovet:

– Vardagslivet måste gå ihop, man ska hinna handla och skjutsa barnen till aktiviteter och där är bilen en jätteviktig hjälp. Samtidigt kan vi, tillsammans med andra aktörer erbjuda alternativ. Bygger vi ett nytt område är det jätteviktigt med bra kommunikationer från start. I Elinegård såg vi och kommunen till att det finns bra bussförbindelser och cykelvägar direkt, då blir det också mer attraktivt att välja bort bilen, säger hon.

Med färre bilar blir inte bara gatumiljön bättre i form av minskat utsläpp och mindre buller, det ger även andra möjligheter:

– Utan underjordiska garage och begränsade möjligheter att parkera längs gatorna kan vi plantera större träd och skapa mer grönska i området. Det ger både mer trivsel och trygghet i form av trevliga mötesplatser men också bättre ekosystem.

Panelsamtal på internationell mässa

På kommande internationella stadsmässan H22 i Helsingborg deltar Maria Hagman i panelsamtal med andra aktörer kring stadsdelutveckling.

– Där kommer vi prata om vår metodik, som utgår från de globala hållbarhetsmålen och kundernas behov. Jag tycker det ska bli jätteroligt att diskutera de här frågorna, där vi som stadsutvecklare kan lyfta fram vårt perspektiv på framtidens stadselsutveckling, säger hon.

Huruvida mobilitet blir en egen talepunkt i panelsamtalet återstår att se, men Hagman konstaterar att ämnet engagerar:

– Alla har verkligen en åsikt om detta. Men framförallt visar det hur de olika delarna i en stadsdel verkligen hänger ihop. Ändrar du något i ena änden kan det få väldigt positiva effekter någon annanstans.

Hållbara stadsdelar – så arbetar Ikano Bostad 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?