S-ledning säger nej till surrogatmödraskap

Socialdemokraternas partistyrelse vill inte tillåta surrogatmödraskap i svensk sjukvård.

"Vi ser att det kan innehålla en uppenbar risk att det blir påtryckningar mot kvinnor, vi ser att det finns en risk för kommersialisering, och vi ser också att det finns en risk för kvinnors rätt till sin bestämmande över sin egen kropp", säger ledamoten Heléne Fritzon till Sveriges Radio Ekot, som också lyfter fram barnperspektivet.

Frågan ska diskuteras på partiets kongress i april.

Regeringens utredare sade för ett år sedan att surrogatmödraskap inte bör tillåtas i Sverige, vare sig med eller utan pengar inblandade. Ekot erfar att regeringen inte går emot utredningen.

Med surrogatmödraskap menas att en kvinna blir gravid och bär barnet åt någon annan, och sedan avsäger sig vårdnaden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?