1515

S-ledaren utropar seger i Finland – regerande C tappar rejält

Socialdemokraternas Antti Rinne utropar seger när rösträkningen i Finland nästan avslutats. Det skiljer decimaler – ett mandat – till återuppväckta Sannfinländarna.

Regeringsledande Centern gör ett jättetapp.

Foto:Antti Aimo-Koivisto
Samlingspartiets partiledare Petteri Orpo, Sannfinländarnas Jussi Halla-aho, Socialdemokraternas Antti Rinne och Centerns ledare, tillika statsminister, Juha Sipilä.
Samlingspartiets partiledare Petteri Orpo, Sannfinländarnas Jussi Halla-aho, Socialdemokraternas Antti Rinne och Centerns ledare, tillika statsminister, Juha Sipilä.Foto:Heikki Saukkomaa; Vesa Moilanen; Antti Aimo-Koivisto

Socialdemokraternas (SDP) ledare Antti Rinne gör anspråk på statsministerposten.

”För första gången sedan 1999 är vi det största partiet i Finland. . . SDP är statsministerpartiet”, säger han enligt Reuters.

Rinne uttrycker vidare en förhoppning att regeringsförhandlingar ska kunna avklaras innan maj månads slut. Han får också frågan om han kan tänka sig att diskutera en regeringsbildning med nationalistiska Sannfinländarna.

”Jag vill säga på det sättet att jag vill inte spekulera i den saken nu”, säger Rinne.

Med 99 procent av rösterna räknade skiljer två decimaler mellan SDP (17,7 procent) och Sannfinländarna (17,5). Strax bakom följer moderata Samlingspartiet (17,0).

Som så ofta tidigare i finländska val får inget parti mer än en femtedel av väljarstödet. SDP har 40 mandat, men behöver samla ytterligare 60 för att regera med majoritet.

Centern, som ledde den senaste regeringen, rasar med över sju procentenheter (till 13,8) och blir fjärde största parti. Faktum är att Socialdemokraterna är det enda av de fyra största partierna som får ett högre väljarstöd än i det förra valet.

Den allra största ökningen står miljöpartiet De Gröna för – partiet ser ut att för första gången få mer än tio procents stöd i ett val och placerar sig över elva.

Kanske har det fina vädret lockat fler till valurnorna på valdagen. Allt som allt har 200 riksdagskandidater velat trygga sin plats inför nästa mandatperiod. Finland har traditionellt haft ett lägre valdeltagande än Sverige. Bara drygt 70 procent röstade i riksdagsvalet 2015, mot Sveriges drygt 87 procent i valet 2018.

Under förmiddagen var det lugnt i en vallokal i centrala Helsingfors.

”Någon trängsel har vi inte sett till än så länge. Låt oss hoppas att de blir livligare ju längre dagen framskrider. Det här är ju en finstämd fest för demokratin”, säger valförrättaren Elisa Kumpula till den finländska nyhetsbyrån SPT.

Få väljare utanför vallokalen vill avslöja vad de röstat på. Vuokko och Jorma Väkiparta anser att klimatfrågan fått orimliga proportioner i riksdagsvalet och tycker att Sannfinländarna varit det enda parti som har vågat driva en egen linje i klimatpolitiken

”Vi röstade inte på Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, men jag måste medge att hans realism i klimatfrågan tilltalar mig. De övriga partiledarna låter inte trovärdiga då de talar om vikten av att reducera klimatutsläppen”, säger Jorma Väkiparta till SPT.

Förstagångsväljaren Axel Dahl säger att han röstade för ett öppet och liberalt samhälle.

”Och så ville jag stödja en ung kandidat som står för samma värderingar som jag”, säger han.

I Finland är det ovanligt att något enskilt parti samlar över 20 procent av väljarstödet. Regeringsförhandlingar slutar ofta i en bred koalition mellan flera olika partier. Men inför årets val framträder en tydligare uppdelning mellan vänster och höger än tidigare. Anledningen stavas troligen vårdfrågan, som blivit aktuell sedan flera fall av vanvård uppdagats på privata äldreboenden under vintern.

Avslöjandena kom olägligt för Samlingspartiet, som tillsammans med den Centerledda koalitionsregeringen i flera år arbetat fram en omfattande vårdreform som bland annat innebär större möjligheter för privata vårdaktörer att bedriva verksamhet i Finland. Men reformen röstades ned av riksdagen i mars – varpå statsminister Juha Sipilä meddelade sin regerings avgång.

”Jag anser att det skulle vara mycket svårt för Socialdemokraterna och Samlingspartiet att komma överens om ett regeringsprogram. De utmanade varandra så det stänkte om det i partiledardebatten i torsdags”, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo akademi.

Nationalistiska Sannfinländarna genomgick ett opinionsmässigt stålbad under den senaste mandatperioden när partiet splittrades sommaren 2017. Då bildades utmanarpartiet Blå framtid av de sannfinländska ministrarna i regeringen – däribland utrikesministern Timo Soini, som ledde Sannfinländarna i 20 års tid.

Men Sannfinländarna har under den nye ledaren Jussi Halla-aho tagit överhanden och partiet var snubblande nära att bli allra störst. Blå framtid får inte ett enda riksdagsmandat.

Sannfinländarna har lyckats locka till sig "soffliggarna", alltså de väljare som vanligtvis inte intresserar sig för politik, enligt Yle.

”Det handlar främst om konservativa, manliga arbetare på landsbygden som i Sannfinländarna ser den enda rösten som går emot konsensus inom klimat- och invandringsfrågorna”, säger Göran Djupsund.

Partiets framgångar kan få stor betydelse i regeringsbildningen. För Socialdemokraterna vore det osannolikt att närma sig Sannfinländarna, anser Göran Djupsund.

”Knäckfrågan är om Samlingspartiet kan tänka sig att regera med dem”, säger han, och konstaterar att breda förhandlingar kommer att ta vid efter valet.

”Det är ovanligt att man tar avstånd från något parti i förhand. Frågan om regeringsförhandlingar kommer sannolikt att falla på alla partiers bord.”


Innehåll från KnowitAnnons

Tänket från e-handeln bör appliceras inom vården

Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm
Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm

Trots att pandemin har accelererat den digitala utvecklingen inom vården, släpar branschen fortfarande efter. Då kostnaderna för äldreomsorg och sjukvård förväntas öka så mycket som 270 procent fram till 2040 kommer digitala funktioner – med fokus på kundens upplevelse och behov – emellertid att vara helt avgörande för att vårdsektorn ska klara morgondagen.

Läs mer om e-hälsa med fokus på användare och patientsäkerhet

Ökad digitalisering innebär snabb förbättring, smartare hjälpmedel och mer informerade beslut, men insatserna inom vårdsektorn är höga. Då liv och död står på spel kan tröskeln för att tänka utanför ramarna vara hög, men istället för att prövande uppfinna hjulet på nytt kan vården dra enorm nytta av smarta samarbeten med andra branscher. Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm, framhåller e-handeln som särskilt intressant att dra lärdom av i dessa frågor.

– Bor man på landsorten kan det vara svårt att få sin medicin levererad 24/7, eller att ringa en ambulans från mobilen då det är dålig täckning. Samtidigt kan du få en tröja du beställt från nätet hemlevererad i tid, oavsett var du bor. Vårdsektorn bör alltså ta tänket från e-handeln, applicera det på sin egen verksamhet och forma om sin kontext, såväl för att skapa en bättre kundresa från A till Ö, som för att öppna möjligheter till merförsäljning, konstaterar Pernilla.

Hon lyfter fram flera illustrerande exempel på lösningar, såsom digitala väntrum med sms-avisering så att man kan vänta på sin läkartid ute i bilen, eller nya sätt att möta exempelvis kroniskt sjuka och deras behov, vilka skiljer sig från andra patientgruppers.

– Patientmakten kan stärkas på väldigt enkla sätt, oavsett om det rör sig om digitala tjänster som tillhandahåller information till vårdtagaren eller om det handlar om funktioner för att dela med sig av eller delegera aspekter av sin vård – såsom att hämta ut medicin eller boka läkarbesök.

Spännande exempel på digitaliserade vårdlösningar

Många föredrar en smidig process

I sitt nuvarande format kan vårdprocessen vara både lång och krånglig, trots att allt från bokningar och möten till medicinupphämtning och provsvar skulle kunna tillhandahållas digitalt på bara någon timme. Personligt bemötande är förvisso viktigt, men bör vägas mot att patienten får uppleva en sömlös kundprocess.

– De flesta föredrar en enda personlig kontakt och en smidig process, framför en mängd personliga bemötanden och en komplicerad process. Detta är dock inget nytt, utan är utmaningar som ständigt är på agendan inom e-handeln.

AI – för att avlasta hälso- och sjukvård

En viktig faktor för att uppnå ökad tillgänglighet är möjligheten till avancerad automation genom AI. Knowits specialister utvecklar och tar fram algoritmer för att avlasta monotona, tidskrävande och komplexa arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården. Företaget säkerställer samtidigt att algoritmerna har hög datakvalitet och fungerar med lösningar som kan användas exempelvis för röntgen, ultraljud, mammografi och patientövervakning i hemmet.

– Bland annat kunde vi baserat på AI utveckla ett digitalt hjälpmedel för Galderma, ett företag som tar fram hudbehandlingsprodukter mot akne. Då 80 procent av dagens ungdomar kämpar med akne var detta mycket värdefullt, inte minst för att medicinska behandlingar kan kännas tuffa för de som är svårast drabbade. Givetvis säkerställer vi kontroll av egen data, distribution och säkerhet – för att bidra till bättre interaktion och en heltäckande patientvård.

Digitalterapi – om e-hälsa och e-handel

Viktigt med rätt samarbeten

Att etablera rätt samarbeten blir med andra ord en central fråga för att e-hälsan ska matcha samhällets utveckling. Hur löser man exempelvis leveransen av mediciner om det inte finns bemannade apotek? Kan Instabox eller leveranser med Foodora vara svaret? En sådan utveckling förutsätter dock att fler delar med sig av patient- och kunddata, så att aktörerna kan lära känna sina kunder och deras behov – och möta dem.

– Det medför givetvis sina egna utmaningar, exempelvis vad gäller GDPR, men genom innovationssamverkan kan vi finna lösningar på dessa utmaningar. Det här och mycket mer pratar vi om i podden Digitalterapi där vi djupdyker i olika samtalsämnen inom till exempel e-hälsa och e-handel. Vi välkomnar alla som är intresserade av att lyssna, avslutar Pernilla Vinneby, VD på Knowit Experience.

E-hälsa och e-handel – två sidor av samma mynt

Mer från Knowit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Knowit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?